IKEA u Beču gradi novu robnu kuću bez parkinga

Svijet se uistinu mijenja. Ikea seli u centrove gradova i dostavljat će robu koja se kupuje u njoj. Prvi takav dućan otvara se u Mariahilferstrasse u Beču

Piše: PETRA ŠVARC

Kada kažemo IKEA, pomislite li i vi odmah na ogromni plavo-žuti kontejner, smješten usred ničega, najčešće na rubu grada, i oko njega isto tako ogromno parkiralište s gomilama automobila ili čak kombija? Jer, u Ikeu se ide gotovo na izlet, gotovo uvijek s poduljim popisom za kupnju i po mogućnosti, što većim autom jer se uvijek dogodi da kupimo puno više od planiranoga. A i sami artikli, pogotovo ako kupujemo namještaj, prilično su veliki i nezgrapni.

No, vremena i svijet se mijenjaju pa tako i način života. Sve više ljudi, naročito u gradovi živi bez automobila. A za njih, IKEA je prilično van ruke, a sama kupnja teško im je izvediva.

Upravo zbog njih, ova je švedska robna kuća počela otvarati svoje dućane u samim središtima velikih gradova. Nama najbliži, upravo se gradi u Beču, na jednoj od najpoznatijih shopping adresa – u Mariahilferstrasse, u blizini Zapadnog kolodvora.

Koncept prati aktualne trendove i apsolutno uzima u obzir dramatično promijenjeno ponašanje kupaca, jednako kao i nove načine mobilnosti koji ne uključuju automobil. Kupci imaju malo vremena i cijene povoljnost i komfor. A to se vrlo jasno vidi prilikom kupnje namještaja. Naime, sve manje ljudi uopće pomišlja na to da kupljeni namještaj sami odnesu kući.

Nova se, urbana IKEA obraća pješacima, biciklistima i ljudima koji do nje dolaze podzemnom željeznicom čija se stanica nalazi odmah pored dućana. Sve što je preveliko da bi se nosilo u rukama ili na biciklu, bit će dostavljeno na kućne adrese u roku od 24 sata. Stoga projekt ne predviđa ni jedno jedino parkirno mjesto jer ono naprosto nije potrebno.

Ikea na Westbahnhofu želi postati i mjesto susreta za čitav kvart. U samom dućanu koji će se prostirati na nekoliko katova, ideje za uređenje interijera i sam asortiman bit će prezentiran  na posve inovativan način.

Prostor će uključivati i sobu za chillanje i inspiraciju. Ovoga puta izostat će tradicionalno „skladište“, budući da će se svi veći predmeti dostavljati izravno u domove kupaca iz novog logističkog centra u Strebersdorfu.

Prepoznatljiv Ikein box concept ovoga je puta zamijenjen inovativnim i originalnim rješenjem bečkog arhitektonskog ureda Querkraft Architekten. Kako navode, dizajn zrcali suštinu Ikea brenda – prijateljski je, otvoren, nekonvencionalan i opušten. Osim toga, nova će zgrada donijeti i dodanu vrijednost za svoju neposrednu okolinu. Krovna terasa koja će biti otvorena za javnost, zelenilo na svim fasadnim površinama, kafić te ugodno dizajniran vanjski dio doprinijet će i unaprjeđenju kvalitete života u susjedstvu.

Na takozvanoj mrežastoj fasadi izmjenjivat će se otvoreni i zatvoreni elementi kako bi na svim razinama moglo rasti drveće. Na svakoj će strani, usporedno s osvijetljenim prostorom, biti ugrađeni ozelenjeni elementi fasade. Predviđene su i zelene pergole i površine u sjeni kao i manje površine za različite namjene. Izlozi će biti otvoreni i svijetli.

Vanjska školjka zgrade podsjeća na policu. To je zona duboka 4 i pol metra u kojoj su prisutna različita prostorna proširenja, terase, zelenilo, ali i servisni elementi poput liftova, požarnih stepenica ili toaleta.

Ovim je potezom najpoznatiji švedski proizvođač namještaja dao sjajan primjer brze i kvalitetne prilagodbe na nove megatrendove koji iz temelja mijenjaju ponašanje i navike ljudi. A i nama je dao za misliti – možda u potrazi za održivijim načinom života ipak treba krenuti od sebe.