Nešto kreativno za klince

Škole su nam zastarjele, torbe pretrpane, kurikulum neprilagođen 21. stoljeću, nastava premalo potiče kreativnost i razmišljanje… Da, sve su to teme koje zabrinjavaju nas roditelje i zato svaka prilika da se izađe malo iz okvira i nauči klince nekim novim stvarima čini mi se izuzetno važna i zabavna.

Da ne duljim, Dizajn centar Zagreb drugu godinu zaredom organizira radionicu Global Children’s Designathon za djecu u dobi od 7 do 12 godina.

Riječ je, naime, o interdisciplinarnoj radionici u kojoj će djeca na zabavan i kreativan način učiti dizajnirati rješenja za globalno prisutne probleme povezane s temom vode, kao što su poplave, nedostatak ili onečišćenje pitke vode.

Dizajnerskim pristupom, odnosno metodom poznatom kao design thinking, mentori će voditi djecu kroz kreativni proces koji se sastoji od inspiracije, istraživanja, ideacije, skiciranja te izrade prototipa uz aplikaciju tehnologije u svrhu dizajniranja inovativnih rješenja povezanih s vodom i primjenjivih u široj zajednici.

Tijekom radionice, polaznici će se video-vezom povezati sa svojim vršnjacima iz ostalih svjetskih gradova poput Amsterdama, Dublina, Londona, Vancouvera… kako bi razmijenili iskustva i znanja, a nakon što kreiraju prototipove svojih proizvoda, imat će ih priliku i predstaviti pred posebnom publikom — stručnjacima s područja inovacija, dizajna i tehnologije.

Zagrebačku će radionicu voditi iskusni mentori: produkt dizajnerica Ivana Fabrio, arhitektica Mia Roth Čerina, arhitekt Roberto Vidović, produkt dizajner Vedran Kasap, dizajnerica i kustosica Nika Pavlinek te medijska umjetnica i kustosica Deborah Hustić.

Radionica će se održati 11.11. u Muzeju suvremene umjetnosti, a prijave su već krenule na web stranici Dizajn centra Zagreb.