Pločice su opet u modi. Putovanje u Modenu

Od pločica debljine tri milimetra do antibakterijskih i onih ogromnih u dimenzijama od 1×3 metra. Vesna i Ekatarina nedavno su obišle pet talijanskih tvornica keramike i otkrile nam brojne novitete u svijetu keramike. Mutina, Florim, Cotto d’Este, Lea Ceramiche i osebujni Kerakoll

Ako slučajno još uvijek mislite da su sve pločice iste i da u njima nema ničeg uzbudljivog, onda je vrijeme da predahnete uz tekst kojega su nam pripremile naše D gošće Vesna i Ekaterina iz dizajnerskog studija Home&Co. Pločice su opet u modi…

PIŠU: VESNA JANKO FINDERLE I EKATARINA CHUMAK ZHUN, HOME&CO

Želimo podijeliti s vama naše kratko edukativno putovanje u carstvo keramike te vjerujemo kako svih vas koje zanima dizajn i opremanje prostora znate da je keramika jedan od najosnovnijih materijala koji se koristi u prostorima. Pokušat ćemo vas upoznati s novitetima i uvesti u svijet predivne keramike.

Iskreno, krenuvši pisati ovaj članak već na samom početku pojavila se potreba da svaku tvrtku opisujemo u zasebnom poglavlju, jer se toliko toga ima za reći. Pokušati ćemo sve pojednostaviti i spojiti u jedan članak.

Kad čujemo riječ ‘špina’, koja na istarskom dijalektu označava slavinu, odmah pomislimo na salon keramike i sanitarija koji djeluje na tržištu od 1990. godine te nudi proizvode vrhunske kvalitete, a i prati najnovije tendencije u opremanju.

Počašćene smo pozivom i mogućnošću edukacije u najpoznatijim talijanskim kućama keramike, gdje smo mogle popratiti najinovativnije trendove u keramici. Moramo pohvaliti tvrtku Špina na profesionalizmu i uvijek velikoj želji za educiranjem ne samo osoblja, već i suradnika te stručnog tima dizajnera, arhitekata, građevinara.

Tijekom našeg kratkog boravka u Italiji, uspjele smo posjetiti nekoliko tvornica keramike iz Špininog asortimana, kao što su Cotto d’Este, Caesar, Florim, Lea Ceramiche, Mutina i Kerakoll. Sve tvrtke nalaze su u talijanskoj regiji Modena s bogatom tradicijom proizvodnje keramike, gdje imaju svoja sjedišta najveće i najpoznatije tvornice u cijelom svijetu.

1. Cotto D’Este

Jedna od poznatijih tvornica sa dugom tradicijom, te jedna od članova grupacije Panaria, je tvornica Cotto D’Este, osnovana 1993., te danas jedna od vodećih u proizvodnji visokokvalitetne gres keramike. U početku je tvornica proizvodila gres keramiku, imitirajući prirodnu terakotu te njenu naturalnu debljinu od 14 mm. Zahvaljujući takvoj debljini keramike Cotto D’Este karakteristika je čvrstoće dvostruko veća u usporedbi sa standardnim keramičkim granitom debljine 10 mm.

Od 2004. Cotto d’Este započela proizvodnju Kerlite keramike, čija je posebnost njezina debljina i dimenzije. Samo Cotto D’Este proizvodi Kerlite maksimalnih dimenzija 3000×1000 mm, te debljine 3,5 mm i 5,5 mm. Ugrađena ojačavajuća stakloplastična mreža mijenja svojstva Kerlite keramike, čineći je jako izdržljivom, otpornom na udarce, ali i laganom i fleksibilnom, jednostavnom za rezanje, postavljanje te održavanje i higijenu. Danas razvoj Kerlite keramike u ogromnom je opsegu njegovog korištenja: na podovima, zidovima, fasadama zgrada, u namještaju, vratama, kuhinji i radnim pločama, sanitarijama, te u novim dizajnima. Keramikom se može napraviti bilo koji uzorak na zidu, zapravo nekako keramika preuzima i funkciju tapete.

Kolekcija Wonderwall Matrix od Cotto D’Este je pravo umjetničko djelo od Kerlitea, gdje su ljepota i posebni šarm naslikani kao na platnu. Bezbrojne ideje i dizajnerski prijedlozi za transformaciju prostora u kojem živimo utjelovljeni su na čaroban i zanimljiv način. Posljednja kolekcija Kerlite Vanity je kolekcija keramičkih površina koje se odlikuju ljepotom najzanjimljivijih i minimalističkih oblika mramora. Tanke ploče, vene i mekani uzorak čine posebnima uzorke ove zbirke, koja je svoju inspiraciju preuzela od kamena korištenog u primjerima klasične kulture, te podsjeća na remek dijela talijanske renesansne skulpture.

2. Lea ceramiche

Još jedan od članova grupacije Panaria je proizvodač keramike Lea ceramiche, koji se usredotočuje kako na tradiciji, tako i na inovaciji. Eksperimentira s teksturama, formatima i tehnologijama. Primjerice, među zanimljivim rješenjima tvrtke je Microban® tehnologija: kolekcije pločica s antibakterijskim svojstvima gdje srebrni ioni sprječavaju razmnožavanje bakterija na površini.

Jedna od najpoznatijih inovacija Lea Ceramiche je serija Slimtech: laminirane keramičke granitne pločice većih dimenzija, do 300×100 cm, ali istovremeno i rekordno tanke – od 3 mm. S ciljem razvoja Slimtech kolekcije u 2018. godini Lea Ceramiche predstavila je kolekciju Concreto, koju je osmislio jedan od najpoznatijih svjetskih dizajnera Fabio Novembre. Dezen keramike oponaša betonske površine. Dizajnirana je u pet nijansi, od blijede Extra Light do brutalno zahrđale Rust. Četiri uzorka Foam, Tide, Dry i Reef imitiraju i prikazuju interakciju vode i zraka, koji pod utjecajem gravitacijskih sila dovodi do izražajne heterogene teksture smjesu cementa. U zbirci Concreto pojavljuju se i novi Slimtech formati – pločice 120×120 cm i 120×260 cm debljine 6 mm.

3. Mutina

Tvrtka Mutina, otvorena u 1968. godini, bila je prava poslastica za naše dizajnerske oči. Misija brenda je postizanje nedostižnog. Svaki dizajn materijala je zaista poseban, a svaka kolekcija je jedinstvena i neponovljiva. Izgled pločica preokreće tradicionalne koncepte i standardne klišee o keramičkim oblogama i gres keramici. Kolekcije su nadahnute impresivnošću i originalnošću, a i novitetom, nevjerojatnim teksturama i kombinacijama boja, nestandardnim veličinama i pravom igrom boja. Tvrtka uvijek pažljivo bira dizajnere s kojima će surađivati, a među njima su i najpoznatiji dizajneri današnjice poput Ronana i Erwana Bouroulleca, Patricije Urquiole, Konstantina Grcica, Tokujina Yoshioke, Barber & Osgerbyja. Uz tvornicu se nalazi i nevjerojatan showroom, gdje dizajn postaje prava igra bojama, teksturama, dezenima. Ovdje bi mogle provesti cijeli dan, jer je ovo mjesto gdje se rađa mašta.

4. Florim

Florim je danas jedna od najvećih svjetskih tvrtki u proizvodnji keramike. Osnovana je pod nazivom “Floor Gres” 1961. godine, te 1981. godine jedna je od tvrtki koja je počela proizvodnju gres keramike. 1991. Floor Gres kupuje tvrtku Cerim Ceramiche nakon čega počinje nova era tvrtke pod nazivom Florim, čiji proizvodi potpuno udovoljavaju potrebama arhitekture, graditeljstva i unutarnjeg uređenja. Istraživanja, inovacije, održivost okoliša i društvena odgovornost su vrijednosti koje određuju njihov način poslovanja. „Napravljen u Florimu“ je jamstvo izvrsnosti već više od 50 godina.

Florim keramički proizvodi rezultat su najnaprednijih proizvodnih tehnologija u kombinaciji s kontinuiranim radom u području estetskih istraživanja. Ploče od porculanskog kamena koje zadovoljavaju različite potrebe dizajna i karakteriziraju interijere s posebnim stilom.

Grupa ima proizvodne pogone, komercijalne tvrtke i vlasničke udjele u Europi, Americi i Aziji te prodaje proizvode u svim zemljama svijeta pod brendovima Floor Gres, Rex, Cerim, Casa dolce casa – Casamood, FLORIM stone, CEDIT – Ceramiche d’Italia.

Posjetile smo fascinantan showroom u kojem smo vidjele čitavo carstvo proizvoda Florim. Posebno nas je dojmila kolekcija Neutra, koja je proširila svoj koncept dizajna novim tehnologijama kako bi postala još savršenija kolekcija boja i materijala s nazivom Neutra 6.0.

Neutra 6.0 obogaćena je novim svijetlim bojama u formatu Magnum Oversize, inovativnim staklenim mozaicima, kombiniranoj fugirnoj masi i boji, što potvrđuje njegov jedinstven i prepoznatljiv identitet. Porculanska pločica postaje pravi element dekora u prostoru, stvarajući kolekciju koja se može nazvati otvorenim projektom. Čini se da jednostavnije ne može biti kada se zidovi pretvaraju u ogromne slike, u kojima je boja glavni element izražavanja, te koja posjeduje učinkovitu komunikacijsku osobinu, odnosno emocionalnu pozadinu svake pojedine osobe, koja je oblikuje, zahvaljujući slobodi mašte, potpuno prema njezinim željama.

5. Kerakoll

I zadnji u opisu, ali rekle bi u srcu prvi Kerakoll div, Kerakoll Design House Lab, u čijem smo showroomu zaista ostale zaslijepljene novitetima. Moramo priznati da smo u posljednje vrijeme često nudile klijentima Kerakoll proizvode i pokušavale uvesti novitete ovakvim načinom bojanja u prostore koje opremamo.

Kerakoll Design House Lab je izložbeni prostor u kojem se nalazi galerija, centar za obuku obrtnika i ličilaca, prostor za testiranje materijala i posebna sala s primjercima različitih tekstura.

Kerakoll Design House je integrirani projekt koji sadrži inovativne materijale – cement, smolu, ručno izrađeno drvo, mikropremaze, boje i glazure usklađene u jednoj paleti boja, posebno dizajnirane pod art direkcijom Pietra Lissonija.

Nešto što nas je zaista oborilo s nogu kod proizvoda Kerakoll je kolika je mogućnost ekonomičnije odraditi makeover postojećeg starog prostora te kako uz malo truda doći do novog ruha.

Materijali s potpisom Kerakoll Design House daju nam bezbroj mogućnosti za potpuno novi pristup dizajnu interijera. Posebno su prigodni za renoviranje već postojećih interijera, jer se različitim tehnikama mogu obojati bilo koje površine od drva do keramike, stolarije, rasvjete, grijaćih tijela, postojećeg namještaja… Obožavamo Kerakoll Design House i njegovu paletu boja.

I za kraj naš zaključak…

I dalje must have u prostoru jesu boje betona, korten boja koja je doživjela svoju eru ponovno nakon desetak godina.

Keramika svakako u velikim formatima, i napominjemo ruše se predrasude “mali prostori, manja dimenzija keramike”. Zaboravite na tu priču. Mali prostori idu zajedno pod ruku s velikim formatima keramike.

Pažnja se pridonosi i vanjskoj keramici koja se poistovjećuje s unutarnjom, pa se nekako prostori nadovezuju, jer kao i u dizajnu pokušava se što više interijer spojiti s eksterijerom.
Keramika replicira venecijanski kamen, terrazzo, mramor u sjajnoj ali i mat verziji.
Novitetri zasigurno jesu da je keramika sve više prisutna osim u kupatilima i u frontama kuhinjskih elemenata, u svrsi tapeta, oblače se stolice za kupatilo, klub stolići, uzglavlja kreveta, kuhinjski otoci…

I šećer na kraju, iskoristite čar Kerakoll Design House mogućnosti te kada krenete u preuređenje uzmite i ovu opciju u obzir. Paleta boja i mogućnosti je zaista čarobna.

Evo još malo fotografija poznatih talijanskih proizvođača…

Mutina

Lea Ceramiche

Cotto D’este

Caesar

Florim

Kerakoll