Volimo veselo uređene urede. Posebno kada ih otkrijemo tamo gdje ih ne očekujemo

Kako izgledaju uredi hrvatskih i slovenskih najmoćnijih naftnih kompanija – INA-e i Petrola, provjerila je naša Petra Švarc

Piše: Petra Švarc

Nadaleko su poznati kreativni i šareni uredi tvrtke Google koja diljem svijeta ulaže ozbiljne novce kako bi svojim zaposlenicima pružila što ugodniju atmosferu na poslu. Od bazena, plesnih dvorana, teretana, sjajnih restorana i dizajnerskih kafića pa do nedavnog organskog vrta za zaposlenike u londonskom Covent Gardenu – Google je među prvima shvatio važnost ovakvih sadržaja i manje formalnog pristupa radnom vremenu te stalno pomiče granice na tom području.

PETROL / STUDIO PROSTORNINA

I, što je tu novo? – pitat ćete s pravom. S Googleom zapravo baš ništa, na sve navedeno smo navikli i na neki način to od njih i očekujemo. Veseli i činjenica da su taj put odlučile slijediti i mnoge druge kompanije i tvrtke, kako u svijetu, tako i u nas.

No, složit ćete se da je prilično neočekivano takav pristup susresti u naftnim kompanijama koje u javnosti uglavnom imaju reputaciju ozbiljnih pa i konzervativnih korporacija koje se strogo drže svojih čvrsto postavljenih grafičkih standarda, pa i onda kada je o uređenju interijera riječ.

PETROL / STUDIO PROSTORNINA

No, upravo smo na tom polju nedavno zabilježili dva velika iskoraka – jedan kod nas u Hrvatskoj, u našoj najvećoj naftnoj kompaniji Ini, a drugi, u susjednoj Sloveniji, u kompaniji Petrol.

INA / fotografije: SANJA BISTRIČIĆ

Nakon što je Ina prošle godine kroz svoj prvi start-up program otvorila svoja vrata vanjskim inovacijama i inovatorima, sada je, u novouređenom prostoru na mezaninu svoje upravne zgrade u Novom Zagrebu, otvorila prostor za inovatorske snage
unutar kompanije – Innovation HUB. Riječ je o prostoru koji se prostire na 100 kvadrata i koji već na prvi pogled pokazuje razmišljanje izvan uobičajenih okvira i potiče na stvaranje novih ideja.

INA / fotografije: SANJA BISTRIČIĆ

Ono što prvo upada u oči je izostanak prepoznatljive Inine plave boje koju je ovoga puta zamijenila – žuta! Prostor je podijeljen na dvije prostorije koje su međusobno odijeljene (ili spojene) transparentnom zidnom stijenom.

INA / fotografije: SANJA BISTRIČIĆ

I dok je prvi, nazvan Light Room, opremljen modularnim stolovima, namijenjen sastancima, brainstorminzima te kreativnim promišljanjima u različitim sastavima, drugi prostor već svojim nazivom – Play Room – a potom i „tribinama“ i vrećama za sjedenje, sugerira kako je riječ o mjestu za opuštanje i manje formalne poslovne susrete.

INA / fotografije: SANJA BISTRIČIĆ

Projekt potpisuju arhitekti Kruno Cambi i Petra Ivanišević Brzulja koja nam je ispričala kako je tekao kreativni proces: „Budući da je projektni zadatak bio unijeti malo vedrine u ozbiljne korporativne prostore, zaposlenicima ponuditi ugodan prostor za boravak, rad i kreiranje novih ideja te im pružiti domaći, razigran osjećaj, osmislili smo svojevrsni vrckasti i veseli dnevni boravak za zaposlenike, gdje je moguće raditi u manjim i većim skupinama ili individualno. Mnogi se pitaju odakle žuta boja, ali meni je taj odabir posve jasan i prirodan. Za mene je žuta najvedrija i najveselija boja i vidim je kao najbolji mogući kontrast i lijek protiv magle, smoga i sivih dana kojih ne manjka u velikom gradu poput Zagreba. Osim toga, vjerujem da žuta boja ima moć i snagu da u svima probudi ono dječje što se često skriva u svima nama, a upravo nas ta dimenzija može pokrenuti i pomaknuti s utabanih staza prema nekim novim kreativnim idejama“, zaključila je Ivanišević Brzulja.

INA / fotografije: SANJA BISTRIČIĆ

I upravo to se događa. Na dan kada smo posjetili Inu, u oba smo prostora zatekli zaposlenike – s jedne strane na sastanku, a s druge u žustroj, rekli bismo, kreativnoj raspravi. Kako nam je ispričao Marijan Mrkonjić, direktor Novih biznisa, poslovnog segmenta u Ini koji je iznjedrio ovaj projekt – reakcije su sjajne, a zaposlenici su prostore odmah prigrlili i rado ih koriste za svoje interne sastanke, ali i za susrete s poslovnim partnerima, novinarima, gostima.

INA / fotografije: SANJA BISTRIČIĆ

Prostor je i brendiran, a za vizualni identitet zaslužan je Inin in-house dizajner Emil Čubretović.

INA / fotografije: SANJA BISTRIČIĆ

„Preuređenje poslovnih prostora kompanija ozbiljan je izazov, kako za izvođače, tako i za zaposlenike“, priča nam dizajnerica interijera Nina Galič iz ljubljanskog studija Prostornina koji potpisuje preuređene urede naftne kompanije Petrol u Ljubljani.

PETROL / STUDIO PROSTORNINA

Dodaje kako suvremen način rada iziskuje sasvim drugačiju, snažniju povezanost radnih prostora. Tako su za Petrol osmislili koncept kružnog tlocrta i open space ureda koji zaposlenicima omogućava interakciju i bolji prijenos informacija među timovima. Kao inspiracija poslužila im je molekula ugljikovodika koja se, preko podnih i zidnih obloga proteže kroz prostor. Velik dio ureda smještenog na 14. katu zauzima prostor za druženje, a tu je i kuhinja otvorenog tipa na koju se nadovezuje blagovaonica te zabavni kutak s biljarskim stolom.

PETROL / STUDIO PROSTORNINA

Koncept kružnog tlocrta nastavlja se u dio namijenjen za sastanke. Tu su podne i zidne obloge osmišljene na način da se prilagođavaju potrebama sudionika sastanka. Ukoliko se u tom prostoru okupi više manjih skupina, trokutne se ploče stolova mogu razmjestiti tako da od njih nastane više manjih otoka, dok ih je za veće sastanke moguće spojiti. Zidne obloge Bulletin Board predstavljaju i sjajnu površinu za vješanje novih ideja i zamisli. Tu je i predavaonica koja je u cijelosti obučena u podnu oblogu umjetne trave te tako djeluje umirujuće, a postignuta je i sjajna akustika prostora.

PETROL / STUDIO PROSTORNINA

Budući da otvoreni radni prostori kao nuspojavu imaju i manjak privatnosti, ovdje je to riješeno s 4 manje „govornice“ u kojima je moguće održavati sastanke ili obaviti telefonske i skype razgovore. Među radnim otocima postavljeni su pregradni paneli
od filca koji upijaju zvuk.

PETROL / STUDIO PROSTORNINA

Studio Prostornina za inovativni pristup oblikovanju interijera tvrtke Petrol nagrađen je nagradom Big See Interior Design Award za 2018. godinu.

Mi apsolutno pozdravljamo ovakve pomake i želimo da ih u budućnosti bude što više. A sada evo još malo fotografija novog Ininog Inovation huba.