Ovdje bi bilo lijepo raditi. Nova iskra – nova dimenzija co-workinga

Kako izgleda kada se bazen pretvori u konferencijsku dvoranu, a spa centar u poslovnu zonu, istražila je naša Petra u vjerojatno najljepšem co-working hubu u Beogradu, a i šire…

Piše: Petra Švarc

Potražnja za co-working prostorima u stalnom je porastu u čitavoj regiji pa tako ni Beograd nije iznimka. Svaki novi prostor koji se otvori, nastoji pomaknuti letvicu po pitanju lokacije, uređenja, funkcionalnosti i sadržaja koje nudi korisnicima. Nova iskra, coworking hub otvoren na Dorćolu, u neposrednoj blizini Kalemegdana, u ulici Cara Uroša, u tome je u potpunosti uspio.

Nova iskra još je jedan u nizu uspješnih projekata arhitektica Jasne Kavran i Ksenije Pantović iz studija OBE. Iako je riječ o prostoru od 1200 kvadrata, moguće je da ćete ga pri prvom pokušaju ulaska – promašiti. Jer s ulice se ne vidi baš ništa, tek ulaz i fasada, dok se prostor otvara u dubinu parcele.

„Ovo je najprije bio stambeni prostor, a potom je preuređen i prenamijenjen u hotel. No, investitor je na koncu ipak odustao od te ideje, a mi smo zatekle prostore za bazen i SPA centar, liftove i dosta drugih tipičnih hotelskih prostora koje je trebalo iznova prenamijeniti i spojiti u jednu heterogenu poslovnu cjelinu“, pričaju nam Jasna i Ksenija.

Tako su projektirale prostor koji se prostire na nekoliko razina, a sastoji se od restorana, multifunkcionalnog interaktivnog prostora za konferencije, projekcije i meet-up događaje, dvorane za sastanke, radnog prostora za oko 130 korisnika, prostora za zabavu i opuštanje, krovne terase…

„Od prostora koji je u prošlom projektu trebao biti bazen, napravile smo polivalentnu salu za sastanke koja ima oblik amfiteatra, a sačuvale smo i postojeći bunar“, veselo nam otkrivaju OBE i pričaju kako je beogradski kvart Dorćol poznat upravo po starim rimskim bunarima. Dodaju kako je očuvanje bunara bila želja investitora pa su ga restaurirale i oko njega osmislile veliki community stol.

U Novu iskru može se uči na dva načina: iz suterena, gdje je smješten restoran ili iz prizemlja, odnosno s ulice. Ulaz s ulice izuzetno je efektan i sadrži element iznenađenja – naime, odjednom se pred vama otvora veliki stakleni atrij s urbanim vrtom kojega je izvana nemoguće naslutiti.

„Jednostavno ne postoji vanjska percepcija o takvom prostoru koji se međusobno prožima. Ovdje nema tipskih katova – svaki je drugačiji“, zaključuju arhitektice.
Posebni naglasci u interijeru postignuti su suptilnim, ali upečatljivim bojama u nijansama millennium pink i mint zelena koje smiruju te pozitivno utječu na produktivnost korisnika.

Tu su i nezaobilazni murali što su ih realizirale u suradnji s ilustratorima – oni se sjajno nadovezuju na estetiku urbanog vrta te su već postali njihov zaštitni znak. Dojam prigušene džungle na asfaltu upotpunjuje i puno prirodnog zelenila kojim je ispunjen prostor.

U pojedinim su dijelovima zadržani betonski zidovi uz dinamične kontraste u crvenoj boji. Postojeća okna lifta pojedinačno su zatvarana i pretvorena u skype kabine. Ovaj, po mnogočemu poseban coworking, ima i poseban kutak za djecu, što mu svakako daje dodatnu vrijednost.

Evo još puno fotkica…