I dječji kostimi mogu biti cool. Big like.

Jedna kreativna mama, modna dizajnerica i bivša stilistica s televizije napravila je najljepše kostime za Fašnik koje sam ikad vidjela. Ovo je priča o njoj

Približava se Fašnik. Ja ga baš i ne volim. Pogotovo zbog meni zastrašujućih gumenih maski, plastičnih perika, poliesterskih kostima i svog tog karnevalskog kiča koji mi uopće nije drag. Ali imamo djecu. I znam, kad-tad uhvatit će ih karnevalsko ludilo te će i oni htjeti sudjelovati u svemu tome.

Koja je alternativa svom tom kiču? Postoji li uopće?

Slučajno dobivam mail od malog samoborskog dućana Gugabaga. Predstavljaju svoju kolekciju malo drugačijih Fairytulle kostima.

Kostimi su lijepi, bajkoviti, dječji, baš onakvi kakvi su u nekom mom idealnom svijetu. Da sam curica, vjerojatno bi cijele godine pilila mamu da nosim kostim crvenkapice, princeze ili zečića.

Danas da biram sto posto bi to bio jednorog. Možda i miš. Ovisno o raspoloženju.

No, koja priča stoji iza Fairytullea i Gugabaga porazgovarala sam s vlasnicom Sunčanom Jozić Lučić.

– Nakon godina rada na televiziji rođenjem naše prve kćeri rodila se i želja za promjenom. Iako sam po struci modni dizajner, krenula sam u poduzetničke vode u želji da našem tržištu ponudim neki drugačiji svijet igračaka koji nije površan i plastičan, već kvalitetan, lijepo dizajniran i trajan. Gugabaga je postala ekskluzivni distributer nekoliko kvalitetnih dječjih brendova, no želja za stvaranjem gurala me u novo poglavlje. Tako je nekako nastao Fairytulle brend kao spoj prvotne želje i moje kreativnosti koja više nije željela mirovati već djelovati. Suknjice od tila nisu proizvod koji smo mi izmislili, ali svakako smo u naše krojeve i odabire boja te pakiranja unijeli svoju viziju. Već dvije godine ostvarujemo želje djevojčicama, bilo onim malim ili onim zaspalim u nama velikima, a uspjeh mjerimo i prekrasnim riječima podrške i oduševljenja koje dobivamo od naših zadovoljnih kupaca – priča Sunčana, još jedna od onih hrabrih mama koja je zbog djece odlučila napraviti zaokret u karijeri i pokrenuti nešto što će joj dati veću fleskibilnost i mogućnost da više vremena provodi sa svojom djecom.

– Budući da se nalazimo u Samoboru, a uskoro se bliži Fašnik, prepoznali smo potrebu za nekim drugačijim kostimima koji se nakon Fašnika neće naći u kutiji na tavanu ili u smeću, već će ostati u dječjim sobama kroz cijelu godinu. Zamišljeni su da djeci pruže zabavu u igranju uloga ili igrokazima te ih povedu u neke čarobne svjetove do kuda samo djeca znaju put. Vjerujem da smo jednostavnim dizajnom bez suvišnih detalja ostavili prostora za dječju maštu koji kostime mogu i dodatno ukrasiti, a funkcionalan kroj i materijal omogućuje da kostim mogu nositi djeca od 1 pa sve do cca 8 godina starosti – ispričala je Sunčana.

Ono što je uistinu zanimljivo je da su ovi kostimi jednostavnog A kroja, lako se oblače i održavaju, univerzalni su po veličini, pa ih djeca zaista mogu dugo nositi bez straha da će ih do iduće godine prerasti.

Kompletno su ručni rad, made in Croatia, a cijena im je oko 250 kn.