Stan u kojem bih voljela biti turist u vlastitom gradu

Vodim vas u Vodnikovu. U stan kojega su uređivali arhitekti iz studija DAR 612 i to u ulozi investitora, vlasnika, arhitekta i dizajnera namještaja

Kako da se zaljube u tvoj rodni grad? Kako da ga dožive tvojim očima? Kako da dožive sve ono što voliš u svom gradu – prirodno, lokalno, domaće, svježe? I to u svega par dana?

Maja Danica Pečanić

Hm, to su misli s kojima mnogi vlasnici stanova žele utopliti stan za najam i prenijeti emociju. Emociju kroz zidove, podove, namještaj, uređenje…

Maja Danica Pečanić

O tome su razmišljali i Andrea Donatović Poljičak i Jakov Poljičak iz arhitektonskog studija DAR 612, arhitekti koji su autori desetaka predivnih kuća, vila, poslovnih prostora

Maja Danica Pečanić

Sve što naprave, uvijek ima tu njihovu pročišćenu estetiku, ali i neku životnost, toplinu…

Maja Danica Pečanić

Nalazim se s Andreom ispred stana. Stan je u prizemlju što mi odmah izaziva znatiželju. Kako prizemlje učiniti dovoljno svijetlim, prozračnim, toplim, dodatni je zadatak…

Maja Danica Pečanić

Ulazimo u prostor od 50-ak kvadrata i oduševljena sam prozračnošću. Ulazni prostor kuhinja, kupaonica, dnevni boravak s velikim “radnim” stolom i spavaća soba.

Maja Danica Pečanić

Spavaća soba kakvu bi vjerujem mnogi rado imali doma. Veliki udobni krevet napravljen po mjeri, ormari, noćni ormarići s ugradbenom rasvjetom… sve na prvi pogled sasvim jednostavno i obično, ali samo na prvi pogled.

Maja Danica Pečanić

Pogledajte primjerice kako je pametan detalj završetka ormara. Naime, kako su ormari obično dubine 60 centimetara, njihova bočna strana uvijek izgleda invazivno i “tupasto” u prostoru. Zato ih je bolje pokušati “ugraditi”, tako da idu od zida do zida i da su što više nevidljivi.

Maja Danica Pečanić

Ponekad to nije moguće. I zato su arhitekti iz studija DAR 612 primijenili drugu logiku. Kako završetak ormara ne bi izgledao tupo i nespretno, arhitekti su napravili policu.

Maja Danica Pečanić

Policu su ugradili i u prednji dio ormara te na taj način razigrali sivu frontu i postigli dinamiku.

Maja Danica Pečanić

A kako bi razigrali zid iznad uzglavlja, a i low cost riješili pitanje rasvjete, na njemu su napravili oblogu radnog naziva korijeni, koji su ujedno i lightmotiv stana.

Maja Danica Pečanić

Korijeni kao obiteljsko stablo, kao nešto što te vuče, kao priroda, ljepota… Zato se suptilni izrezbareni mdf, proteže po cijelom interijeru…

Maja Danica Pečanić

– Stan smo koncipirali kao luksuznu hotelsku sobu za dvoje s mogućnošću smještaja još dvoje ljudi na krevetu za razvlačenje. Zapravo je sve kao u hotelskom apartmanu. Udoban krevet, dovoljno prostora sa svih strana, kauč za odmor s TV-om.

Maja Danica Pečanić

S obzirom da u Zagrebu gosti ne ostaju dugo, nismo radili veliku blagovaonicu, nego smo umjesto klasičnog blagovaonskog stola i radnog stola kojeg morate imati po kategorizaciji, duž zida napravili jedan multifunkcionalan stol.

Stol za kojim možeš jesti, napisati mail, odložiti neke stvari… – objašnjava mi Andrea.

Maja Danica Pečanić

– Jako smo pažljivo uređivali ovaj stan jer je on u obiteljskom vlasništvu i za njega nas vežu neke lijepe uspomene. Vlasnica jako voli knjige i zato smo umjesto generičkih slika Zagreba ili iz Ikee, stavili stranice iz knjige pjesama Jacquesa Preverta. To su neke sitnice koje će malo tko primijetiti, a nama se to činilo lijepom gestom – objasnila je arhitektica Andrea Donatović Poljičak.

Maja Danica Pečanić

I je. Baš je predivna. Kao i cijeli stan.

Maja Danica Pečanić

Uživajte u fotografijama Maje Danice Pečanić.