Velika priznanja za Kseniju i hotel Amarin

Za nju kažu da je prava umjetnica koja radi čarobne vrtove. Upoznajte Kseniju Jurčić Diminić, krajobraznu arhitekticu koja je osvojila dvije nominacije za svjetske nagrade s uređenjem okoliša hotela Amarin

Ona je prva u Hrvatskoj koristila crnu travu, a sada mašta o projektu u kojem će koristiti bijelu… Ona je, kažu mi arhitekti, najveća umjetnica za hortikulturu u Hrvatskoj, osoba koja radi vrtove koji se stapaju s arhitekturom, podnebljem, atmosferom…

Sjećate li se kada se u Zagrebu otvorio Ban Centar? Njegov vrt bio mi je potpuna senzacija i sjećam se, tjednima sam ondje dolazila na kavu samo zbog tog čarobnog vrta, kojega je (tek danas sam to saznala) osmislila Ksenija Diminić.

BAN CENTAR / KSENIJA DIMINIĆ

Ksenija je u svojih 20+ godina karijere napravila 500-tinjak vrtova po cijeloj Hrvatskoj, pa čak i u Dohi. No, vrlo je samozatajna i gotovo nikada nigdje ne objavljuje svoje radove.

Nedavno je napravila iznimku i prijavila uređenje hotela Amarin u Rovinju za dvije strukovne međunarodne nagrade i evo je selekciji za obje nagrade – za Landezine International Landscape Award –  LILA i nagradu Rosa Barba Landscape Price.

AMARIN / KSENIJA DIMINIĆ

Penjem se do njenog ureda kojeg ima u jednoj staroj zagrebačkoj vili s vrtom iz snova. Kaskadan, raznolik, pomalo divlji, s karakterom, a opet savršeno damski, u skladu s okolnom arhitekturom.

KUĆA DD / / KSENIJA DIMINIĆ

– Nedavno je izgledao čarobno. U cvatu su bili božuri. Znate, oni cvatu samo par dana godišnje, ali onda su najljepši. Za tih par dana isplati se cijeli trud – priča mi Ksenija, žena koja uistinu živi to što radi. Osjeti se to u svakoj njezinoj riječi, gesti…

– Koliko god mi projektiramo vrtove i crtamo ih pomoću kompjutera, toliko je ipak naš posao fizički, s rukama u zemlji. Ja svaku biljku pregledam uživo, točno joj nađemo mikropoziciju na terenu, a ako nismo zadovoljni, onda ju presadimo… A na Amarinu bilo je tisuće i tisuće biljaka – smije se Ksenija i uvodi me u priču.

AMARIN / KSENIJA DIMINIĆ

Arhitekturu su radili Toma Plejić i Lea Pelivan iz Studia UP i to kao natječajni projekt u konkurenciji s brojnim poznatim arhitektonskim studijima iz regije. Selekcija je bila velika, projekt vrlo zahtjevan, investitor vrlo ambiciozan…

AMARIN / KSENIJA DIMINIĆ

– Nazvao me Toma i rekao, Ksena sad se raspištolji… Bila sam u strašnoj gužvi s obzirom da oduvijek sve radim sama i jako se predam u to što radim, ali volim raditi s njima i odmah sam pristala. Sjećam se bilo je popodne i ja sam otišla par sati odspavati da se malo rekuperiram prije projektiranja i ne bi vjerovali, sanjala sam ovaj projekt – ispričala je Ksenija Diminić, objasnivši kako je vrt zamislila kao organsku arhitekturu koja povezuje lokalno mediteransko bilje i obalu s formom novog hotela.

AMARIN / KSENIJA DIMINIĆ

– Arhitektonski oblik zgrade željela sam prenijeti u eksterijer, tako da stvorimo mrežu stazica i puteva s različitim ugođajima, bojama, mirisima… U svakoj zoni posađena je druga vrsta biljaka, a sve su ili autohtone ili prilagođene podneblju, tako da se lakše uklope u prostor. A prostor je uistinu bio golem, to je bilo 10 hektara zemljišta koje je trebalo kultivirati, usred vrućine i sedmog mjeseca – kaže Ksenija Diminić.

AMARIN / KSENIJA DIMINIĆ

I zato kažete da ste “poginuli”?

– Vrućina i kratki rokovi su bili samo dio tih izazova. Naime, kada smo došli na teren, nemate pojma kako je to izgledalo. Kao da je ondje bio rat. Naime, stari hotel je ondje bio srušen i na nekim dijelovima ostali su krateri duboki 20 metara koje je trebalo urediti. Ekipa iz Kamgrada je radila uređenje okoliša i bili su sjajni. Nemate pojma što se sve stiglo urediti, posaditi, kultivirati u mjesec dana – prisjeća se Ksenija.

AMARIN / KSENIJA DIMINIĆ

– Ponosna sam na cijelu ekipu koja je radila na tom projektru i zato sam ga i nominirala. Nekako mislim da su svi zaslužili, pa sam eto odlučila prijaviti taj projekt, čisto radi njih – objasnila je Ksenija koja često radi i vrtove za stambene i poslovne zgrade, ali i obiteljske kuće.

AMARIN / KSENIJA DIMINIĆ

– Sa Sveborom Andrijevićem i Lukom Korlaetom sam radila vrtove za njihove pametne zgrade na Jordanovcu za koju su dobili Medalju arhitekture, a sada zajedno ponovno pripremamo nešto jako atraktivno u Veslačkoj… crvenu travu – smije se Ksenija i pokazuje mi projekte…

AMARIN / KSENIJA DIMINIĆ

Dok nas dvije uživamo u biljkama i projektima, evo i za vas malo uživancije. Fotogalerije po mnogima najatraktivnijeg vrta u cijeloj regiji – idemo u hotel Amarin.

A sada evo i videa…