Mi u prizemlju, djeca na katu… Ovo je jedna takva kuća

Htjeli bi kuću na moru. Mi da imamo jedan stan, a gore da su sinovi, svatko od njih da ima svoj stančić. Mnogi imaju tu želju. Jedna zagrebačka obitelj ovako ju je ostvarila. Arhitekti Dar 612

Prošli vikend Jakov Poljičak bio je u Tribunju. Odjednom njegovoj supruzi Andrei Donatović Poljičak, stiže sms. “Ja bi ovako nešto” – piše u poruci.

Andrea se nasmije i zna da su uspjeli. Naime, upravo oni arhitekti su kuće u Tribunju koju je Jakov nedavno posjetio i to nekih godinu dana nakon njenog završetka.

Robert Leš

Trava je narasla, biljke su se primile, stigao je i najnužniji namještaj i kuća polako počinje sličiti na kuću za odmor – ljetnu rezidenciju jedne zagrebačke obitelji koja je onda poželjela napraviti svoju malu ljetnu oazu – mjesto za odmor i uživanje.

Robert Leš

– Zadatak je bio napraviti kuću s tri stana koji mogu funkcionirati neovisno jedan o drugom. Istovremeno parcela je prilično mala, oko 450 kvadrata, izgrađenost ne smije biti velika, pogled nije baš nekakav, a prostorni plan ne dozvoljava ništa drugo no kosi krov – prisjeća se arhitektica Andrea, niza ograničenja s kojima su se susreli pri projektiranju kuće za obiteljski odmor.

Robert Leš

I onda kada matematički obradiš sva ograničenja, saslušaš sve zahtjeve investitora, projektantski izvrtiš razne mogućnosti… dođeš zapravo do ovako nečega…

Robert Leš

– Na donjoj etaži je veliki stan za roditelje s tri izražene zone – dnevnom zonom u kojoj je dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica, spavaćom zonom sa spavaćom sobom i kupaonicom i središnja zona s velikom prostranom terasom – objasnila je arhitektica.

Robert Leš

Na gornjoj etaži su dva manja stana, od 30-ak kvadrata s malom kuhinjim i dnevnim boravkom, spavaćom sobom, wc-om i mini galerijom za spavanje. Stanovi imaju zajedničku terasu, a nedostatak vlastitog balkona kompenziran je posebno dizajniranim kutnim prozorima koji djeluju kao zatvorene lođe i daju odličan pogled – ispričala je Morana Lepur Donatović, također arhitektica i partnerica u tvrtki Dar 612. 

Robert Leš

Čekaj, vama je sve to stalo u 280 kvadrata?

Da, smije se Andea i otkriva da je upravo to razlog zašto je Jakov poslao onaj sms na početku priče.

Robert Leš

Mala, jednostavna, fina, funkcionalna, kuća koja omogućava druženje i smještaj puno ljudi, a opet daje i osjećaj privatnosti.

– Svi znamo kako se nekad čovjek želi samo maknuti negdje u miru čitati svoju knjigu, a nekad bi se družio, veselio, pričao, kuhao s ukućanima… ova kuća omogućava sve te obiteljske scenarije i smještaj 10 plus ljudi. Divno.

Robert Leš

Uživajte u fotografijama Roberta Leša.