Od derutnog zapuštenog stana do toplog obiteljskog doma

Arhitektice Brina Vizjak i Maja Laurence pokazale su nam stan u centru Ljubljane kojega su temeljito obnovile

Stari stanovi privlače nas svojim neodoljivim šarmom, visokim stropovima, raskošnim velikim sobama, erkerima, balkonima, divnim pogledima, izvrsnom lokacijom u centru grada… Tako je bilo i u ovom slučaju. No, samo na prvi pogled. Već na drugi, vidjela se zapuštenost dotrajalog stana, stari podovi, instalacije, prozori, tlocrt koji ne odgovara tempu današnjeg stanovanja.

Ima li smisla uopće ići u ovu renovaciju? Može li stan iz razdoblja prije drugog svjetskog rata postati suvremeni obiteljski dom? S ovim pitanjem su se susreli vlasnici ovog stana u centru Ljubljane kojega vam danas pokazujem.

Janez Marolt

– Stan je dugo bio prazan, star i nije renoviran najmanje 50 godina. Vlasnici su čak bili pomalo skeptični je li uopće prikladan za preobrazbu, stoga smo napravili nekoliko testiranja tlocrta prije nego što smo ušli u sve ovo – prisjetila se arhitektica Brina Vizjak koja je zajedno s kolegicom arhitekticom Majom Laurence vodila temeljitu adaptaciju i dizajn interijera.

Janez Marolt

– Stan je imao puno potencijala ali je tlocrt bio potpuno zastario. Kupaonica je imala prekrasan pogled na grad, dok je kuhinja bila skučena u najmračnijem kutu okrenutom prema unutarnjem dvorištu. Dugačak i preveliki hodnik dominirao je površinom stana. Kako bi od ovog stana napravili udoban stan za četveročlanu obitelj bilo je potrebno napraviti drastične promjene. Neki zidovi su uklonjeni i program je potpuno repozicioniran. Kuhinja je preseljena u svjetliji dio stana, u kombinaciji s dnevnim boravkom za stvaranje lijepog i ugodnog obiteljskog prostora ispunjenog svjetlom. Spavaće sobe pomaknute su najdalje od ulaza kako bi se stvorio osjećaj intimnost. Duljina hodnika bila je prekinuta otvorima i kružnom fluidnošću oko preostalog zida koji je povezivao ulaz s dnevnim boravkom – rekla je arhitektica, objasnivši kako se u ovom stanu radila izuzetno opsežna adaptacija – od kidanja svega i izgradnje od nule – novih podnih obloga s podnim grijanjem, do dizajna i izrade namještaja po mjeri i odabira zavjesa i tapeta. No, važno je bilo i da stan zadrži starogradski štih i pripadnost korijenima.

Janez Marolt

– Vlasnici su bili uključeni u cijeli proces od početka do kraja. Rezultat toga je da stan uistinu odražava njihovu osobnost i savršeno se uklapa u njihov stil života. Omiljeno mjesto u domu im je dnevni dio s kuhinjom jer vole kuhati i družiti se s prijateljima. I naravno boje, posebno tamnoplava kuhinja, koja im je bila želja od prvog dana – objasnila je Brina Vizjak.

Janez Marolt

Sav namještaj rađen je po mjeri, a vrlo zanimljive su i sobe koje često vlasnici zanemaruju pri uređenju, no ovdje to nije slučaj.

Velika pažnja posvećena je dječjoj sobi koja je pravo malo carstvo. Posebna atrakcija je tapecirana kućica za čitanje i razigrani uzorci na tapetama. S obzirom da se djevojčice jako dobro slažu, napravljena je jedna velika dječja soba koja omogućava druženje i igru, ali i ostavlja mogućnost da se prema potrebi pretvori u dvije odvojene sobe.

Janez Marolt

Slično je šarolika i bračna spavaća soba, u kojoj prvo primjećujemo tapete s motivom šumske noći, koja prostoriji unosi mekoću. Kako bi spavaća soba bila zamračena, postavljene su teške zavjese jer nije bilo moguće postaviti rolete.

Janez Marolt

Uživajte u slikama Janeza Marolta.