Ja sam za slavlje, a vi?

Možda bi mogli otvoriti šampanjac, a možda ću vas i nasmijati, ali upravo sam pročitala statističko izvješće Hrvatske Gospodarske Komore, sektor građevinarstvo. Napokon jedna godina u zelenom. Gotovo svi pokazatelji od broja izdanih dozvola, vrijednosti radova, broja novosagrađenih radova, predviđenih stanova za gradnju, udjela građevinskog sektora u BDP-u… Napokon sve je u plusu i 2016. godina bila je po svim brojkama bolja od 2015. godine. Napokon.

Naravno, daleko je to još od onog balona koji je još 2008. eksplodirao, ali svejedno… Uvijek je dobar razlog za veselje i otvaranje šampanjca.

Evo malo te statistike. Citiram HGK I DZS:

“Bruto dodana vrijednost građevinarstva u 2016. godini dosegla je iznos od 14,9 milijardi kuna, što je 2,7% više nego u 2015. godini. Time je zabilježen njen prvi rast nakon sedam godina kontinuiranog pada koji je bio najizraženiji u 2010. godini u kojoj je BDV smanjen za 17,1%. U posljednje se tri godine udio građevinarstva u ukupnoj bruto dodanoj vrijednosti stabilizirao na razini od 5,2%, što je znatno ispod njegova udjela u godinama prije krize (najveći je udio od 8,5% zabilježen u 2008. godini). Istodobno se na razini EU28 udio građevinarstva u ukupnom BDV-u u posljednje tri godine stabilizirao na 5,3%, što nije samo viša razina nego u Hrvatskoj, već je i manji pad u odnosu na 2008. godinu kada je udio iznosio 6,4%.

U 2016. godini zabilježen je rast indeksa fizičkog obujma građevinskih radova za 2,9%, što predstavlja prvi rast građevinske aktivnosti nakon 2008. godine.

U prošloj je godini fizički obujam građevinske aktivnosti povećan za 2,9% pod dominantnim utjecajem rasta radova na zgradama (za 8,9%). Obujam radova na zgradama raste dvije godine zaredom s tim da se sa skromnog rasta od 0,8% u 2015. godini tijekom prošle godine znatnije dinamizirao pod utjecajem ubrzanja gospodarskog rasta i snažnijeg investiranja u gradnju i rekonstrukciju turističkih kapaciteta te početka oporavka stanogradnje.

2016. godini zabilježen je snažan porast broja izdanih građevinskih dozvola, što je rezultat probuđenoga poslovnog, a stoga i investicijskog, optimizma pri ubrzanju gospodarskog rasta i mogućnosti korištenja visokog iznosa raspoloživih sredstava iz fondova EU. U takvim je okolnostima u 2016. godini izdano 26,7% više dozvola nego u 2015. godini. Riječ je o prvom rastu ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola nakon 2005. godine obilježenom istodobnim rastom broja dozvola za zgrade (za 25,0%) i broja izdanih dozvola za ostale građevine (33,9%). Rast broja izdanih građevinskih dozvola bio je, sada već treću godinu zaredom, popraćen i rastom predviđene vrijednosti radova koja je, u odnosu na 2015. godinu, porasla za 11,7%. U odnosu na prethodnu godinu, lani je rast vrijednosti radova bio dinamičniji i stabilniji jer je, uz porast vrijednosti radova na zgradama (za 17,1%), sada ostvaren i rast vrijednosti radova na ostalim građevinama za 2,8%.

U prošloj su godini, nakon devet godina stagnacije ili pada, zabilježene i naznake pozitivnijih kretanja u stanogradnji. Ukupno je izdano 9 398 građevinskih dozvola za izgradnju stanova s korisnom površinom od 859 996 četvornih metara, što u odnosu na 2015. godinu predstavlja porast broja izdanih dozvola za 35,2% i rast u njima planirane korisne površine stanova za 32,3%. Visoke stope rasta upućuju na to da investitori očekuju jačanje potražnje za stambenim nekretninama u ovoj i narednim godinama.”

… ima još podataka i ne tako sjajnih brojki, ali volim stvari gledati s vedrije strane. Vi?