Najsuvremeniji stanovi u gradu. Idemo u obilazak…

U blizini Rebra nedavno je dovršeno mini naselje sa četiri kuće i ukupno 12 stanova za koje se priča da su tehnološki najnapredniji u Hrvatskoj. Što to znači? Išli smo provjeriti…

Sutra s Bernijem snimamo Jordanovac. Hoćeš s nama? Naravno, ne propuštam. Ovako je otprilike izgledao moj dogovor s arhitektima Sveborom Andrijevićem i Lukom Korlaetom, autorima mini naselja Jordanovac. Stanova koji se prodaju pod etiketom tehnološki najsuvremenijih u Hrvatskoj i s epitetima elitan, luksuzan itd.

Miljenko Bernfest

Svebor i Luka izgledaju kao neki dječarci. Ležerno odjeveni, potpuno neformalni, normalni. No, oboje su zapravo doktori znanosti koji predaju na Arhitekturi, vrlo aktivni i u arhitektonskoj praksi i svojim arhitektonskim uredima.

Miljenko Bernfest

Ako uzmemo da je Svebor Andrijević uz Otta Barića i Senku Dombi jedan od autora Ban centra, zapravo mogli bi reći da je on projektant najelitnijih i trenutno tehnološki najmodernijih stanova u Hrvatskoj.

Miljenko Bernfest

Svebor, kako treba izgledati jedan luksuzan stan?

Miljenko Bernfest

– Dođi, pokazat ćemo ti. – kaže.

Luka Korlaet

Nalazimo se ispred zgrade koja ima kamere i videonadzor koji detektira svakog posjetioca. kada se vlasnik stana približava kući, vrata se automatski otvaraju. Ako se približava netko drugi i zvoni, o tome je obaviješten vlasnik stana, pa čak i ako se nalazi na nekoj plaži na Thailandu.

Luka Korlaet

– Sad ću im ja javiti da nam otvore stan 1A.

Luka Korlaet

Ulazimo u stan koji zapravo izgleda kao da smo ušli u kuću. S jedne strane je garaža, potpuno bijela i lijepa, a ispred nas su stepenice koje nas vode u stan. Sve je prazno i ja zamišljam kako će to uskoro izgledati…

vizualizacije: Zvonimir Pavković

– Imam osjećaj kao da smo u kući, a ne u stambenjaku – govorim im.

vizualizacije: Zvonimir Pavković

– To smo i htjeli postići. Naša zadaća je učiniti prostor ugodnim i udobnim na razini naselja, zgrade i stana. Zato su stanovi formirani tako da svaki ima neposredni pješački i kolni pristup. Kao svojevrsne kuće u nizovima, ali su stanovi smješteni u jednu zgradu, po tri stana – objašnjava mi arhitekt Luka Korlaet.

vizualizacije: Zvonimir Pavković

– U oblikovnom smislu, kuće su jednostavne prizme s glatko žbukanim glavnim korpusom na postamentu od velikoformatnih ploča. Ovakav oblikovni slog referenca je na ponajbolje primjere zagrebačke Moderne, ali, dakako, u suvremenoj interpretaciji. Krovovi su intenzivni zeleni i koriste se kao vanjski prostori stanova na završnim etažama. Stanovi imaju više etaža i prostornu kvalitetu malih obiteljskih kuća te su trostrano ili čak četverostrano orijentirani – objašnjava Svebor Andrijević.

Oprosti, ali malo sam se pogubila… Koji stanovi su dvoetažni, troetažni…

vizualizacije: Zvonimir Pavković

– Ma, nema problema. Pogledaj presjeke, sve će ti biti jasno…

vizualizacije: Zvonimir Pavković

… a i zgrada ima mali šalabaher na fasadi. Sivi dijelovi uz prozore pokazuju mjesta gdje se stanovi po etažama povezuju – kaže Luka.

Miljenko Bernfest

Sjajno.

vizualizacije: Zvonimir Pavković

I ulazimo u jedan od još neprodanih troetažnih stanova. Veliki otvoreni prostori, velike staklene stijene, ogromne terase…

Luka Korlaet

– Da, terase, vrtovi i zeleni krovovi su glavni aduti stanova. Zelenim krovovima i vrtovima željeli smo se odmaknuti od klasičnog koncepta stanovanja te pružiti privilegiju življenja u kući s vlastitim zelenim oazama mira. Time smo osigurali privatnost, a dojam življenja u kući dodatno pojačali zasebnim ulazima iz vanjskog prostora u svaki stan – objasnio je Korlaet.

Luka Korlaet

Predivno, a tko su kupci stanova.

Luka Korlaet

– To bi trebalo pitati investitora, tvrtku Alfa stan, ali koliko nam je poznato ima dosta ljudi iz IT sektora koji vole suvremene tehnologije – objašnjavaju arhitekti.

Miljenko Bernfest

Ok, a što još čini ove stanove tako tehnološki naprednima?

– Ukratko, energetska učinkovitost i sustav pametne kuće. Svi stanovi opremljeni su najsuvremenijim protuprovalnim sustavom i omogućuju kontrolu 24 sata. Pametnim telefonom ili tabletom, čak i kad nisi kod kuće, možeš upravljati domom.

Miljenko Bernfest / Luka Korlaet

Sustavom stropnog, zidnog, podnog grijanja i hlađenja osigurali smo stanarima najefikasniji i najugodniji način grijanja i hlađenja u skladu s najvišim svjetskim standardima, bez radijatora i klima jedinica koje nagrđuju estetiku prostora. Sustav rekuperacije omogućuje stalnu izmjenu zraka u prostoru bez energetskih gubitaka. Zrak, pročišćen od alergena i temperatura u stanu uvijek su optimalni, tijelu prirodni i zdravi za maksimalni osjećaj ugode. Ovo je zapravo prva stambena zgrada u Hrvatskoj koja ima ovakav tip rekuperacije zraka – objašnjava Svebor Andrijević.

vizualizacije: Zvonimir Pavković

– Konceptom „pametne kuće“ stan je na dlanu. Iz samog stana ili s udaljene lokacije, putem tableta ili pametnog telefona, stanarima se omogućava upravljanje cijelom kućom iz “fotelje” – upravljanje rasvjetom, grijanjem, hlađenjem, ventilacijom, kamerama, protuprovalnim sustavom, roletama…

vizualizacije: Zvonimir Pavković

Velike inovacije postigli smo i u čišćenju i sortiranju otpada. Centralnim usisavanjem omogućili smo stanarima jednostavan i zdrav način usisavanja bez dizanja prašine i s minimalno buke, a razbijačem kamenca olakšavamo borbu s tvrdom zagrebačkom vodom i neprivlačnim vodenim “mrljama”. Osigurali smo bezmirisan, čist i lijep sustav sortiranog zbrinjavanja otpada s kontrolom pristupa – objašnjava Luka Korlaet.

vizualizacije: Zvonimir Pavković

Jel se bojiš visine? Idemo na krov?

Luka Korlaet

– E ovdje bi ja bila cijeli dan i noć. Sve bi si tu donijela – smijemo se.

Luka Korlaet

– Pa to smo i predvidjeli. Na terasu smo stavili sve priključke i napravili već jacuzzije i predinstalacije za kuhinju. Naravno, napravljeno je i automatsko navodnjavanje i projekt hortikulture, tako da je posađeno bilje koje tijekom cijele godine izgleda atraktivno i koje ne iziskuje previše održavanja – kažu arhitekti.

Luka Korlaet

Divno. Briga o detaljima.

Luka Korlaet

Uživajte još malo u fotografijama i 3D-ovima i maštajte kako bi vi uredili jedan od ovih stanova.