Kako sa stylingom i stagingom popraviti prvi dojam?

Kako lakše prodati stan ili ga iznajmiti? Jeste li čuli za home staging ili property styling?

U četvrtak navečer agent Vedran stavio je oglas da prodajemo stan. U petak ujutro se javlja i kaže da ima nekoliko zainteresiranih kupaca i pita možemo li u 16 sati pripremiti stan za razgledavanje? U 16 sati dolaze jedni, u 17 drugi potencijalni kupci, kaže.

U tom trenutku otkazujem sve obaveze koje sam imala za taj dan i idem pripremiti stan za prodaju.

SANJA BISTRIČIĆ

Oko 18 sati Vedran nas zove i kaže da su razgledavanja prošla dobro i da imamo dvije ozbiljne ponude za kupnju stana te moli za sastanak sa zainteresiranim kupcima. Predlaže nedjelju ujutro.

U nedjelju ujutro nalazimo se s kupcima i njihovim obiteljima te prodajemo stan i to obitelji koja je prva nazvala, 15 minuta nakon što je izišao oglas na Njuškalu.

SANJA BISTRIČIĆ

Ovo nije neki vic, nego real priča o prodaji našeg stana i to u ovoj zeznutoj godini, kada su svi izbirljivi, bez novaca, u jeku pandemije, potresa, svega…

Kako ste uspjeli prodati stan praktički nakon jednog dana što je bio u oglasu? Svi me pitaju to pitanje.

SANJA BISTRIČIĆ

Jednostavno, prepustili smo stručnjaku definiranje cijene te vođenje cijelog postupka, razgledavanje i pregovore, a mi smo napravili property styling stana.

A što je to property styling. Je li to isto što i home staging?

SANJA BISTRIČIĆ

Naime, u posljednje vrijeme često se priča o stagingu nekretnina za prodaju ili o stylingu vila i apartmana za najam ili slikanje. Za početak, znate li razliku između dekoriranja, stylinga, staginga i dizajna interijera te u čemu vam sve ono može pomoći?

Sve su to načini s kojim pokušavamo popraviti dojam i učiniti interijer privlačnijim. No, u čemu je glavna razlika?

SANJA BISTRIČIĆ

Home staging ima zadatak da se nekretnina svidi što širem krugu ljudi, a u svijetu je jako popularna jer je to način kako da nekretnina postigne što bolju cijenu.

Dakle, za razliku od uređenja interijera gdje je glavni cilj da se prostor svidi vama, kod home staginga i property stylinga važno je da se interijer svidi drugima – odnosno da potencijalnim kupcima ili unajmljivačima pokaže nekretninu ističući njezine prednosti i potencijale.

SANJA BISTRIČIĆ

Home staging ili property styling mlada je disciplina iz područja dizajna interijera koja nema točan hrvatski naziv, a uključuje uslugu uređenja i dekoriranja nekretnine s ciljem da se uz minimalna ulaganja ista nekretnina uredi na najbolji mogući način i da se izdvoji od konkurencije, da se što prije proda ili iznajmi za najbolju moguću cijenu. Radi se o osmišljenoj, sistematskoj i koordiniranoj metodologiji pripreme nekretnine za prodaju.

‘Staging’ ima cilj nekretninu učiniti vizualno većom, svjetlijom, čišćom, jednostavnijom, toplijom, ljepšom…

SANJA BISTRIČIĆ

Razlike su da li se nekretnina priprema samo za fotografiranje ili za razgledavanje nekretnine i prodaju.

U svakom slučaju to nikako ne smije biti laganje, nego otkrivanje potencijala i stvaranje ugođaja.

SANJA BISTRIČIĆ

Ne radi se tu o velikim ulaganjima. Ponekad nije potrebno ništa kupovati, nego samo bolje i ljepše rasporediti stvari koje već imate.

U Americi, otkud je sve počelo, pa sada na veliko i u Europi, postalo je normalno da se angažira stručnjak za home staging odnosno stilist za nekretnine, da uredi nekretninu za prodaju ili najam.

SANJA BISTRIČIĆ

Naime, mnogi ljudi nisu vizualni tipovi i ne mogu si predočiti kakav potencijal ima nekretnina, ako nije sve uređeno do kraja. Upravo za takve ljude idealan je takozvani property styling koji je često puno isplativiji nego dugotrajna prodaja uz spuštanje cijene.

Uz to, današnji trendovi zahtijevaju sve više odmah useljivih prostora, nekretnina u stanju u kojem nisu potrebna dodatna ulaganja.

Upravo zato se naš stan prodao praktički za jedan dan. A slična stvar dogodila nam se i sa drugim stanom i to opet u istoj ovoj zeznutoj i izazovnoj godini.

SANJA BISTRIČIĆ

Uskoro počinjem i priču o velikoj D promjeni u našem životu kada smo odlučili prodati naša dva stana i preseliti…

Btw uz tekst sam vam stavila par slika kako su stanovi izgledali na slikama iz Njuškala.