Kuća za fotografa

Ovaj japanski interijer pojmu “home-office” dao je jedno skroz novo značenje. Simbolično nazvan “Kuća za fotografa” spaja studio, galeriju i kuću u jednom, a pozornost plijeni i neobičnom fasadom

Jedan japanski fotograf poželio je 3u1 – dom, foto-studio i galeriju u jednom, a arhitektonski FORM/Kouichi Kimura Architects upravo su mu to omogućili.

Norihito Yamauchi

Objekt je napravljen u obliku slova L i stvarno privlači pažnju svojom fasadom koja je napravljena od žbuke i pocinčanog čeličnog lima – izgleda kao neka mutna svjetlosna kutija, zar ne?

Norihito Yamauchi

Kuća je smještena u japanskoj četvrti Shiha, točno preko puta seoskog svetišta i tik uz magistralnu cestu koja prolazi kroz mjesto.

Norihito Yamauchi

Cijelim se prostorom provlači minimalizam, a arhitekti su je simbolično nazvali “Kuća za fotografa”.

Norihito Yamauchi

Klijent je želio mjesto gdje može fotografirati, izložiti radove, ali istovremeno i živjeti.

Norihito Yamauchi

Prostore je lako međusobno razlikovati – oni za život obloženi su drvetom, dok je radni prostor u bijelom tako da je dobra pozadina za fotografiranje.

Norihito Yamauchi

Hodnik je najbolji primjer simbioze kuće i “ureda” – čak je i on fotogeničan i služi kao mala galerija. On se koristi kao prostor za izlaganje umjetničkih djela, ali, naravno, i fotografiranje.

Norihito Yamauchi

Zahvaljujući panelima i kliznim vratima te krovnim prozorima i otvorima kuća ima dobar protok dnevnog, prirodnog pogotovo “mekanog” svjetla, tako da ona cijela može funkcionirati kao fotostudio.

Norihito Yamauchi

Osim o fotogeničnosti prostora, pri projektiranju se vodilo računa da vlasnik, odnosno fotograf, ima puno različitih podloga i vizura tako da mu kuća pruža mnoštvo mogućnosti za fotografiranje i stvaranje, ali i o dnevnoj svjetlosti, orjentaciji, upadima svjetla…

Norihito Yamauchi

Uživajte u fotkama, ovo je stvarno home office za poželjeti…