Kažu da djeca najviše utječu na svoje roditelje. I zato smo jako smo sretni što vam možemo najaviti jedno zanimljivo gostovanje – cure iz Laboratorija zabave pripremile su nam serijal ‘How to green’ turorijala za zabavno i kreativno recikliranje.

PIŠE: PETRA ŠVARC

Kao što to obično biva s mnogim uspješnim pričama, nastanku Laboratorija
zabave – posve posebne, usudili bismo se reći, već i – institucije, prethodio je i
kumovao jedan slučajan susret. Slučajan i, kako se pokazalo – sudbinski. Bio je
to susret Ane Grzunov i Dijane Zorić, osnivačica i vlasnica najveselijeg
laboratorija na svijetu.

Upoznale su se na tadašnjem poslu i vrlo brzo shvatile da dijele istu energiju, ali i istu viziju posla i rada. A radile su s djecom. I u tom su smjeru nastavile u vlastitoj tvrtki. Ostalo je povijest.

Danas je Laboratorij zabave sinonim pametne zabave za djecu i doista ga ne treba posebno predstavljati. Odavno su izbor aktivnosti koje razvijaju i nude proširili s početnih rođendanskih proslava, ali one su i danas njihov zaštitni znak. Jer, za razliku od većine igraonica u gradu, na Lab zab ročkasima nema mobitela, ekrana, besciljnog divljanja i ubijanja u slatkišima.

U svakoj od tematskih proslava nerijetko sudjeluje velik dio tima, a samoj realizaciji
prethodi višemjesečni period priprema, istraživanja, izrade kostima i rekvizita. I
rezultati su sjajni! A o tome najbolje svjedoči prava mala dječja vojska koja već
7 godina pohodi njihov luckasti prostor u Trnjanskoj 3.

Osim čitavog niza urnebesnih rođendana (a tu zaista možete birati – od Star Warsa, superjunaka, kamperskog i kaubojskog ročkasa, pop-kulture, putovanja kroz vrijeme, pakosne prirode i slično), djeci su omiljeni i ljetni kampovi te razne radionice.

No, Laboratorij zabave misli i na roditelje pa se snažno razvija i u smjeru storytellinga – tu cure imaju sjajne suradnje, gostovanja, ali i edukacije za odgajatelje, učitelje i profesore.

Prije dvije godine pokrenule su i prvi međunarodni festival pripovijedanja – STORYing na kojemu gostuje sama krema europskog umjetničkog pripovijedanja. Za velike i male tvrtke pripremaju nezaboravne Obiteljske dane, a često i razne manifestacije (poput Interlibera ili Floraarta) znaju oplemeniti svojim sudjelovanjem i aktivnostima.

U svemu tome, Dijana je performerica, a Ana kreativka. I genijalno se nadopunjuju. A ono zbog čega gostuju na našim stranicama je ekologija. Jer ekologijom je prožet svaki njihov dan.

– Duboko smo uvjerene da ekologiji djecu treba učiti od najranijih dana, dok su
još bebe. To mora biti dio naše i njihove svakodnevice. K nama dolaze najrazličitija djeca iz najrazličitijih obitelji. Nerijetko imamo priliku i preko djece pozitivno djelovati i na roditelje – pričaju nam Ana i Dijana.

Zato će i vaše klince rado naučiti, primjerice, recikliranju – i to kroz igru. Od starih plastičnih boca i nešto vještine nastat će najoriginalnije kasice-prasice, dječje će ručice oblikovati najljepše žive herbarije, a svi kukci u kvartu dobit će svoje „hotele“.

U zimskim će se mjesecima pobrinuti da ptice ne ostanu gladne pa će im, uvijek zajedno s djecom, izraditi eko-hranilice, a s klincima će rado podijeliti i hrpu savjeta o brizi za šume, more, jezera i rijeke.

Kako saznajemo, uskoro će najaviti i sasvim jedinstven eko-rođendan koji će u cijelosti biti posvećen osvješćivanju važnosti zaštite okoliša, s pregršt praktičnih projekata i zanimljivosti.

Do tada, imamo i mi nešto lijepo za najaviti: od sada ćete na našim Dgreen stranicama, jednom mjesečno imati prilike saznati i naučiti kako kod kuće ekologiju primjenjivati u praksi s vlastitom djecom.

U suradnji s Laboratorijem zabave pripremit ćemo vam mini-seriju „how to“ savjeta za vaše vlastite „zelene projekte“. Stay tuned!