Sto lica stolica – vodič za odabir one prave

Dosta vam je jednih te istih stolaca koji su preplavili hrvatske kafiće, restorane, apartmane? Vrijeme je za malu školu o stolcima i malo drugačije stolice

Znam, čini vam se da u Hrvatskoj svi imaju iste stolice? I vjerojatno ste u pravu. No, paradoksalno, ne postoji ni jedan predmet koji je toliko puta dizajniran, redizajniran, kopiran kao stolci. Jednako tako, svaki poznati dizajner i arhitekt je barem jedanput u životu dizajnirao ili pokušao dizajnirati svoj stolac.

MINIFORMS / MEBLO TRADE

Thonet i Mackintosh slavni su primjeri s kraja 19. stoljeća, a njima se pridružuju velikani  poput Le Corbusiera, Mies van der Rohea, Marcela Breuera, Ray & Charlesa Eames, Eera Sarinena, Arne Jacobsena, Hansa Wegnera, Vernera Pantona… koji su još prije 60+ godina dizajnirali stolce koje još uvijek volimo i koji su inspiracija mnogim današnjim stolcima.

MINIFORMS / MEBLO TRADE

Njihov izvorni izgled i danas je vječna inspiracijama dizajnera, a često ih viđamo u raznim reinterpretracijama, ali od danas podatnijih, prikladnijih i povoljnijih materijala.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

No, što jedan stolac čini kvalitetnim i dobrim?

Općenito pravilo kvalitetnog stolca je da je od izdržljivih materijala i udoban, a osnovno pravilo ergonomije znači da ne smije sputavati pokretljivost čovjeka već ju treba stimulirati. Udoban stolac je onaj u kojem se možemo udobno zavaliti, ali i micati jer samo pokretom možemo održavati zdravu cirkulaciju i efikasnost mišićnog tkiva.

Zato stolac ne bi smio biti pretežak, preglomazan i tvrd, nego bi nam trebao omogućavati pokretljivost, udobnost, mogućnost brze prilagodbe.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Brzo ustati, sjesti, pomaknuti se, zavaliti se… a što ako po njemu prolijemo kavu ili ako imamo malu djecu i muža koji se na stolcu voli ljuljati?

MIDJ / MEBLO TRADE

Upravo o tome ovisi koji materijal i boju trebate izabrati.

Drveni, plastični, tapecirani s tkaninom, kožom, trskom, s rukonaslonom ili bez… odabir je uvijek na vama i prvenstveno treba ovisiti o vašem stilu i životnoj fazi.

No, naš savjet je da izgled stolca prilagodite izgledu stola i općenito interijeru. Uz drveni masivni stol dobra protuteža bit će ležernije plastične stolice ili tanke elegantne drvene, uz stol s “betonskom” plohom izvrsno će pristajati baršunaste fotelje, a uz keramičke ili staklene stolove elegantni tapecirani stolci s metalnim nogama.

MINIFORMS / MEBLO TRADE

Ako kombinirate različite vrste stolica, svakako pripazite da su po nečemu ipak slične – barem po materijalu ili dizajnu. Također, važno je da su im leđa otprilike slične visine jer ne izgleda lijepo kada se visine stolaca na jednom stolu previše razlikuju.

MINIFORMS / MEBLO TRADE

Također, pripazite i na rukonaslon. Ako imate stol s debljom plohom birajte stolce bez rukonaslona jer će inače “stršati” i nećete ih moći uvući ispod stola.

MINIFORMS / MEBLO TRADE

No, da ne duljimo, ajmo iz teorije u praksu. Evo mog odabira 30 najljepših stolaca iz Meblo Tradea koji su dobar omjer cijene, kvalitete i dizajna te ih nećete naći baš u svakom kafiću.