Veliko svjetsko priznanje dizajnerima iz Vižinade

Yale i Columbia University uvrstili su njihove dvije knjige u kolekciju rijetkih knjiga od posebnog značaja, a Američki institut dizajnera uvrstio je te 2 njihove knjige u 50 najbolje dizajniranih u 2016. na cijelom svijetu. Oni su studio Sonda, a jedna od tih knjiga je knjiga o porečkim vatrogascima…

Nono mi je bio vatrogasac. Mršav, tanak, žilav, uvijek u pokretu… s dubokim borama, kožom ispucalom od sunca, pravim težaškim rukama, vječno stvrdnutih žuljeva. Nikada zapravo nisam razmišljala koliko je bio hrabar i koliko je težak bio taj njegov posao.

Vjerujem da nisam jedina i da su nas slike iscrpljenih vatrogasaca kako spavaju nakon duple šihte uz cestu, duboko dirnule i potakle da razmislimo malo o svim tim ljudima koju stavljaju svoje živote ispred naših…

I zato sam presretna što sam saznala da postoji predivno dizajnirana knjiga o vatrogascima koju je izradio nagrađivani studio Sonda, malena zahvala za sve te godine žuljeva i čađe.

Riječ je, naime, o monografiji “Na vatrenoj liniji” koja donosi kronološki presjek povijesti dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva na porečkom području od 19. stoljeća do danas, autorice Elene Poropat Pustijanac, kustosice Zavičajnog muzeja Poreštine. Urednica knjige je dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, a idejni je začetnik projekta nedavno umirovljeni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe i Centra za zaštitu od požara Poreč Adrijano Jugovac.

Ono što je predivno u ovoj lijepo dizajniranoj knjizi, čiji dizajn potpisuje dizajnerski studio Sonda, je njezina naslovnica koja se sastoji od otisaka ruku svih djelatnika i djelatnica koji su u trenutku stvaranja knjige bili zaposleni u Javnoj vatrogasnoj postrojbi u Poreču.

Vrijednost te knjige prepoznala je i američka AIGA (The American Institute of Graphic Arts), inače najstarije i najbrojnije profesionalno udruženje za dizajn s preko 70 ogranaka i 25.000 članova sa sjedištem u New Yorku. AIGA i portal Design Observer uvrstili su knjigu o vatrogascima te katalog atenske izložbe Metaphoria II (koju su također dizajnirali istarski dizajneri) u kolekciju 50 books / 50 covers koja okuplja 50 najboljih svjetskih knjiga dizajniranih u protekloj godini.

U prijevodu, to znači da dvije knjige dizajnerskog studija Sonda ulaze u kolekciju rijetkih knjiga u Butler Library na sveučilišyu Columbia University i u Robert Haas Arts Library na sveučilištu Yale University, odnosno pripadaju ediciji 50 books / 50 covers koja se svake godine od 1926. godine dodjeljuje 50 najboljih izdanja na svijetu.

Čestitamo Sondi! Na ovoj, ali i svim dosadašnjim internacionalnim nagradama (dvoznamenkasti broj Red Dot, iF, Ed nagrada…) koje dokazuju da sjajan rad ne poznaje granice i da globalizacija ima neke svoje prednosti. Zaista iz malog sela, iz stare kućice u malom istarskom mjestašcu, može se živjeti i stvarati dizajn koji osvaja najveće svjetske nagrade i pobjeđuje ogromne korporacije, dizajnerske studije s vojskom ljudi. Sonda, čestitamo vam na tome… Zaista ste mnogima inspiracija.

Evo još malo fotografija tih dviju divnih knjiga.