Vodič za odabir kuhinjske miješalice

S izvlačnim tušem ili obična? U obliku slova U, C ili L, u boji ili chrome? S Easy Touchom i FootControlom? A što kažete na slavinu iz koje teče vruća voda i mjehurići? O da, uopće nije lako odabrati idealnu kuhinjsku miješalicu

Kad smo bili kod Lane Klingor doma, jedna od stvari koja me potpuno oduševila je njezina kuhinjska mješalica. Riječ je, naime, o slavini iz koje izlazi vruća voda. Treba ti lonac kipuće vode da napraviš tjesteninu – Lana otvori vodu i odmah napuni lonac. Treba ti voda da napraviš čaj – kod Lane Klingor Mihić je to sekunda posla – jednostavno iz njezine slavine izlazi vruća voda.

Kako?

– To je posebna pametna miješalica koja se zove Grohe Red. Miješalica ima poseban spremnik s vrućom vodom koji se instalira u ormarić ispod sudopera i kada ti zatreba vruća voda u sekundi ju imaš spremnu. U mom kućnom modelu Grohe Reda odjednom možeš napuniti lonac od 3 i pol litre vruće vode, a postoje i spremnici koji su veći. No, ako ti treba više vode sačekaš 60 sekundi i spremnik je opet pun i opet imaš 3 i pol litre kipuće vode – rekla nam je Lana Klingor Mihić, objasnivši kako slavina ima i funkciju ChildLock te je u potpunosti sigurna za djecu, te da joj je ova miješalica uvelike ubrzala i olakšala kuhanje i pripremanje hrane.

I onda sam shvatila… dogodila se prava mala revolucija od kada sam prije 7-8 godina kupovala kuhinjsku miješalicu.

Kakve sve slavine danas postoje?

SANJA BISTRIČIĆ

Na prvi pogled ništa se značajno nije promijenilo, no izgled vara. Možda su na prvi pogled sve slične, ali na tržištu ima modela s brojnim inovativnim funkcijama.

Naime, nekada davno popularne su bile kuhinjske miješalice iz zida, a danas svi modeli izviru iz sudopera ili ploče. Najčešći modeli su u obliku slova U, C , L, a popularniji su modeli koji ostavljaju više slobodnog prostora za pranje visokih vaza, velikih lonaca…

GROHE

Bigger is better – bar kada su sudoperi u igri. Naime, veliki trend su sudoperi s velikim i dubokim koritom u kojem bez problema možete oprati velike tave, pladnjeve, duboke lonce, velike vaze…

O sudoperima nove generacije već smo pisali, a mana velikih sudopera je što ih je teško oprati ako nemate miješalicu s izvlačnim tušem.

GROHE

I tu dolazimo da “izuma” koji je napravio veliki preporod u mojoj kuhinji. Obožavam što s tim tušem mogu precizno prati voće i povrće, vrlo lako čistiti i ispirati sve rubove sudopera, puniti vaze s vodom izvan sudopera…

Tehnologija izvlačnih tuševa konstantno se usavršava, tako da danas na tržištu postoje modeli s više vrsta mlazova, sprejeva i načina upravljanja tušem.

GROHE

No, kad smo kod upravljanja tušem, pogledajte ovaj video.

Poznato? Naime, svi imamo trenutak kada nam je baš nezgrapno otvoriti vodu s masnim i prljavim rukama…

Grohe je smislio tehnologiju koja se zove EasyTouch i koja vam omogućava pokretanje ili zaustavljanje protoka vode jednim dodirom ruke, ručnog zgloba ili stražnjeg dijela ruke, bilo gdje na izljevu. Nema više masnih otisaka prstiju niti borbe okretanja poluge laktom.

GROHE

Savršen izum.

A pogledajte sada i ovaj video:

Nove GROHE FootControl slavine možete uključiti i isključiti nježnim dodirom vašeg stopala po senzoru na ormariću ispod sudopera, bez da dirate slavinu u bilo kojem trenutku.

Uz to, Grohe je razvio velik broj miješalica koje se mogu aktivirati dodirom zgloba ili lakta što uvelike olakšava upotrebu tako da svatko uistinu može pronaći model koji mu je najinstinktivniji i najpraktičniji te zadovoljava način njegovog korištenja slavine i sudopera.

GROHE

No, još malo me kopkaju ti smart sustavi. Osim već spomenutog Grohe Reda, postoji i Grohe Blue. Taj model omogućava da direktno iz slavine izlazi ukusna filtrirana i ohlađena voda, optimalna za piće. Grohe Blue ima i sparkling mode, što znači da iz miješalice izlazi i gazirana voda različitog intenziteta.

U čemu je tajna? Opet u spremniku s filterom i bocom s CO2 koji se nalazi ispod sudopera i koji omogućava poseban način korištenja. Ova vrsta miješalice postoji u mono i duo varijanti.

GROHE

U mono varijanti to je dodatna manja miješalica koja se ugrađuje uz već postojeću slavinu. Takve dvostruke miješalice mogli ste vidjeti po skandinavskim domovima koji često imaju 2 miješalice – manju i veću. U duo varijanti to je jedna jedinstvena mješalica koju možete koristiti na dva različita načina. Kada slavinu koristite za pranje i kuhanje, onda koristite funkciju obične miješalice, a kada ju koristite za piće iz slavine se pokreće Grohe Blue.

Zahvaljujući aplikaciji Grohe Ondus, korisnici će biti izravno obaviješteni kada se filter ili spremnik s bocom CO2 trebaju zamijeniti, a aplikacija će vas obavještavati i o potrošnji vode te koliko čaša vode biste trebali još popiti.

GROHE

Ono što mene, kao velikog ljubitelja kave i kućanskih apartata, oduševljava je to što je voda filtrirana i odmah ju možete koristiti za kafeaparat, peglu, ovlaživač zraka, difuzore te ostale uređaje kojima inače šteti kamenac.

I zaista, danas uopće nije lako odabrati miješalicu pored toliko izbora i pametnih tehnologija, a nisam se ni dotakla dizajna i spomenula da su veliki trend slavine u boji s raznim vrstama finisha.

GROHE

Zlatne, bakrene, crne, sive, crom, sjajne ili mat… izbor je zaista ogroman, a zahvaljujući PVD tehnologiji takozvanog tetoviranja čestica boje su posve postojane i otporne na habanje i čišćenje.

Ako vas zanima što smo odabrali za O’live residence apartmane u Bibinju. Pratite nas i dalje na ovom linku.

GROHE

Evo i modela koji su bili u užoj konkurenciji…

Wordpress Gallery Plugin Free