Safe play. Kako odabrati kuhinju koja nam neće dosaditi?

Kako osmisliti lijepu i funkcionalnu kuhinju koja će lijepo “stariti”? Na čemu štedjeti, a na čemu ne? Porazgovarali smo sa stručnjacima iz Meblo Trade i dobili odgovore…

Interijere često doživljavamo kao modu. Sezonski. Kada vidite neki trendi interijer točno možete odrediti kojem vremenu i kulturnom krugu pripada. Neću govoriti o tome je li to dobro ili loše, no činjenica je da se još donedavno moda u interijerima puno sporije mijenjala. Trebalo je 10-ak godina da jedan trend u potpunosti bude prihvaćen i da posvuda zavlada. Danas je sve to puno brže. Puno je razloga: više smo izloženi društvenim mrežama, slikama, reklamama brendova… Puno je lakše predstaviti i nametnuti novi trend. Kao što poželimo novi sako, cipele, torbu… tako i u domu želimo osvježenje.

I to je ok. Ja prva volim i odobravam trendove. No, ipak postoje neke stvari u kojima nisam za trendovske odabire. Prvenstveno, to su svi elementi u domu koje je teško zamijeniti bez većih radova i izdataka.

Dakle, kupaonice, pločice, parketi, kuhinje – tu sam uvijek za funkcionalnost, jednostavnost, klasiku…

MEBLO TRADE / VARIA PURION

No, kako odabrati kuhinju koja će nam godinama biti po mjeri, funkcionalna, estetski privlačna, kvalitetna?

Moj savjet je – igrajte na sigurno. Postoje kombinacije boja, materijala, uzoraka koje provjereno izgledaju dobro i koje su uvijek lijepe.

Bijela, svijetlo siva, tamno siva, boja drva – teško možete pogriješiti s tom kombinacijom.

MEBLO TRADE / VARIA PURION

Kada su kuhinje u pitanju, najsigurnija opcija je bijela kuhinja s mat frontama i s jednostavnom bijelom ili drvenom radnom pločom.

Znam, mnogi se groze bijelih kuhinja i u želji da im kuhinja ne izgleda sterilno, odaberu bež boju. Osobno, nisam fan bež kuhinja jer mi znaju izgledati “malo prljavljasto i staro”. Ako želite nešto toplije od bijelog, dobra kombinacija je svijetlo sivo i/ili drvo, a za one malo hrabrije safe opcija je tamno sivo.

MEBLO TRADE / VARIA PURION

Naravno, sve ovisi o ostatku interijera i vašem stilu, no ipak preporuka stručnjaka je da dobro promislite prije nego što se odlučite za kuhinje u nekoj jarkoj boji poput plave, pepermint, roze, crvene, zelene, žute…

Na bojama se jako primijete trendovi. Ne želite da na vašoj kuhinji odmah piše “godina proizvodnje”, odnosno trenda.

Kako bi bili sigurni koja kombinacija boja vam se sviđa, moja preporuka je da si na napravite mapu s kuhinjama koje vam se sviđaju. U tu mapu spremajte sve slike kuhinja za koje vjerujete da bi se dobro uklopile u vaš dom. Na taj način, lako ćete izbrusiti vaš stil i ukus. No, svakako gledajte prostore koji su kontekstualni i slični vašem prostoru. Dakle, isti oblik kuhinje, veličina i visina prostora, vrsta poda, rasvjete, pozicije prozora…

MEBLO TRADE / VARIA PURION

Na taj način lakše ćete si dočarati kakvu kuhinju zapravo želite… i kakvu možda ne želite. Ako imate vrlo malu kuhinju ili neke specifične zahtjeve svakako vam savjetujem da potražite pomoć arhitekta ili dizajnera interijera koji će vam pomoći oko dizajna kuhinje. No, ako želite nešto vrlo standardno, dobru pomoć možete dobiti i u kvalitetnom salonu namještaja gdje ćete na licu mjesta, moći vidjeti i razne modele, mehanizme… dobiti neke nove ideje.

Svaka čast dobrim stolarima, ali tvornički proizvedena kuhinja po mjeri je safe play.

Danas postoji jako puno salona namještaja, puno rangova cijene i kvalitete, brendova, modela kuhinja… Sigurna sam da ćete naći upravo to što vam se sviđa.

MEBLO TRADE / VARIA PURION

Jako dobra vijest je da većina salona ponekad ima i akcije na kuhinje, tako da vrlo lako možete ugrabiti super kuhinju, praktički u pola cijene.

Btw trenutno Meblo Trade ima akcije na kuhinje. Popust od 40% odnosi se na Alples i Varia Purion kuhinje, a 25% popusta na Sphera kuhinje.

Prvi korak je da izmjerite prostor, na tlocrtu sve kotirate te označite pozicije infrastrukture: utičnice, dovoda i odvoda vode.

Odlučite koji oblik i stil kuhinje želite te odite na razgledavanje u salon namještaja. Detaljno sve pogledajte i razgledajte. Današnje kuhinje imaju jako puno praktičnih načina kako bolje i funkcionalnije organizirati prostor.

MEBLO TRADE / VARIA PURION

Kada u glavi imate viziju koji model, materijale i boju želite dogovorite se za 3D planiranje kuhinje.

Prodajni predstavnik objasnit će vam sve mogućnosti i pokazati opcije, no moj savjet je budite pripremljeni i unaprijed odlučite što želite.

Kako pojeftiniti ili poskupiti kuhinju?

Osim veličine i rasporeda elemenata na cijenu uvelike utječu okovi – odnosno broj ladica. Ladice su puno praktičnije od polica i ormarića, posebice za držanje teških lonaca i tava.

MEBLO TRADE / ASTRA

Moj savjet je – nemojte štedjeti na ladicama i okovima, nego radije na materijalu i radnoj ploči.

Kuhinja u iveralu najjeftinija je opcija, ali to uopće ne znači da je to loša opcija. Pisala sam vam o razlikama između iverala i medijapana (evo podsjetnika).

Ako pazite na budžet onda racionalizirajte trošak oko izbora radne ploče. Najpovoljnija opcija je materijal koji se zove “radna ploča”, a skuplje varijante su laminami, kompakti, getakori, korijani, kamen…

Obećajem – uskoro ću vam pripremiti jedan tekst o najpogodnijim materijalima za radne ploče u kuhinji. No, znajte. Svaka radna ploča može se s vremenom promijeniti ako vam se ne sviđa ili se ošteti.

Isto pravilo vrijedi za fronte.

MEBLO TRADE / ASTRA

Zato, naš je savjet je da se pri projektiranju kuhinje fokusirajte na vaše potrebe i funkcionalnost.

Razmislite o tome kako kuhate, koliko vam je potrebno mjesta uz kuhalište… da li želite povišenu ili klasičnu pećnicu.

Tu vam stavljam link na moju kuhinju te kuhinju Marijane Batinić. Na tom primjeru možete vidjeti kako ista kuhinja, ali s različitim rasporedom i gornjom pločom, a istim frontama i uređajima – može izgledati različito.

Btw, Marijanin i moj model kuhinje trenutno su na popustu u Meblo Tradeu. Akcija na kuhinje  traje do 20. veljače – evo linka na ponudu.

I za kraj evo galerije s kuhinjama s kojima nećete pogriješiti…