Stan za mladu obitelj

Kada stan doživi veliku transformaciju

Vjerujem da se ljudi dijele na one koji bi uvijek ili koji ne bi nikad živjeli u starom stanu. No, kojoj god skupini pripadali, činjenica je da stari stanovi imaju mnoge prednosti… ali i mane. Jedna od tih mana je što često ne odgovaraju suvremenom načinu života. Prošli tjedan pokazali smo vam jedan stan u centru Ljubljane koji je doživio temeljitu preobrazbu i promjenu tlocrta.

Danas vam pokazujemo još jedan stan kojeg je projektirala Brina Vizjak koji je doživio veliku promjenu. Riječ je također o stanu u centru Ljubljane, u zgradi s početka prošlog stoljeća s mnoštvo prolaznih soba, dugim hodnikom i izlazom na balkon samo kroz kupaonicu.

Takav tlocrt nije bio prikladan dom za mladu obitelj, stoga se arhitektica Brina Vizjak odlučila se stoga na radikalnu obnovu.

Rušenjem nepotrebnih zidova koji su hodnik i balkon odvajali od ostalih prostorija dobila je ne samo veće i funkcionalnije prostore, nego i kružnu vezu koja međusobno povezuje prostor i čini ga praktičnim za život.

Stan je tako podijeljen u nekoliko dijelova. Spavaće sobe – roditeljska i dječja nalaze se na suprotnim dijelovima stana, a između njih su dvije dnevne zone. Dnevni boravak smješten je u velikom međuprostoru pored ulaza i protočnog hodnika, zamišljen kao društveni prostor.

Dnevni boravak sastoji se od neutralne sofe i komode u žarko ružičastoj boji. Komoda vješto skriva TV i otvara se prema potrebi.

S druge strane, spojen s kružnom vezom, je drugi dnevni prostor. Riječ je o kuhinji s prostranom blagovaonicom i malim foteljicama.

– Vikendi su često u znaku kuhanja i druženja s prijateljima pa su se kuhinja i blagovaonica preselile u veći prostor. Kuhinja je postavljena tako da kuharica ima prekrasan pogled na grad kroz krošnje drveća, a ujedno može sudjelovati u druženju – objasnila je arhitektica Brina Vizjak.

Po novom tlocrtnom razmještaju svi stambeni prostori povezani su s malim, ali svijetlim balkonom, uz koji se i dalje nalazi kupaonica.

Unatoč manjoj kvadraturi, u njemu je ipak svoje mjesto našla kada s koje se sada preko balkona pruža pogled na grad.

Bijela, boja drva, zelena, ružičasta… boje su koje ovaj prostor ispunjavaju toplinom i veseljem.

Uživajte u slikama .