Zagreb je dobio divnu čokoladnu priču

Ružica i Domagoj veliki su zaljubljenici u čokoladu koji su sa svojom djecom obišli mnoge velike muzeje čokolade diljem svijeta. I zato su na 450 kvadrata u centru Zagreba otvorili prvi čokoladni boutique muzej u Hrvatskoj

PIŠE: PETRA ŠVARC

Kada čujete riječ čokolada, vjerojatno i vi odmah zamislite lijepo upakiranu pločicu, kutiju raskošnih pralina ili pak čokoladnog zeca. Napitak sigurno nije ono što vam prvo padne na pamet. A upravo je najveći dio svoje višetisućljetne povijesti ova čarobna namirnica bila piće, dok šećeru u toj priči nije bilo mjesta.

SANJA BISTRIČIĆ

Ovaj detalj, ali i mnogo više toga vezano uz „hranu bogova“ (latinski naziv za kakaovac) s veseljem i rijetko viđenim entuzijazmom otkrit će vam u prvom hrvatskom muzeju čokolade koji je danas otvoren u samom centru Zagreba, na adresi Varšavska 5.

SANJA BISTRIČIĆ

Osnivači i vlasnici Ružica Božić Cerovac i Domagoj Cerovac, veliki zaljubljenici u čokoladu, ali i svjetski putnici, sa svojom su djecom obišli mnoge muzeje čokolade diljem svijeta. I, kako kažu, svaki su se put kući vratili pomalo razočarani, smatrajući kako ta božanstvena namirnica zaslužuje puno kvalitetniju i kreativniju prezentaciju. Pa su se tog posla prihvatili sami.

SANJA BISTRIČIĆ

Čitavu prošlu godinu aktivno su posvetili ovom projektu u kojemu su, s velikim brojem različitih suradnika osmislili i realizirali baš svaki detalj.

SANJA BISTRIČIĆ

Rezultat je suvremen, originalan i sjajno dizajniran boutique muzej koji se prostire na 400 kvadrata, a posjetitelju umjesto već viđenih eksponata i klasične degustacije pruža pravo iskustvo i puni doživljaj čokolade, uz sjajan storytelling.

SANJA BISTRIČIĆ

Pričajući priču o povijesti ovog slatkog predmeta želje, zagrebački muzej čokolade provest će vas kroz 7 dvorana čiji dizajn potpisuje Željka Zrnić.

SANJA BISTRIČIĆ

Inspirirala ju je, kaže, sama čokolada i njezina prošlost, ali i filmska umjetnost. Tako ćete u dvoranama nepogrešivo prepoznati utjecaje estetike Wesa Andersona (Grand Budapest Hotel), Sophie Coppole (Marie Antoinette) te Mela Stuarta (Willy Wonka i tvornica čokolade).

SANJA BISTRIČIĆ

Velika početna prednost bila je, kažu nam vlasnici, činjenica da je prostor, kada su u njega ušli, bio posve prazan i ogoljen pa su svoju viziju lako pretočili u stvarnost.

SANJA BISTRIČIĆ

Dizajnerica Željka Zrnić u svome se radu željela odmaknuti od postojećih muzeja čokolade koji se po pitanju opreme međusobno mnogo ne razlikuju: bijeli goli zidovi, drveni podovi i veliki, masivni tamni ormari.

SANJA BISTRIČIĆ

A čokolada je radost i užitak pa je te epitete uspješno prostorno oblikovala, i to kroz vizualno, taktilno i organoleptičko.

SANJA BISTRIČIĆ

Sam obilazak zamišljen je kronološki pa tako ulaskom u prvu dvoranu uranjamo u stiliziranu zelenu džunglu koja nas vraća u vrijeme Maja i Azteka.

SANJA BISTRIČIĆ

Velika osvajanja i konkvistadori označili su drugu dvoranu koja je prikazana kao brodsko potpalublje s dojmljivim jutenim vrećama.

SANJA BISTRIČIĆ

Tu su naravno i drugi eksponati koje su Ružica i Domagoj sakupljali godinama, na svojim putovanjima, sajmovima antikviteta, burzama, ali i putem interneta.

SANJA BISTRIČIĆ

Dvorski život čokolade predstavljen je u trećoj dvorani. Izuzetno zanimljiv detalj i ujedno najskuplji eksponat u muzeju je originalna barokna sofa sa skandinavskog dvora.

SANJA BISTRIČIĆ

Pažljivo su je preodjenuli u roza pliš, a originalni i dobro očuvani tapecirung sačuvali, dok su drveni dio pozlatili i ovaj komad savršeno uklopili u dekor à la Marie Antoinette, sa stiliziranim kičastim „tortama“. Ova će soba, sigurni smo, biti omiljena među Instagram korisnicima – ludo je fotogenična!

SANJA BISTRIČIĆ

Potom na red dolazi dvorana posvećena industrijskoj revoluciji. Tu su cigleni zidovi i zaobljeni prozori od kovanog željeza koji ujedno služe i kao stalci brojnim papirnatim eksponatima. Među njima su izuzetno zanimljivi tadašnji reklamni oglasi za čokoladu, koji su imali i edukativnu svrhu, budući da ljudi tada još nisu sasvim poznavali ovaj proizvod.

SANJA BISTRIČIĆ

Oglasi upućuju na hranjivost i (tada) poželjnu kaloričnost čokolade, domaćice poučavaju kako je pripraviti te je preporučaju kao večernji napitak, umjesto kave ili čaja.

SANJA BISTRIČIĆ

Peta dvorana donosi priču o suvremenom životu i upotrebi čokolade i vjerujemo da će se najviše svidjeti djeci.

SANJA BISTRIČIĆ

Velikom tandem biciklu, hrpama Smarties bomobona, Nutelli, Kinder jajima te šarenom svijetu Willyja Wonke naprosto nije moguće odoljeti.

SANJA BISTRIČIĆ

Pretposljednja, šesta dvorana svojevrsni je podsjetnik na to da je čokolada poklon za svaku priliku – od Božića i Valentinova pa do „mita i korupcije“. To je zapravo romantično, starinsko skladište prepuno poklona u čijem središtu dominiraju velika kolica, posebno izrađena za ovu priliku.

SANJA BISTRIČIĆ

Muzej je opremljen i laboratorijem te dvoranom i kušaonicom, a kraj obilaska završava u muzejskom shopu koji nudi selekciju proizvoda desetak hrvatskih chocolatiera i evocira starinske prodavaonice čokolade u kojima su se praline kupovale na komad i zamatale u papirnate tuljce.

SANJA BISTRIČIĆ

Maštovito uređenje, zanimljivi i rijetki eksponati, sjajna lokacija u centru grada te odličan tajming otvaranja uoči Adventa samo su neki od aduta ovog muzeja kojemu predviđamo blistavu budućnost.

SANJA BISTRIČIĆ

Očekujte gužvu, a do tada, uživajte u fotografijama Sanje Bistričić.