Vodič za savršeni roštilj

U suradnji sa stručnjacima iz Lesnine, pripremili smo vam vodič za roštilj te top 20 korisnih dodataka i roštilja

Ajde dođite na roštilj. U mojoj glavi je prizor: muž satima priprema vatru, gomila mesa koje se na kraju ne pojede jer se presušilo, svi gladni čekaju ćevape, salata se već pofurila, gosti utješno govore: “ma ne brini, nitko ni nije došao zbog hrane, nego druženja.”

No, ima situacija kada roštilj uistinu sjajno ispadne te je hrana savršeno tempirana. Svaka takva situacija iza sebe krije jedan važan detalj – plinski roštilj ili iskusnog roštilj majstora/icu.

Plinski roštilj F365PGT Freestyle, Lesnina (LINK)

Naime, roštiljanje s plinskim roštiljem uistinu je vrlo brzo, lako i jednostavno. Upalite plamenik, stavite meso, poklopite, na termometru provjerite temperaturu, otklopite i zamijenite stranu, malo pričekate i to je to. 15-ak minuta posla. Svi jedu istovremeno, savršeno pripremljeno i toplo.

Da, očito je – veliki sam fan praktičnosti. Razlog je jasan – roštiljanje na drveni ugljen traži vrijeme, znanje i iskustvo. Nije baš tako jednostavno zapaliti vatru i održati je idealnom za pripremu različite vrste mesa, povrća, ribe…

Roštilj na drveni ugljen NK22K-L-2BP (LINK)

Zato je plinski roštilj odlična opcija za one kojima je najvažnija brzina i praktičnost. Čim ga uključite kroz nekoliko minuta na njega možete staviti meso ili ribu. Prednost je što se lako čisti, nema pepela, ostataka ugljena, a postoje i plinski roštilji manjih dimenzija koje možete ponijeti sa sobom na izlet ili odmor.

Plinski roštilj R525SBPK-CE, LESNINA (LINK)

Kod kupovine plinskog roštilja treba pripaziti da plamenici pokrivaju cijelu ploču. U suprotnom će ploča biti neravnomjerno zagrijana. Zapravo, veličinu roštilja trebalo bi prilagoditi količini mesa, odnosno broju osoba kojima ćete pripremati jelo. Za četveročlanu obitelj i pokojeg prijatelja bit će dovoljan roštilj s četiri do šest plamenika, dok je za veće društvo potreban roštilj s 8 plamenika. No, prednost velikih roštilja je u tome što kada pripremate večeru za dvoje, možete koristiti samo jednu trećinu ili polovicu rešetke, odnosno palite samo plamenike ispod tog dijela roštilja, a ukoliko vam ipak dođe veliko društvo za par minuta roštilj je spreman….

Svjetiljka za roštilj, LESNINA (LINK)

Ako pak nemate dovoljno mjesta te roštilj pretežno mislite raditi na balkonu ili terasi, onda je sjajna opcija električni roštilj.

Hrana se peče ravnomjerno i temperaturu je moguće učinkovito regulirati što znači da je idealno za početnike. Lako se čisti, pogotovo kada je presvučen materijalom koji se ne lijepi, a postoje i preklopni modeli kod kojih istovremeno možete peći obje strane mesa što će skratiti vrijeme pečenja.

No, glavna prepreka odabiru plinskih ili električnih roštilja je – nema karakterističnog mirisa dima.

Stalak za pečenje, LESNINA (LINK)

Istina, dim daje roštilju poseban okus. No, i za to postoji rješenje – kutija za dimljenje ili smoker. Naime, u posebno dizajniranu kutiju stavite komadiće piljevine drva i zajedno s njom pecite meso. Smokeri se mogu koristiti na svim vrstama roštilja, a iznenadit ćete se kako će meso dobiti fini okus i miris. Pravi znalci znat će uskladiti vrstu mesa s aromom drvene piljevine – npr. breza, javor i bukva najbolji su za piletinu, a tu ujedno staje i moje znanje.

Btw, ljubitelje bijelog mesa oduševit će roštilj-posuda za piletinu s priloženom čašicom. U čašicu za aromu možete staviti razne vrste trava, marinada, piva, vina… i uživati u sočnoj piletini punog okusa. Plitka posuda skuplja kapljice i mast, a vrlo praktično je što na taj način na roštilju možete ispeći cijelo pile i to bez da puno toga isprljate.

Iznenadit ćete se koliko puno ima praktičnih dodataka za roštilj, a izvrstan izbor roštilja i svih mogućih dodataka naći ćete u Lesnini.

Ubodni termometar, košara za pripremu povrća i ribe te razne hvataljke i lopatice za roštilj omogućiti će vam brzu i laku pripremu sočnog obroka, a praktične četke i brzo i jednostavno čišćenje.

Od praktičnih dodataka nezaobilazne su kvalitetne rukavice, hvataljke, ali i kamen za pečenje pizze, ražanj, dodatak za pečenje ribe i bataka…

Da ne duljim, evo mog izbora naj-roštilja i najkorisnijih dodataka za roštilj iz Lesnine. Detaljne specifikacije i cijene možete proučiti klikom na link ispod fotografije.

PREŠA ZA HAMBURGERE, LESNINA (LINK)
PRIBOR ZA ROŠTILJ, LESNINA (LINK)
PRIBOR ZA ROŠTILJ, LESNINA (LINK)
POSUDA ROŠTILJA, LESNINA (LINK)
POSUDA ROŠTILJA, LESNINA (LINK)
GRIL REŠETKA ZA RIBU, LESNINA (LINK)
KUTIJA ZA DIMLJENJE, LESNINA (LINK)
REŠETKA ZA KAMADO ROŠTILJE, LESNINA (LINK)
POSUDA ROŠTILJA, LESNINA (LINK)
DRŽAČ NAMIRNICE ZA ROŠTILJ, LESNINA (LINK)
KOŠARA ZA ROŠTILJ, LESNINA (LINK)
UBODNI TERMOMETAR, LESNINA (LINK)
PRIBOR ZA ROŠTILJ, LESNINA (LINK)
ROŠTILJ NA DRVENI UGLJEN, LESNINA (LINK)
Roštilj na drveni ugljen NK22K-L-2BP (LINK)
ROŠTILJ KONTAKTNI, LESNINA (LINK)
Plinski roštilj RSE525RSIB, Lesnina (LINK)
plinski roštilj Phantom RSE425RSIBPMK-1-SI, LESNINA (LINK)
Roštilj na drveni ugljen PRO22K-CART, LESNINA (LINK)