Rusty house na mekaniji način? Može!

Zasitite li se ikad prostora u kojem živite, makar je sve napravljeno po vašim željama? Evo priče o kući koji se, nakon 12 godina života u njoj renovirala

Volimo goli beton, čelik, metal, sirove materijale i jednostavne linije. Ali možete li zamisliti da živite u takvom prostoru? Loša zvučna izolacija, hladnoća… Jedno su fotografije, drugo je ipak život, i zato su se investitori jedne takve kuće, Rusty House, od 250 kvadrata u češkom Humpolecu nedavno odlučili da ju malo utople i adaptiraju.

BoysPlayNice

Naime, želja vlasnika bila je omekšati originalnu “sirovost” kuće te stvoriti topliji i intimniji prostor. Vlasnikovu ideju u djelo je proveo češki arhitektonski studio OK Plan Architects, odgovoran i za originalni projekt iz 2005. godine.

BoysPlayNice

Nit vodilja bila je poboljšati akustiku interijera. Tretirane su sve tvrde i reflektirajuće površine – polirani betonski podovi, izložena pocinčana čelična konstrukcija, valoviti lim s betonskom tlačnom pločom za strop i zid od zaglađenog betona – a akustika prostora znatno je poboljšana postavljanjem hrastovih stropnih ploča, tepiha i novih zastora.

BoysPlayNice

Ostale promjene bile su usmjerene samo na redizajn interijera. Većina novih elemenata napravljena je po mjeri, sve je custom-made… novi kuhinjski ormari zamjenjuju funkcionalno zastarjele, a ugrađen je i kamin koji ima dvostruku funciju – i estetsku i grijaću.

BoysPlayNice

Nova je i rasvjeta, a osim promjene dizajna, naglasak je na štednji energije. Sustav za grijanje također je tehnički unaprijeđen.

BoysPlayNice

Što kažu vlasnici? Svojim starim-novim domom jako su zadovoljni! Sretni su kako su se dodani funkcionalni slojevi odlično uklopili s već postojećim i tvoriti novu, skladnu cjelinu.

BoysPlayNice

– Fantastično je što kuća može prirodno reagirati na nove zahtjeve koji su pred nju postavljeni, kao i što može sazrijevati s nama, rekli su.

BoysPlayNice

Kuća je s vanjske strane obložena Cortenom koji se predivno stapa s razraslim okolnim zelenilom, a po njemu je kuća i dobila ime – Rusty house.