Kako putovati održivo na kružni način?

Bliže se godišnji odmori. Kolumnistica Anastasya Ležaić ispričat će vam kako odabrati putovanje i provesti godišnji odmor poštujući načela kružnog gospodarstva. Dobrodošli u priču o održivom odmoru

PIŠE: ANASTASYA RADITYA – LEŽAIĆ

Ljeto je konačno stiglo i jedva čekamo godišnji odmor. Neki su se možda već i vratili doma s odmora, a neki tek čekaju svoj red, kao i ja. Zbog cijele situacije s pandemijom, vjerujem da puno više nas odlučuje ostati u Hrvatskoj za odmor, što je zapravo jako dobra stvar.

Znate li da vrsta odmora s punim pansionom (tzv. all-inclusive) nije baš u skladu s principima kružnog gospodarstva? Jeste li znali, da kao u modi o kojoj smo već pričali, postoje koncepti „brzi turizam“ i „usporeni turizam“? Nastavljamo sa serijom kružnog gospodarstva, nakon osvrta o namještaju i održive priče o igračakama, da vidimo, kako izgleda putovanje po principima kružnog gospodarstva?

UNSPLASH

Dakle, kao i u svim sektorima, kružno gospodarstvo ukratko znači minimiziranje korištenja resursne potrebe, produženje životnog vijeka svakog proizvoda, smanjivanje otpada, te puno recikliranja.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), više od 1,2 milijarda ljudi putovalo je po cijelom svijetu u 2016. godini; što je dvostruki porast od 674 milijuna turista u 2000. godini i više od četiri puta više nego u 1980. godini kada je putovalo 278 milijuna ljudi.

UNSPLASH

Jasno je da što god da napravimo, putovanje uvijek ima negativan utjecaj na okoliš obzirom da prijevozna sredstva generiraju emisije CO2. Ono što možemo napraviti je da mudro odaberemo način putovanja i ljetovanja, da barem smanjujemo negativni utjecaj.

Kao i s konceptima fast-fashion (koji je neodrživ) i slow-fashion (koji je bolja opcija), tako je i s fast-tourism i slow-tourism. Brzi turizam je onaj model kada turist ide na jako daleku destinaciju (u inozemstvo i čak u drugi kontinent), avionom, a ostaje jako kratko u destinaciji. Ovakva vrsta odmora troši ogromnu količinu resursa te generira veliku količinu emisije CO2, za relativno kratak odmor.

UNSPLASH

Usporeni turizam je obrnuti model kada turist ide na bliže destinacije, koristi ekološki prihvatljivije prijevozno sredstvo te ostaje u toj istoj destinaciji duže.

Male odluke tijekom odmora mogu mnogo smanjiti negativni utjecaj turizma i preobraziti naše ljetovanje u zeleniji i kružniji model. Zato, krenimo od sebe, i ugodan Vam odmor!

UNSPLASH
  1. Birajmo organsku i lokalnu hranu. Ta odluka bolja je za lokalno stanovništvo koje uzgaja i proizvodi prehrambene proizvode, a također važno je da te lokalne namirnice nije trebalo uvoziti i prevoziti. All-inclusive ili puni-pansion tip odmora nažalost još ne predstavlja ovaj model, osim ako hotel koristi isključivo lokalne namirnice. Velik broj proizvoda dostavljeno je hotelima i restoranima pakirano u plastičnoj ambalaži za jednokratnu upotrebu. Znanstveno istraživanje iz siječnja 2021. (Estimation of the Scale of Food Waste in Hotel Food Services –A Case Study) pokazuje da se na globalnoj razini, zastrašujući visoki postotak hrane u hotelima i restoranima baca. Kažu da se 70% hrane baci koja je bila servirana u hotelima na švedskim stolovima, bifima ili je ostavljena na tanjuru. Umjesto svega toga, možemo uživati u lokalnim OPG-ima, obiteljskim restoranima sa svježim lokalnim i domaćim namirnicama.

2. Vlak, auto, bicikl su bolje opcije od aviona. Ponekad nemamo opciju i moramo birati avion, jasno mi je. I ja moram avionom ići u Indoneziju kako bih vidjela svoje roditelje. Ali kada je moguće, vlak ili auto puno je bolja opcija jer generira puno manje emisije, pogotovo kada se radi o kraćim destinacijama. Sve više viđam i hibridne i električne aute u gradu, što pokazuje da smo sve više svjesni s odabirom.

3. I dalje odvajamo otpade kao kada smo u kući. Kada idemo na godišnji odmor, ne mora značiti da smo i na odmoru od odvajanja otpada. Kako imamo 4 različite kante za otpad u Zagrebu, tako i dalje odvajamo otpade gdje god se nalazimo. Neka to postane način našeg života!

UNSPLASH

4. Izbjegavajte plastiku za jednokratnu upotrebu dok ste na odmoru. Ponesemo višekratne torbe za kupovinu, ne koristimo slamke za koktele ni plastični pribori za jelo, ponesemo metalnu ili staklenu bocu za vode. Ma sve Vam je jasno!

5. A za one koji imaju više vremena i volje za istraživanja, idemo pogledati jednu zanimljivu bazu podataka. U ovom linku možete vidjeti koji lanac hotela uzgaja svoj povrtni vrt za goste, koji resort ima nulu emisiju, koji hotel koristi isključivo reciklirani namještaj, koji lanac hotela jako paze na potrošnji vode i energije, i tako dalje… A onda, bon voyage!

UNSPLASH