D preporuka: Serija koju ćete voljeti i zbog interijera

Kad gledamo serije s lijepim interijerima, kao da problemi nestanu… Evo jedne serije u čijim interijerima i eksterijerima ćete uživati…

Piše: Petra Švarc

Jako volim TV serije. Ne sve, naravno, ali produkcija je tolika i toliko raznolika da doista svatko može pronaći svoju. Ili svoje. Za vrijeme korona-izolacije svi smo ih gutali jer su, kao i filmovi, imale i terapijski učinak. Jednostavno bismo uz njih odlutali u neki drugi svijet i ovdašnji problemi nakratko bi nestali.

Sada, u sezoni godišnjih odmora, opet im se vraćamo jer stižu nešto sporiji dani, bez dnevnih obaveza. Srećom, daleko su iza nas vremena kada smo iz tjedna u tjedan iščekivali novu epizodu omiljene serije – sada možemo čitavu sezonu pogledati u jednoj večeri (ok, u jednoj noći). Teško se obuzdati i biti umjeren pa se često ulovimo kako bingeamo. Moje posljednje takvo iskustvo bilo je sa serijom Normal People u koju sam se zaljubila već prije kraja prve epizode, a taktički sam je rasporedila u dvije večeri.

Osim fantastičnih mladih glumaca i neviđene kemije među njima, magnetične i komplicirane priče o zabranjenoj ljubavi, izvrsnog scenarija i čarobne atmosfere, totalno su me osvojili i interijeri. Prije svega hladna, ali prekrasna, velika kuća koju glavna junakinja Marianne dijeli s majkom i bratom i u čijem se salonu dogodio prvi, sramežljivi, ali i sudbinski poljubac nje i Connela, glavnog muškog lika. Riječ je o nekadašnjoj lovačkoj kući (hounting lodge), u stvarnosti smještenoj nedaleko od Dublina, koja u seriji glumi dom dobrostojeće obitelji u okrugu Sligo. Prostorije su okupane prirodnim svjetlom koje stvara neobičnu, pomalo melankoličnu atmosferu. U kući prevladavaju prigušene nijanse plave, sive i boje kadulje u kombinaciji s prirodnim drvetom. Posebno mi se dopala otvorena velika kuhinja koja je spojena s blagovaonicom, oko čijeg su velikog drvenog stola razmještene Wishbone stolice. Marianneina soba također je očaravajuća, kao i prekrasna okućnica.

Nakon što Marianne i Connel krenu na fakultet, radnja se uglavnom seli u Dublin, a tu nam pažnju krade fantastičan Mariannein „studentski“ stan. Zgrada je smještena u atraktivnoj ulici Wellington u Dublinu, gdje se nalaze brojne kuće izgrađene u georgijanskom stilu koje su nekada nastanjivale aristokratske obitelji. Dvoetažni stan je pomalo mračan, prepun raznih sitnica i antikviteta koji mu daju boho štih i stvaraju vrlo specifičnu, boemsku atmosferu. Svaka je polica ispunjena različitim vazama, bocama i bočicama, svijećama i svim vrstama posuda. Posvuda su vidljive raskošne tkanine: svila, baršun i brokati, razne resice i ugodno raspoređena, prigušena rasvjeta. Sve to skupa prostor čini silno ugodnim, a da je to doista tako svjedoči i količina tuluma, čajanki i ostalih okupljanja što ih Marianne u svom domu priređuje.

A kada svoje društvo odluči pozvati u ljetnu kuću svoje obitelji u Itaiji, postane nam jako žao što i mi nismo među gostima. A svoje je prijatelje Marianne ugostila u prelijepoj staroj vili – u stvarnosti to je Tenuta di Verzano ‘Il Casale’ u mjestu Sant Oreste, u talijanskoj regiji Lazio, dok u seriji „glumi“ villu u okolici Trsta. Riječ je o tipičnoj talijanskoj kamenoj kući s tradicionalnom kuhinjom s krušnom peći, prekrasnim podovima od terakote i zidovima obloženim zanimljivim pločicama. Tu je i veliki bazen, slikovit vrt s dijelom za blagovanje na otvorenom i njegovanim vrtom.

Normal People – fotografija: Enda Bowe/Hulu

Zanimljivo je da se ova kuća pojavljuje i u filmskom hitu Eat. Pray. Love s Julijom Roberts, a moguće ju je i unajmiti preko Airbnb-a za sasvim razumnu cijenu od oko 250 eura za noć. Naravno, ako ulovite termin jer je bukirana do 2023.

Tenuta di Verzano ‘Il Casale’

Inače, ovih su dana puštene još 2 bonus epizode ove sjajne serije pa jedva čekamo vidjeti u kakvim interijerima žive Marianne i Connel, 40 godina kasnije.