Vodimo vas u beogradsko ‘in’ mjesto – Café Dardaneli

Stara knjižara postala je omiljeno mjesto za kavu biznismena, odvjetnika, studenata te blogerica koje obožavaju ovaj „instagramični“ interijer. Naša Petra popila je u njemu kavu s autoricama – Jasnom i Ksenijom iz arhitektonskog studija OBE

PIŠE: PETRA ŠVARC

U Beogradu nova, maštovita mjesta niču svakodnevno pa grad doslovno vrvi ugodnim kafeterijama koje nude specialty kave, najraznolikijim restoranima, mjestima za zdrave doručke, slastičarnicama s najluđim okusima sladoleda, cool concept storeovima… Mi vas danas vodimo u café Dardaneli, jedno od beogradskih „it“ mjesta.

Zahvaljujući sjajnoj lokaciji u samom centru grada, u neposrednoj blizini Trga Republike, na potezu hotela Square Nine i Marriott te u žiži studentskog života, njegova je publika jako raznolika. Tako se tu mogu zateći mladi poslovni ljudi koji dolaze po prvu jutarnju kavu, studenti, odvjetnici, ali i brojne modne blogerice koje obožavaju ovaj „instagramični“ interijer.

Uređenje potpisuju arhitektice Jasna Kavran i Ksenija Pantović iz studija OBE o kojemu smo vam već pričali.

Dardaneli je u prošlom životu bio knjižara. U prizemlju se nalazio prodajni prostor, dok je na galeriji bio uređen ugodni kutak za čitanje i druženje.

Cure iz studija OBE zadržale su isti raspored – prizemlje je danas središnji dio kafića, tu se nalaze šank i vitrina sa slasnim zdravim zalogajima, a prostor je izuzetno svijetao zahvaljujući velikim staklenim stijenama – nekadašnjem izlogu.

Na galeriji mogu uživati oni željni nešto intimnije atmosfere.

Vrlo skladan i ugodan prostor od pedesetak kvadrata uspješno spaja naoko nespojive boje, dezene i materijale,– opeku, drvo, mramor i keramiku, dok specifična rasvjeta i neonski detalji upotpunjuju dojam harmoničnosti pa čak i pročišćenosti.

Sav je namještaj dizajniran i izrađen baš za ovaj kafić pa to interijeru daje dodatnu dozu autentičnosti.

Same arhitektice kažu da im se odabir materijala u trenutku realizacije činio posve normalnim, no sada, s distance od godine dana, djeluje im vrlo ambiciozno i hrabro.

Budući da je riječ o zgradi koja je zaštićeno kulturno dobro, nikakve intervencije na fasadi nisu bile dozvoljene pa je stoga i sam ulaz u kafić prilično diskretan, bez nekih velikih svjetlećih reklama.