Vodič za kupnju blagovaonskog stola

Masivni drveni s debelom daskom ili keramički na kojem klinci mogu nesmetano crtati s vodenim bojicama? Pravokutni, okrugli ili ipak produljiv? Velike su to dileme i zato sam istražila ponudu blagovaonskih stolova

Kad smo se prije par godina selili, komad namještaja na kojem smo stvarno štedjeli bio je stol. Uopće mi nije bilo važno kakav je, samo je bilo važno da je produljiv i da ulazi u budžet. Zbog toga smo u posljednji tren u trgovini promijenili odluku i kupili ga u drugoj boji od željene jer je bio na popustu… Toliko o mom blagovaonskom stolu.

I zato sam ga odlučila promijeniti. Nakon 5 godina, vrijeme je da napokon kupimo normalan stol i odaberemo nešto što odgovara prostoru i našem životnom stilu.

Miniforms / Meblo Trade

Koliko puta sam u ovih 5 godina uistinu produljila stol? Tri, možda četiri. Hm, je li zbog toga baš potrebno da kupujemo skuplji stol i da se limitiramo samo na stolove koji se mogu produljiti?

To je jedno od prvih pitanja koji bi si trebalo postaviti kada se kupuje stol… a odmah zatim željene dimenzije i materijal.

Zgodno je da se stol može produljiti, ali u našem slučaju to definitivno nije imperativ. Važniji mi je njegov izgled i to posebice u osnovnom položaju.

Miniforms / Meblo Trade

Svi stolovi koji imaju crtu po sredini, definitivno otpadaju, kao i oni koji imaju slobodne oštre bridove. I radi sigurnosti i djece, ali i estetike. Jednostavno, volim stolove s lijepim završetkom i padam na fine detalje i inteligentna rješenja.

Miniforms / Meblo Trade

Ti fini stolovi, s elegantnim detaljima i mehanizmima otvaranja,  su naravno nešto skuplja varijanta od običnih stolova, ali razlika je ogromna – pogotovo kada isprobate kako lagano rade ti mehanizmi. Stolovi koji su me oduševili svojim sistemom otvaranja i produljivanja su Calligarisovi.

Calligaris / Meblo Trade

Njih sam, naime, s curama iz Meblo Tradea nedavno podrobnije upoznala u tvornici Calligarisa u blizini Udina. Ondje sam saznala i puno korisnih informacija o stolovima. Jedna od ključnih je što je najizdržljivije – keramika, drvo, melamin ili nešto četvrto?

Calligaris / Meblo Trade

Ja bih vjerojatno odgovorila melamin, to je inače materijal kojim se rade radne ploče i bila bih u krivu. Naime, on je otporan na ogrebotine, lako se čisti, ne upija masnoće i ne ostavlja mrlje, ali ne smijete ga prati s abrazivnim sredstvima i osjetljiv je na vruće.

Midj / Meblo Trade

Jedini materijal na kojem bez problema možete ostaviti lonac s vrućom tjesteninom je keramika.

Midj / Meblo Trade

Takvi stolovi iznimno su izdržljivi na toplinu, hladnoću, ogrebotine, mrlje…. Masnoće možete čistiti s abrazivnim sredstvima u trenu, dezinficirati ga s antibakterijskim deterdžentima… s takvim stolom možete se ponašati kao s pločicama u kupaonici.

Miniforms / Meblo Trade

No, ipak to je keramika. Zar ona nije osjetljiva i puca?

Calligaris / Meblo Trade

Je, ali gres je vrlo tvrd i keramički stolovi rade se zapravo od njega, a ne glazirane keramike. Gres je tvrđi, izdržljiviji, a ako se slučajno otkrhne, neće ostati bijela mrlja kao kod klasičnih glaziranih pločica, nego isti ton ploče – samo otkrhnut. Keramički stolovi pričvršćuju se na podlogu od drva (točnije MDF-a) ili stakla. Što mislite, što je izdržljivije?

Calligaris / Meblo Trade

Ja bih rekla mdf i opet pogriješila. Naime, glavni tehnolog u talijanskom Calligarisu, tvrtki koja je jedna od najuglednijih za proizvodnju stolova s mehanizmima, otkrio mi je da je puno izdržljivije ako se keramika lijepi na staklo, a ne na drvo, odnosno MDF.

Midj / Meblo Trade

Razlog? Ako onaj vrući lonac s paštom bacite s visine od jednog metra na keramički stol sa drvenom bazom, keramika će puknuti. Ako pak, isto to napravite na stolu sa staklenom bazom onda će puknuti staklo, ali ne i keramika. Staklo će preuzeti sile i rasporediti ih tako da keramika postane “elastična”, pojednostavljeno rečeno… tako mi je objasnio gospodin iz Calligarisa i otkrio da su “Ahilove pete” keramičkih stolova njihovi bridovi. Oni su osjetljiviji na udarce i njih treba paziti.

Calligaris / Meblo Trade

A što mislite što je izdržljivije mat ili sjajno? Pitao me gospodin iz tvornice…

E to sam se puno puta osvjedočila čisteći i znala odgovor. Mat. Na mat obradama se manje vide nečistoće, otisci, zaprljanja… Zato ne bih kupila stakleni stol, iako ima predivnih, posebice okruglih.

Calligaris / Meblo Trade

I ne bi bila jedina, objasnile su mi cure iz Meblo Tradea s kojima sam bila u posjetu Calligarisu. Naime, stakleni stolovi u posljednje vrijeme jako se malo prodaju, a ljudi traže ili keramičke ili drvene.

Miniforms / Meblo Trade

Drvene? Da, naravno da to nisu pravi drveni stolovi jer je drvena ploča iznimno teška, pa bi takvi stolovi imali 200-300 kilograma. No, čak ni to nije pravi razlog. Kako je drvo prirodni materijal, ono se izvija, savija, puca… tako da su to drveni stolovi na bazi mdf-a s čeličnim ojačanjima, rupama s donje strane kako bi bili lakši ili napravljeni od raznih materijala s uzorcima drva.

Melamin je vrlo česta opcija, posebice s uzorkom vintage hrasta ili oraha, a moram priznati i mene je zavarao te sam mislila da se radi o pravom drvu, a ne uzorku drva.

I za kraj još jedna važna dilema – okrugli ili pravokutan?

U trendu su okrugli stolovi i moram priznati da mi se sviđa taj trend. Okrugli stolovi zahvalni su za manje prostore i open space dnevne boravke, ali oni traže adekvatne stolice te rasvjetu iz jednog izvora.

Miniforms / Meblo Trade

Jesam li spremna sve mijenjati? Ufff… moram razmisliti. Ali nekako mislim da jesam…

Evo 50+ najljepših stolova iz Meblo Tredea.