Torbe koje pričaju priče o gradovima

Dubrovčanka Renata Debeljak napravila je “arhitektonsku” seriju torbi posvećenih podovima i granitnim pločama gradova. Evo kako to izgleda…

Po čemu pamtite gradove? Neke po urbanoj matrici blokova, fasada, po velikim prozorima bez zavjesa, neke po divnim dućančićima i lokalima u prizemlju, neke po simpatičnim trgovima, monumentima, parkovima, posebnom mirisu grada…

SANJA BISTRIČIĆ

Trst miriše po kavi, Venecija po moru, Milano po parfemu, Ljubljana po pečenim bademima koji se prodaju na ulici…

SANJA BISTRIČIĆ

No, postoje ljudi koji gradove pamte po vratima, ulicama, podovima…

SANJA BISTRIČIĆ

Upravo ulice gradova najčešća su inspiracija Dubrovčanke Renate Debeljak. Za najnoviju kolekciju torbi inspirirala ju je kaldrma i granitne kocke po kojima pamti gradove…

SANJA BISTRIČIĆ

Evo što o svojoj novoj unlimited kolekciji, koju iz dana u dan dopunjuje s novim modelima, bojama i uzorcima, kaže glavna dizajnerica RDcodea:

SANJA BISTRIČIĆ

Koraci koji hodaju ulicama po grafitno sivim pločnicima natopljenima prvom jesenskom kišom, na neki proustovski način stvaraju nove spoznaje, nove perspektive. Kao neizostavni, urbani element svih istinskih metropola, pločnici od grafitnih kamenih kocki, uglavnom satkani od uredno posloženog kamena, a ponekad u nepravilnim dimenzijama, tvore raznoliki mozaik urbanog života.

SANJA BISTRIČIĆ

U svojoj urednosti kao i u nepravilnosti preobraženi su u nosive volumene.
Promatrajući boje kamena u svim vremenskim mjenama, spektar boja koje poprima njihova površina, sve memorije i korake urezane u njih, stvoren je cijeli jedan kaleidoskop urbanih sjećanja.

SANJA BISTRIČIĆ

Nepravilnosti i nesavršenosti ne postoje, sve je dio arhitektonsko-urbanog sklada, ali i životnog, u kojemu  nema ničeg idealnog ni savršenog. Nesavršenosti čine ravnotežu, balans da u životnoj utrci brzih i sporih koraka nikad ne posustanemo i uvijek nastavimo svoj hod.

SANJA BISTRIČIĆ

Taj urbani background (moment) RDcode je preobrazio u torbe i ruksake čija površina dočarava kockaste pločnike. Na način da su uredne kocke preobražene u nepravilnosti i nesavršenosti kako bi dočarale svu složenost našeg hoda. Njihove se linije presijecaju. Tamo gdje su na stvarnim pločnicima kocke pravilno poredane, RDcode ih namjerno čini nepravilnima, kako bi između njihovih čvrsto urezanih granica umetnuo memorije, vrijeme, stvarne korake, osjećaje… Kocke poprimaju uglavnom monokromatske boje. A to su u ovoj dizajnerskoj priči grafitno siva, zelena, crna kao basic RDcode boja. U kaleidoskopu naziru se i tamnoplava, srebrna, tamno smeđa…” – istaknula je Renata Debeljak, autorica brenda RDcode.

SANJA BISTRIČIĆ

A sada, sve to kroz oko naše fotografkinje Sanje Bistričić.