Tapete su opet ‘in’. Evo mojih favorita

Ni tapete u rolama po 10 metara nisu ono što su nekad bile. Evo mojih favorita iz domaćih trgovina

Znate ono kada bi voljeli nešto promijeniti i napraviti drugačije, a opet niste spremni na radikalne rezove? U tim situacijama mnogi odu kod frizera. Nova boja kose, nova frizura, šišanje… sve odjednom ili nova boja zida?

Ja sam nekako za ovu drugu opciju i prilično zrela za novu boju u stanu te već dugo razmišljam o tapetama.

KOMAR/ MEBLO TRADE

Naime, kao što ste već sigurno primjetili tapete su se jako vratile u modu i to najviše takozvane wall-tapete koje se apliciraju kao slika na zidu tvoreći kompoziciju, odnosno veliku sliku.

KOMAR/ MEBLO TRADE

O tim tapetama već sam vam pisala i one se uglavnom rade po vašim mjerama zida, personaliziraju se prema veličini zidova te ih dizajneri prilagođavaju vašim mjerama prostorije.

KOMAR/ MEBLO TRADE

Naravno da zato i nisu jeftine. Od 500 do 800 kuna, pa čak i 1200 kn po kvadratu za tapete od fiberglasa, tako da zid veličine cca 3×3 metra nerijeko stoji više od 1000 eura.

No, postoji li ipak nešto povoljnije?

KOMAR/ MEBLO TRADE

Kakva je ponuda tapeta kod ‘standardnih’ proizvođača tapeta koji ne personaliziraju tapete po vašim željama nego kupujete gotove, odnosno veličine koje imaju u standardnoj ponudi?

KOMAR/ MEBLO TRADE

Izvrstan izbor tapeta tradicionalno ima Meblo trade koji godinama drži provjerene proizvođače poput njemačkog Komara, ogromnog proizvođača koji je najpoznatiji po svojim tapetama s autoriziranim suradnjama s Disneyem, Marvelom, Star Warsima i National Geograficom.

KOMAR/ MEBLO TRADE

Uz Komar tu je i njemački Marburg, ali i nizozemski Eijffinger koji već 140 godina oduševljava svojom kvalitetom i uzorcima.

MARBURG / MEBLO TRADE

Osim tipičnih nizozemskih, skandinavskih i anglosaksonskih uzorka s sitnim cvjetićima, prugicama, kružićima i ornamentima, u ponudi su i wall tapete većinom u dimenziji cca 370×280 cm ili 300×250 cm.

EIJFFINGER / MEBLO TRADE

No, ta dimenzija, nije neka koja svima odgovara, zar ne?

EIJFFINGER / MEBLO TRADE

Ne, ali postoji dobra vijest. U modi su tapete koje ne zauzimaju cijele zidove, nego se postavljaju samo na neke zanimljive dijelove ili manje zidove.

KOMAR/ MEBLO TRADE

Istražila sam malo ponudu u Meblo Tradeu i evo meni najzanimljivijih.

KOMAR/ MEBLO TRADE

Cijena je od 500 do 2000 kuna za kompletan zid, što je puno povoljnije od tapeta napravljenih po mjeri.

KOMAR/ MEBLO TRADE

Što se tiče materijala, većinom su od mješavine platna i papira, odnosno canvas papir, materijala koji je izdržljiv, gladak, s finom strukturom te se istovremeno lako postavlja.

KOMAR/ MEBLO TRADE

Pitate se tko će vam postaviti tapete?

Odgovor je – sami uz pomoć Youtubea, spretnih prijatelja, kućnih majstora ili soboslikara. No, iznenadili bi se kako se stvari brzo mijenjaju… već postoji nekoliko ozbiljnih tvrtki koje se bave isključivo postavljanjem tapeta.

KOMAR/ MEBLO TRADE

Evo i galerije s meni omiljenim tapetama iz Meblo Tradea.