Sputnik 2,0. Škola za strane jezike ponovno je divna

Stan, kafić, kreativna agencija? Ne, škola za strane jezike. Idemo na Trg Francuske Republike u školu naših prijatelja Ane Horvačić i Ozrena Debića

U trenutku kada smo zabijali zadnji čavao i bili presretni i uzbuđeni zbog rezultata, kao u filmu, stigao je poziv: poslovni prostor je na prodaju i uskoro dolaze kupci vidjeti ga.

Šok, nevjerica, tuga… upravo to nam se dogodilo zadnjeg dana uređenja Škole za strane jezike Sputnik, koju smo moj suprug Dražen i ja uređivali za naše prijatelje Anu Horvačić Debić i Ozrena Debića, vlasnike škole za strane jezike Sputnik.

Svi smo dugo šutjeli, ignorirali da se to događa, a kada je za par mjeseci stigao i kupac, bilo je jasno da se Sputnik mora seliti na drugu adresu.

Nasreću kupcu se nije toliko žurilo, pa je prošla školska godina uključujući i pokoju O’snovinu radionicu koja se ondje održala.

Svi smo bili zaljubljeni u Krajišku 2, i za nju nas vežu neke divne uspomene, a posebice Ana i Ozren koji su u tom kvartu imali školu za strane jezike na ukupno tri lokacije.

S prodajom Krajiške 2 počelo je paralelno i divljanje cijena nekretnina i to ne samo u užem, nego i širem centru grada. Iz mjeseca u mjesec Ana i Oz doživljavali su istu sudbinu i s cijenama poslovnih prostora u centru Zagreba.

Potpuno ludilo zbog Airbnb-a i stanova za najam.

A onda kada su polako gubili nadu da će pronaći tako lijep i podatan prostor za školu stranih jezika – dogodilo se čudo. Osvanuo je jedan prostor na Trgu Francuske Republike 14, u zgradi u kojoj je Oz odrastao.

Ulazimo u prostor, nas 4. U istom trenutku nam je jasno da je prostor prepun potencijala, ali istovremeno i rupa bez dna s kojom će trebati jako pametno i racionalno. Ipak je 300 kvadrata velika površina, a samo ličenje svih zidova je već ogromna stavka.

Hoćemo stavljati novi parket ili laminat, linoleum ili samo pobrusiti i bajcati stari parket? Što napraviti sa starim prozorima i vratima, što s wc-om, što sa zavjesama, kako pregraditi učionice da se dobije što bolja iskoristivost? Nakon konzultacija – pala je odluka.

Idemo štedjeti tamo gdje možemo. Većinu radova će zato Ana i Ozren odraditi sami, a mi smo joker zovi u svakom trenutku…

Znaš šta, napravit ćemo Krajišku, samo veću, još nam nije dosadio taj interijer i nismo ga izguštali – kažu Ana i Ozren.

S obzirom na rokove i troškove to je vrlo racionalno rješenje.

Bacanje svih starih i nepotrebnih stvari, rušenje, brušenje parketa, ličenje, bojanje stolarije, preseljenje tri lokacija, pa opet bojanje, brušenje parketa, ličenje, pa opet preseljenje, pa opet bojanje, ličenje, seljenje…

I tako cijelo ljeto. Po najvećim vrućinama. Zaista nakon toliko preseljenja i silnih radova u mjesec dana, stvarno možemo reći da su Ana i Oz heroji adaptacije…

– Gotovi smo. Imam užasnu tremu, kaže mi Ana i poziva nas da vidimo interijer.

Ulazimo i razvačimo osmijeh – da to je uistinu velika Krajiška, Sputnik 2.0 – esencija i vizualni kod je ostao netaknut, samo je nadograđen s još više biljki i zelenila.

– Nemaš pojma koliko puta sam se puta sjetila vaših savjeta o zoniranju, o postavljanju slika na zidove, o simetriji, atmosferi… – kaže Ana.

– A nemaš pojma koliko smo ponosni na vas – kažemo im Dražen i ja.

Uživajte u fotkicama novog Sputnika, a tu je i link na priču o starom.