Mjesto gdje žive najljepše priče za djecu. Idemo na Ravnice

Na mjestu nekadašnjeg dječjeg vrtića na Ravnicama otvorila se prva potpuno dječja knjižara u Zagrebu. Idemo u Pričozemsku

PIŠE: IVA BEZINOVIĆ HAYDON

Na Ravnicama, na platou skrivenom među stambenim zgradama, nedavno je otvorena  „Pričozemska“, prva dječja knjižara u Zagrebu, i kao takva u potpunosti posvećena djeci.

U prostranom i svijetlom prostoru, koji je ljudima iz kvarta poznat kao bivši vrtić, stotinjak kvadrata iskorišteno je kao izložbeni i prodajni prostor. Sa samog ulaza jasno je da je sve u knjižari prilagođeno malim čitateljima. Knjige su izložene tako da su svi naslovi jasno vidljivi i dostupni, a među policama ostavljeno je dovoljno prostora za prolazak dječjih kolica.

Pri biranju naslova raznih izdavača, naglasak je stavljen na kvalitetnu modernu dječju književnost i nagrađivane autore i ilustratore, a knjige su na policama organizirane prema dobi djece kojoj su namijenjene – od kartonki za najmlađe do romana za tinejdžere. U ponudi knjižare nalaze se i edukativne igračke, didaktičke igre hrvatskih proizvođača i dizajnera, kao i brojne sitnice za kreativne poklone.

Ipak, knjižara funkcionira kao puno više od samo trgovine. S izoliranim kutkom za mirno čitanje i dječjim stolovima koji pozivaju na crtanje, to je mjesto za učenje i druženje. U centralnom se dijelu knjižare, gdje se nalaze niski stolovi, dječje stolice i klupice, kao i spužve za izležavanje, održavaju uvijek dobro posjećena čitanja, gostovanja autora, radionice i igre. Već je sada, nepunih mjesec dana od otvaranja, „Pričozemska“ popularna među djecom iz susjedstva, koja su svakodnevni gosti i koji redovito prelistaju svaku novu slikovnicu čim stigne na police.

Kako je cilj knjižare zainteresirati djecu za čitanje, tako su uz mnoge naslove izloženi i kratki opisi kao i dječje „recenzije“ knjiga. Pred knjižarom nalazi se ormarić s knjigama koje se mogu posuditi za čitanje na suncu, na klupicama na platou. Na taj se način i javni prostor platoa, koji se inače ne koristi često, pretvara sve više u mjesto za druženje. Djeca u knjižaru uđu zbog velikog plišanog Grubzona koji sjedi u prozoru i kartonskih likova iz različitih priča, ali ostaju i iznova se vraćaju zbog slikovnica, u kojima se skrivaju najljepši svjetovi. A i roditelji znaju da kroz čitanje rastemo. Čak i ako mislimo da smo posve odrasli.

Prvu dječju knjižaru u Zagrebu, Pričozemsku, možete posjetiti svakog radnog dana od 9:00 do 19:00, a u petak, 3. 6. 2022., od 18:00 sati organizira se proslava povodom otvorenja.

Bit će čitanja, crtanja, igranja, gostovanja poznatih autora i ilustratora, ali i slasnih zalogaja za utaživanje čitateljske, ali i one prave, gladi. Za više informacija o budućim aktivnostima i novim naslovima, zapratite ih na društvenim mrežama: https://www.facebook.com/pricozemska/ i https://www.instagram.com/pricozemska/