Spoj barokne raskoši i pročišćenog minimalizma

Jjedan razlog zašto posjetiti Ljubljanu. Vodimo vas u restoran i café Robba u centru slovenskog glavnog grada.

Piše: PETRA ŠVARC

Kafići i restorani, kavane i barovi odavno su nadrasli svoju bazičnu ugostiteljsku funkciju. Nova se otvorenja kao i adaptacije postojećih lokala očekuju s velikim interesom i znatiželjom, često upravo zbog interijera. Gost na određeno mjesto više ne dolazi samo zbog izvrsnog espressa, slasne i hrskave pizze ili savršeno pečenog bifteka. Gost želi doživljaj i iskustvo, a sam prostor čini velik dio te priče.

Robba je restoran i café u samom centru Ljubljane i sjajan je primjer lokala s pričom.

Smješten je na Gradskom trgu, u neposrednoj blizini slavne Fontane tri rijeke. Njegovo uređenje potpisuju Špela Leskovic i Aleks Košak iz ureda AKSL arhitekti, trenutno jedni od najtraženijih specijalista za interijere u ugostiteljstvu.

Veza između fontane i ovoga interijera nije slučajna i ostavlja snažan dojam na posjetitelje. Glavno i vrlo prepoznatljivo obilježje prostora čini 1200 trokuta koji stvaraju snažnu, jedinstvenu strukturu koja se proteže kroz čitav lokal.

Trokuti ujedno ilustriraju i kutove obližnje fontane, najvećeg djela talijanskog kipara Francesca Robbe iz 18. stoljeća koji je u to vrijeme bio snažna pojava u regiji, a njegovi se radovi mogu pronaći u nekoliko crkava u Ljubljani. Pogađate, on je Robba iz naziva ovoga restorana.

Prostor je koncipiran na načelu kutije šibica. Njegova školjka je bijela, a u nju do pola ulazi „ladica“ koja priča vlastitu priču. Baš kao i minimalistički namještaj koji se u njoj nalazi. Obrazac se sastoji od velikih trokutastih geometrijskih dijelova u pastelno roza, crnoj, bijeloj i boji ljuske jajeta.

I grafički se dizajn oslanja na rad baroknog majstora Robbe kojega su arhitekti odabrali za glavnoga junaka ove priče.

– Velike dimenzije u obliku zvijezde i smjeli odabir boja apsolutno prizivaju baroknu raskoš. Iako se OSB ploče koje smo koristili, smatraju jednostavnim i povoljnim rješenjem, u slučaju Robbe, pokazalo se da raditi s njima može itekako predstavljati izazov, pogotovo ako se slažu poput parketa.

Sam je prostor uzak i dugačak, proteže se na nekoliko je razina, a visina stropa nije jednaka na ulazu i u stražnjem dijelu.

Posebnu smo pozornost posvetili rasvjeti. Crne, pomične zidne lampe, postavljene su po cijelom prostoru, a mogu se uključivati ili isključivati prema željama gostiju. One predstavljaju i svojevrsnu razdjelnicu razdjelnicu između prošlosti – sadašnjosti – između bjeline i šarenila Robbe“, kažu nam Špela i Aleš.

Interijer, koji se prostire na tri razine, naglašen je različitim ugođajima koji se međusobno razlikuju prema tipovima sjedenja. Tako ovdje možete ručati ili večerati, ili pak samo popiti piće ili kavu. Zimi će vam biti posebno ugodno zahvaljujući integriranom kaminu koji stvara posebnu atmosferu.

Restoran i café Robba svakako je još jedan razlog više za posjet Ljubljani. A do tada, tu su fotografije za dodatnu motivaciju.