Proljeće na pijedestalu.

Jesi vidjela ovo? Česi su hit. Šalje mi fotograf Borko Vukosav link na ovaj stolić za cvijeće, 2u1, kojeg potpisuje češki dizajnerski studio Vjemy. Nisam, ali instantno se zaljubljujem i odmah idem istraživati o čemu se točno radi.

Naime, ovaj stalak za cvijeće, zapravo je reinterpretacija tradicionalne moravske dekoracije: kristalna vaza, jedan cvijet, drveni stolić. A mladi dizajneri, inače obitelj Cigler, dva brata Adam i Samuel te sestra Svetlana, reinterpretirali su taj običaj na svoj, suvremeni način.

Četiri centimetara debeo masiv hrasta u dimenzijama 25×25 centimetara, stoji na čeličnim nogama u visini od metra i u sebi skriva staklenu vazu koja može biti veća ili manja, ovisno o cijeni. Ova, manja, stoji oko 2000 kuna, veća 2200 kn, a visinu nogu je također moguće prilagođavati željama jer se sve radi ručno.

Pogledajte malo njihovu stranicu, zaista imaju lijepih stvari. Zapravo, Borko je potpuno u pravu. Česi su stvarno hit. A jedan od najvećih iznenađenja mi je Brokis. Brend koji uistinu obožavam i koji je uspio od tradicionalnog Bohemian stakla napraviti uistinu zanimljivu modernu rasvjetu. Hit totalni. Ali to je tema za jedan drugi dan…