Skandinavski tepisi. Ljubav na prvi pogled

U Hrvatsku je stigao brend Linie Design, ugledni danski proizvođač tepiha koji spaja skandinavsku estetiku i indijsku tradicijsku proizvodnju i iskustvo

Prije 15-ak godina bilo je jako popularno nemati tepih i zavjese. Nekako se dogodilo da su došli na zao glas kao sakupljači prašine i uzročnici alergija i mnogi su ih zbog toga izbacili iz stana. Mnogi zbog toga, a mnogi i zbog trenda koji je tada prevladavao.

No, u međuvremenu dogodila se evolucija usisavača i robota za usisavanje, a i s vremenom smo se svi zaželjeli tepiha. Jednostavno stan bez njih uvijek pomalo djeluje nedovršeno.

LINIE DESIGN / MEBLO TRADE

“It really ties the room together”, rekao bi The Dude. I da, tepih jednostavno zaokruži cijelu priču – kao što to naprave i lijepe zavjese.

LINIE DESIGN / MEBLO TRADE

No, kakvi su sada tepisi u modi?

LINIE DESIGN / MEBLO TRADE

Ako gledamo naslovnice RUM-a, BO BEDRE-a, Elle Decorationa i ostalih svjetskih magazina o interijerima upravo ovakvi – ručno rađeni, elegantni, fini, od kvalitenih prirodnih materijala, jednostavnog, pročišćenog dizajna… ukratko, skandinavski tepisi.

LINIE DESIGN / MEBLO TRADE

I zato sam jako sretna što vam mogu reći dobru vijest – od nedavno je ugledni proizvođač tepiha Linie Design dostupan i u Hrvatskoj, i to u salonima Meblo Tradea.

LINIE DESIGN / MEBLO TRADE

Tepisi su svi ručno rađeni većinom od vune, jute i ostalih kvalitetnih materijala i to spajajući skandinavski dizajn i indijske tradicionalne tehnike izrade tepiha.

LINIE DESIGN / MEBLO TRADE

Naime, sve njihove tepihe dizajniraju poznati skandinavski dizajneri i dizajnerice u skladu s njihovom estetikom, a tepihe proizvode u njihovoj tvornici u Indiji i to ljudi koji se generacijama bave proizvodnjom tepiha.

LINIE DESIGN / MEBLO TRADE

No proizvodnja u Indiji uvijek ima i onu drugu stranu priče, i tu je Linie Design jedna od onih tvrtki koja se bori za etičnost u proizvodnji.

LINIE DESIGN / MEBLO TRADE

Naime, oni se oštro protive bilo kakvom izrabljivanju djece i iskorištavanju u proizvodnji te su oštri zagovornici ljudskih prava te prava na jednakost. Iz tog razloga sami financiraju jednu školu u Indiji sa željom da djeca steknu obrazovanje i ostvare što veće mogućnosti u kasnijem životu.

LINIE DESIGN / MEBLO TRADE

To je samo jedna od humanih stvari s kojom podupiru zajednicu u Indiji pomažući posebice djeci i ženama u zdravstvenoj zaštiti te edukaciji i opismenjavanju odraslih osoba.

LINIE DESIGN / MEBLO TRADE

Ne samo lijepi i kvalitetni, nego i sa srcem. Ja ne trebam više ništa čuti. Biram si tepih, bez obzira na možda malo višu cijenu…

Evo mojih favorita iz Meblo Tredea koje uživo možete pogledati u njihovim salonima u centru Ambienta u Novom Zagrebu te u salonu u Jokeru u Splitu.