Kuća K – tajanstvena i diskretna ljepotica bogate unutrašnjosti

Srećom putovati i maštati možemo i virtualno. Idemo u jednu raskošnu kuću u Beogradu koju su uredile arhitektice Jasna Kavran i Ksenija Pantović iz studija OBE

Piše: Petra Švarc

Sa završetkom školskih zimskih praznika službeno smo se pozdravili i s posljednjim ostacima blagdana, tijekom kojih smo se, priznajemo, malo i ulijenili. No, sada okrećemo novu stranicu i opet smo spremni za akciju! Najradije bismo se na brzinu spakirali i nekamo otputovali, ali čini se da ćemo to ipak još malo pričekati.

Ali, putovati, srećom, možemo i virtualno pa vas danas vodimo u Beograd. Točnije, u jednu od njegovih rezidencijalnih četvrti – Senjak, kako bismo vam pokazali novi projekt arhitektonskog studija OBE – Kuću K.

RELJA IVANIĆ

Senjak je, uz Dedinje, dio Beograda najpoznatiji po svojim vilama i luksuznim kućama. Od samog centra grada udaljen je tek nekoliko minuta vožnje, a njegovi stanovnici uživaju u miru i zelenilu, kao da su kilometrima daleko od gradske vreve.

RELJA IVANIĆ

I upravo u takvom susjedstvu smjestila se Kuća K – urbana vila površine 370 kvadrata.
Arhitektice Jasna Kavran i Ksenija Pantović ispričale su nam kako je jedan od osnovnih zahtjeva klijenta bio formiranje što većeg dvorišta na parceli, točnije, što većeg travnjaka i otvorenog prostora ispunjenog zelenilom. Osim toga, investitor je poželio i maksimalni komfor u unutrašnjim projektiranim zonama koje su također otvorene prema zelenilu. Uzevši sve to u obzir, čitava zona prizemlja u potpunosti je otvorena prema vrtu, čime je postignuto preplitanje interijera i eksterijera, odnosno, unutarnjeg prostora sa zelenilom. To je ostvareno uz pomoć velikih prozorskih otvora koji ipak ne narušavaju privatnost, budući da je kuća zatvorena prema javnom prostoru te je projektirana u specifičnom „L“ obliku.

RELJA IVANIĆ

Vanjski izgled kuće jednostavan je i pročišćen. Fasada je dvobojna – u prizemlju je izvedena u prirodnoj boji betona, dok je na katu potpuno bijela. Ograde su staklene, gotovo neprimjetne.

Na ovom je projektu korišteno nekoliko sustava održive arhitekture, a zatim i sustav podnog grijanja i plafonskog hlađenja. Izuzetan izazov, ispričale su nam arhitektice, bilo je pravilno pozicioniranje objekta na lokaciju, kao i formiranje kolnog i pješačkog prilaza, budući da je parcela povučena sa linije ulice, a investitor je inzistirao na očuvanju svih visokih stabala koja su postojala na lokaciji.

RELJA IVANIĆ

Nit vodilja pri osmišljavanju unutarnjeg uređenja bila je svakako već spomenuta želja vlasnika za apsolutnom udobnošću. Tako je kuća sadržajno podijeljena na dnevni i noćni dio. U prizemlju se nalaze dnevni boravak, kuhinja s blagovaonicom te SPA zona s bazenom.

RELJA IVANIĆ

Prvi je kat koncipiran kao noćna zona, spavaći blok i radna soba, dok je na povučenom katu smještena teretana s koje se izlazi na krovnu terasu velike površine. Od tamo se pruža fantastičan pogled na grad. Na podzemnoj etaži nalazi se garaža i nus-prostorije.

Interijer čine uglavnom čiste linije, svijetli tonovi drveta, mramor, velike površine bijele boje kao i nekoliko komada posebno dizajniranog unikatnog namještaja što ga potpisuje studio OBE.

RELJA IVANIĆ

Toliko željeni dojam udobnosti arhitektice su dodatno naglasile i hrvatskim dizajnom. Tako je Umumoku – Prostorijina outdoor kolekcija koju čine sofa, fotelja i stolić – svoje mjesto pronašla na natkrivenoj terasi na koju se izlazi iz dnevnog boravka. Ležaljka Umumoku dio je pak prostorije s unutarnjim bazenom. Naslonjač Oblique sastavni je dio zone dnevnog boravka, dok su Monk barske stolice smještene u blagovaonicu i savršeno se uklapaju u minimalistički koncept interijera.

RELJA IVANIĆ

Kao i u dosadašnjim projektima, arhitektice su posebnu pažnju posvetile zelenilu u interijeru.

RELJA IVANIĆ

Ova je kuća, uz sve svoje sadržaje, zeleno okruženje i sportsko-rekreativne mogućnosti, među ostalim i idealna lokacija za lockdown. Već zamišljamo kako bi izgledao jedan naš radni dan na ovoj adresi: za dobro jutro najprije trening u kućnoj teretani, potom malo rada iz home officea u savršenom miru, zatim ručak i kavica na jednoj od terasa pa drugi dio radnog dana i za kraj, opuštanje u SPA zoni.

RELJA IVANIĆ

Vjerujemo da bismo ovdje i na podatak da su teretane i bazeni još uvijek zatvoreni, tek nezainteresirano odmahnuli rukom.

Maštajte i vi malo uz sjajne fotografije Relje Ivanića u našoj galeriji!

Wordpress Gallery Plugin Free