Pula u znaku svjetlosti

Pula je proteklih dana bila u znaku svjetlosti i domaćin Međunarodne konferencije International Light Association – ILA, koja je okupila stručnjake iz 30 zemalja svijeta

Znate da sam na Pulu posebno osjetljiva i da me uvijek posebno veseli kada nešto dobro, kvalitetno svjetsko dolazi upravo iz Pule, mog rodnog grada.

I zato sam posebno sretna što je Pula bila ovih dana bila domaćin svjetske konferencije o svjetlosti – odnosno grad domaćin 16. međunarodne konferencije International Light Association-ILA, koja je okupila stručnjake iz 30 zemalja svijeta na temu utjecaja svjetla i boje na čovjeka i zdravlje.

Danijel Bartolić/ NuNu Production

Nije da smo pristrani, ali hightlight trodnevne konferencije bila je izložba i predavanje pulskog dizajnera svjetla Deana Skire “Peta forma svjetla/ Fifth Form of Light”.

Jan Stojković

Skirino inspirativno predavanje o dizajnu svjetla u arhitekturi naglasilo je najnovije tehnološke mogućnosti koje su dostupne dizajnerima svjetla danas. Bila je to svojevrsna analiza trenutne problematike svjetla u javnim prostorima i njegovog utjecaja na čovjeka i okoliš gdje je Skira svojim holističkim pristupom iznosio metodologije i procese novih mogućnosti osvjetljavanja urbanih sredina.

Danijel Bartolić/ NuNu Production

Naglasak predavanja je kvalitetno svjetlo za dobrobit čovjeka što je prikazano na nekoliko eksperimentalnih primjera s ciljem pomirenja potreba čovjeka i prirode, poput koncepta biodinamične inteligentne rasvjete Motovuna koja objedinjuje kreativnost i tehnologiju. Suvremeni principi projektiranja omogućuju postizanje sigurnosnih, socijalnih i gospodarskih ciljeva javnog svjetla uzevši u obzir energetske i ekološke aspekte što je Skira i prezentirao publici koja je sa zanimanjem pratila predavanje.

Danijel Bartolić/ NuNu Production

Ususret 30-godišnjici profesionalnog djelovanja, upriličila se retrospektivna izložba “Svjetlosne godine/ Light Years” [1990-2020] koja prikazuje niz nagrađivanih, odabranih, realiziranih projekata u Puli, Hrvatskoj i inozemstvu.

Danijel Bartolić/ NuNu Production

Posjetitelji su mogli uživati u video projekcijama i fotografijama projekata poput Evolution Towera u Moskvi, hotela Bellevue i Alhambre na Malom Lošinju, bosporskog tunela Eurasia, Svjetlećih divova u Puli, Hendrixovog mosta u Zagrebu, kao i već antologijskih realizacija poput Novameda i Ridenta. Svjetlile su i Skirine svjetiljke Lun-up, Trick, Underscore i Polesano razvijene s renomiranim proizvođačima, sve redom rezultati tri desetljeća rada Deana Skire i njegovog tima. Izložba je odisala prepoznatljivom Skirinom filozofijom, a to je konstantno usavršavanje, kreativnost i inovativnost uz preciznost izvedbe i brige o ljudima i projektnim rezultatima.

Danijel Bartolić/ NuNu Production