Gradske ljekarne su krenule u rebranding. Sneak peek.

Na potpuno različitim dijelovima grada otvorile su se dvije nove gradske ljekarne. Posjetili smo ih na Ravnicama i Podsusedu te doznali da bi uskoro trebale u adaptaciju i ostale… Ukratko, kada staro voli novo i obrnuto…

To je kao apoteka. Često znamo čuti tu rečenicu. Nikada mi baš nije posve jasno što se time želi reći. Nekada je to komentar koji označava urednost, sterilnost, bjelinu. Nekada i nekima je to pogrdan naziv za arhitektonsku čistoću. Već znate, ja volim takve interijere. Interijere u kojima ima puno arhitekture, malo površne dekorativnosti… Interijeri koji pozivaju korisnika da ih dovrši, završi, da svoj osobni pečat…

GLJZ Podsused / Borko Vukosav

A kako bi trebale izgledati prave apoteke, ljekarne danas u 21. stoljeću, u kojima se uistinu rade, a ne samo kupuju lijekovi i kremice?

U 21. stoljeću? Hmmm… ovako?

GLJZ Podsused / Borko Vukosav

Upravo to je izgled novih Gradskih ljekarni Zagreb koje je projektirao arhitekt Vedran Jukić i njegovi SODAarhitekti čije ste kuće mogli ovih dana također upoznati na Dblogu.

No, o čemu se točno tu radi?

GLJZ Ravnice / Borko Vukosav

Gradske ljekarne Zagreb kreću u rebranding, a ovo su dvije prve ljekarne koje pokazuju smjer u kojem se ide…

GLJZ Ravnice / Borko Vukosav

– Gradska ljekarna Zagreb nositeljica je slavne tradicije ljekarništva u Gradu Zagrebu. U njezinom sastavu nalazi se i najstarija zagrebačka ljekarna: gornjogradska ljekarna u Kamenitoj ulici 9, osnovana 1355. godine. To je dakle put od 640 godina povijesti, od prve ljekarne do danas.

GLJZ Podsused / Borko Vukosav

Baš zbog toga ovim projektom novog koncepta oblikovanja interijera ljekarni željela se naglasiti tradicija ove ustanove, istaknuti njen identitet i učiniti ju sasvim prepoznatljivom u odnosu na već generičko oblikovanje prostora ostalih suvremenih ljekarni prisutnih na tržištu – ispričao je arhitekt Vedran Jukić.

GLJZ Podsused / Borko Vukosav

Za sada su uredjene dvije ljekarne. Posjetili smo ih. Jedna je na Ravnicama, druga u Podsusedu.

Na Ravnicama se radilo o rekonstrukciji postojeće ljekarne u sklopu Doma zdravlja. Umjesto tamne, dotrajale ljekarne građani i djelatnici su dobili uistinu ugodno mjesto okupano suncem, dnevnim svjetlom i nekom dobrom, finom atmosferom u kojoj je djelatnicima, kako kažu, gušt raditi.

GLJZ Ravnice / Borko Vukosav

– Jako nam je lijepo i ne možete vjerovati koliko je ugodnije raditi u prozračnijem, svjetlijem prostoru. No, osim ovog vidljivog dijela uređen je i prostor u kojem pripremamo lijekove, ured, mala čajna kuhinja… Baš nam je ugodno – komentiraju djelatnice. Žale jedino za pregradom koje je u starim ljekarnama odvajao djelatnike od pacijenata. Micanjem stakla porastao je broj bolovanja. I to je uvijek nusprodukt micanja pregrada sa šaltera u bankama, pošti, ljekarni… Skidanjem barijera, ukratko, napadaju mikrobi. 

GLJZ Ravnice / Borko Vukosav

Druga ljekarna koju smo posjetili je sasvim nova, u Podsusedu. Ona je nastala u prostoru u kojem su se nekada održavali trudnički tečajevi u sklopu Doma zdravlja.

GLJZ Podsused / Borko Vukosav

Izgled je sličan, materijali, komadi namještaja, arhitektonski pristup, a i zadovoljstvo djelatnika.

– Užitak je raditi u ovakvom modernom, svjetlom prostoru, samo se još ljudi moraju naviknuti da smo se preselili – pričaju djelatnice.

GLJZ Podsused / Borko Vukosav

Zajedničke crte?

Bjelina, svjetlost, modernost, reprezentativnost, prodajni dio s 3 važna elementa oblikovana na isti način. Praktične i pregledne prodajne vitrine, retropult i prodajni pult s ladicama čija prednja strana služi kao svojevrsni mali muzej starih ljekarničkih posuda i opreme.

Zona iznad polica oblikovana je kontinuiranim frizom sačinjenim od niza fotografija koje prikazuju bogatu prošlost ove ustanove, a dekorativnost proizlazi iz nasljeđa same ljekarne. Umjesto kupnje dekoracija, stari ljekarnički fundus je sačuvan i izložen. Još jedan dokaz kako je povijest divna i kako ju treba poštivati, ali ipak omogućavati i novim stvarima da se razvijaju.

GLJZ Podsused / Borko Vukosav

A sad sve to iz oka Borka koji je usput opelješio pola ljekarne i izašao s vrećicom punom ljekova protiv grlobolje, kašlja, glavobolje…