Divna nova green ambalaža brenda kojeg volimo. Botanica

Prvo smo se zaljubili u njihov Unusual Garden, a onda i u njihov brend s dehidriranim voćem i začinima. Upoznajte Botanicu – brend zbog kojeg su ljetna pića postala ljepša i instagramičnija

Najbolje stvari u životu uvijek nastaju iskreno, a često i potpuno spontano. Jednostavno, netko počine raditi nešto u što vjeruje i što je njemu osobno jako fora… Tu dobru energiju i trud prepoznaju i drugi, požele biti dio te iste priče… i tako nekako se rađa uspjeh. Neplanirano, ali opet s puno entuzijazma, truda, rada, vizionarstva…

Takva priča krije se i iza uspjeha Botanice – brenda s vrlo nišnim proizvodom, ali jako velikim uspjehom i izvozom u deset europskih zemalja. Naime, to je brend zahvaljujući kojem naši gin-tonici po svim boljim barovima u Hrvatskoj izgledaju neodoljivo – s ružama, hibiskusima, anisom, suhim narančama i ostalim začinima…

Ukratkom svim dodacima koji nam simoliziraju ljeto u čaši… No, koja je zapravo njihova priča? Zar uistinu u Hrvatskoj možeš uspjeti ako proizvodiš začine za piće?

Vraćamo se u 2016. godinu. Dva prijatelja i poslovna partnera Ivan Knežević i Mario Piteša otkrili kako dobar koktel ne čine samo dva tekuća sastojka visoke kvalitete, već i dodatne arome koje se postižu dodavanjem nekoliko kriški sušenih naranča, limete ili limuna te cvjetova hibiskusa i perzijske ruže. A ovi prirodni sastojci, osim toga, pridonose atraktivnosti pića. Čim su shvatili da su otkrili savršen recept nije bilo druge nego baciti se u proizvodnju dodataka u obliku obrađenog voća, povrća i začinskog bilja.

– Prvenstveno smo počeli tražiti začine za svoj posao i bar, nakon toga, kako smo primijetili da je publika u baru zainteresirana, a drugi ugostitelji su nam se počeli javljati, krenuli smo s laganim uvozom, potpuno neplanski. U to doba sve smo više i više otkrivali mogućnosti koje nam donose kvalitetni sastojci za miksologiju, a posebno gin tonic – kaže Piteša.

Uskoro su istu stvar prepoznali i profesionalci, ali i sve više amaterskih koktel majstora koji traže ukusne začine i dehidrate te se interesiraju slažu li se međusobno i pristaju li uz gin po njihovom izboru. Baš zbog toga se u posljednje vrijeme sve više pozornosti posvećuje i maloprodaji, ne samo barmenima, kao i online shopu, koji krije i edukativnu notu za one koji žele biti sami svoji majstori.

– Vrlo brzo smo počeli samostalno proizvoditi dehidrirano voće jer je bilo teško naći visokokvalitetne dehidrate koji su nam trebali. Kod dehidrata je stvar, naime, da kada je kvalitetno osušen, proizvod ostaje aromatičan, mirisan i zadržava boju, a osim toga mora biti savršeno osušen da kasnije ne bi došlo do kvarenja – otkriva Knežević.

S povećanjem interesa, naravno, ide i povećanje obujma posla, što je Kneževića i Pitešu nagnalo da prošire svoju proizvodnju i obradu voća i začinskog bilja.

– Za vlastitu proizvodnju tražimo najbolje voće koje se u tom trenutku nudi na tržištu bilo da je riječ hrvatskoj Granny Smith jabuci, meksičkoj limeti, talijanskoj naranči – što možemo, nabavljamo lokalno. A kad je o distribuciji riječ najveći iskorak smo doživjeli kada smo se povezali s G3 Spirits koji nam je pomogao da više barova i ugostitelja dobije naše proizvode, dok nam je europsko tržište otvorilo sudjelovanje na najvećem svjetskom sajmu alkoholne industrije Bar Conventu u Berlinu gdje smo ugovorili i prve narudžbe izvan države.

Danas se Botanica začini mogu pronaći na 10 europskih lokacija – istaknuo je Knežević.

No, tu apetiti suosnivača brenda ne staju – ideja je napraviti veliki proizvodni pogon, a već se za iduću godinu priprema začinsko bilje, đumbir, čili i ostali dodaci koji će u potpunosti biti pod kontrolom brenda i 100 posto njihov proizvod.

S obzirom na visoke standarde i očekivanja koje su postavili u startu, jasno je da nekome prepustiti kvalitetno voće koje nabavljaju u Španjolskoj, Argentini, Maroku ili Italiji nije opcija, posebno zbog osjetljivosti dehidrata koji se, ako se pravilno ne procesuiraju, mogu pokvariti.

Mjesta za greške nema, pa je u tu svrhu osmišljena i sasvim nova ambalaža koja je eco-friendly, ali još zanimljivije od toga, napravljena tako da prilikom zatvaranja istiskuje zrak i tako čuva svježinu i kvalitetu ružičastih i žutih pupoljaka perzijske ruže, cvijeta hibiskusa, sušene naranče, limuna, limete, grejpa i cikle, zvjezdastog anisa, štapića cimeta, crvenog papra te kokosa, skrivenih unutar kartonskog valjka.

– Ambalažu smo razvijali šest mjeseci, poanta je bila da ne bude prozirna kako bi se sastojci štitili od sunčevih zraka, ulaska zraka i vlage. Unutar ambalaže nalazi se prehrambena folija, sve je napravljeno po najvišim mogućim standardima, a potrudili smo se i da bude ‘easy to operate’ za barmene. Isto tako, s ovim radimo i još jedan zaokret u poslovanju, a taj je da smo plastiku označili kao nešto što nije dobrodošlo u našem brendu. S povećanjem proizvodnje shvatili smo da zapravo povećano i zagađujemo zemlju od koje živimo, što nam nikako ne dolazi u obzir. Dizajn nove ambalaže bio je ‘team effort’, ali najviše se tu istaknula naša brend menadžerica Andrea Kožina, dok je za ilustracije bila zadužena mlada umjetnica Matea Janković – kaže Piteša.

Od nedavno Botanica proizvode možete pronaći na brojnim mainstream mjestima uključujući lance poput Konzuma, Spara, Kauflanda, Vrutka, Roto dinamica…