U Zadar stiže vegetarijansko-veganski restoran s Michelinovom zvjezdicom

Nagrađivani TIAN otvara pop up restoran u Falkensteiner Resort u Punta Skali

Michelinove zvjezdice rijetkost su u veganskim i vegetarijanskim restoranima. Samo 11 restorana na svijetu ima tu prestižnu zvjezdicu. Od njih 11 čak su dva u vlasništvu iste ekipe – TIAN Wien i TIAN Munchen.

Dobra vijest je što upravo oni otvaraju pop-up restoran u Falkensteineru Zadar. Dakle, od 1. lipnja do 18. rujna u Punta Skali možete uživati u pop-up restoranu “TIAN Bistro am Meer”.

U skladu s njihovom filozofijom, sezonski sastojci dolaze od lokalnih organskih proizvođača iz okolice Zadra, koje je prethodno osobno posjetio TIAN-ov glavni chef Paul Ivić. Ovi sastojci dalje se procesuiraju od korijena do lista.

Uobičajenu TIAN kvalitetu osigurava iskusni izvršni sous chef Florian Burtscher, koji implementira koncept zajedno s Falkensteinerovim timom. Deserte priprema TIANOV chef pâtissier Thomas Scheiblhofer. TIAN-ov glavni somelier André Drechsel kreirao je posebnu vinsku listu s prirodnim vinima iz Hrvatske i Austrije. U baru kod bazena kroz dan gosti također mogu naručiti jela s potpisom Paula Ivića – tatarski na bazi cikle i Burger.

Sofisticirana, jednostavna i vegetarijansko-veganska jela karakteristika su restorana TIAN. Osnivač Christian Halper i head chef Paul Ivić od 2011. postavljaju nove standarde nudeći sjajna jela, koja odišu njihovom ljubavi prema eksperimentiranju. Tako su TIAN učinili jednim od top pet vegetarijanskih i veganskih restorana na svijetu.

“Za mene TIAN koncept ide daleko van granica vegetarijanske kuhinje. Jedenje je puno više od konzumacije hrane. Jedenje znači preuzimanje odgovornosti za sve sirove materijale i vrijedne ljude iza njih. Jedenje znači zbližavanje ljudi jer ne zahtjeva zajednički jezik – jedino što treba je dobra duša”, kaže Ivić o filozofiji restorana.

Chef hrvatskih korijena rođen u Tirolu prije dolaska u bečki TIAN vrhunsku je gastronomiju učio u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. U međuvremenu je ovaj chef s Michelinovom zvjezdicom objavio tri kuharice i javno se zalaže za svjestan pristup hrani.

Evo i linka na njegove zanimljive kuharice.