Kako napraviti ured nekome kome je posao da oduševljava druge?

Njihov idealan ured bio bi u balonu, 30 metara iznad zemlje. No, moramo se prizemljiti i misliti na hrpu ograničenja i izazova. Vodim vas u Split u ured InTousa DMC kojega je uređivala Suzi Švelić Škevin

Jako sam se bojala kako će to ispasti. Bio je kratak rok i vrlo stisnut budžet. Nisu htjeli kupovati novi namještaj, nego su htjeli iskoristiti sve što se dalo od postojećeg, a istovremeno htjeli su razigrani, šareni, googlovski ured. A uz to htjeli su da ih oduševim, i njih i njihove klijente… a s obzirom s čim se bave, to nije nimalo lak zadatak – počinje mi priču Suzi Švelić Škevin, arhitektica koja je nedavno uredila 200-injak kvadrata poslovnog prostora za agenciju InTous DMC u Dugopolju.

MARIO ŠPANJIĆ

– Oni se bave destinacijskim menadžmentom i organiziraju nesvakidašnje evente poput tajne večere na pozornici ljubljanskog kazališta ili večere u starim ruševinama na otoku Hvaru. Njihov posao je da izazovu osmijeh na lice i da taj osmijeh traje… a upravo to su htjeli od svog prostora, mjesto u kojem će se osjećati opušteno i kreativno, koje je ujedno i igraonica za njihove klince, ali i mjesto za ozbiljne sastanke – prisjeća se Suzi Švelić Škevin, koja u posljednje vrijeme najčešće radi upravo takve projekte – zabavne, ali i pune ograničenja.

MARIO ŠPANJIĆ

– To je bila jako zapuštena zgrada koja ni po čemu nije suvremeni uredski prostor. Stropovi su niski, instalacije dotrajale i loše izvedene, rasponi između greda preveliki… a budžet vrlo mali. Ok, idemo od mana napraviti prednost i napraviti dobro organiziran polifunkcionalan prostor koji će zadovoljiti njihove zahtjeve, a s materijalima biti krajnje štedljiv i efektan – prisjetila se Suzi, dodajući kako je veliku pomoć imala i u samom investitoru, koji joj je dao otvorene ruke…

MARIO ŠPANJIĆ

– Prostor je funkcionalno podijeljen na radni prostor koji funkcionira kao open space, otvorenu kuhinju koja je integrirana u radni dio, igraonicu i polifunkcionalne tribine. Zapravo, nema čiste granice između radnog prostora i dijela za zabavu. Jedini mirniji kutak je soba za sastanke koja je dizajnirana je kao kazalište s muralom kazališta na zidu i s kazališnim foteljama od kojih je svaka u različitoj boji i drugačijeg dizajna – kaže Suzi.

MARIO ŠPANJIĆ

Zašto je svaka različita postoji više teorija, u službenoj varijanti zato što se tako stvorila dinamika koja proizlazi iz posla s kojom se tvrtka bavi, a neslužbena varijanta je da su bile na rasprodaji – ali samo od svake po jedan izložbeni primjerak.

MARIO ŠPANJIĆ

Zato je svaka i različita i opet ideja je od mane napraviti prednost.

MARIO ŠPANJIĆ

– Zabavno je bilo raditi ovaj projekt i iako sam ja većinu vremena bila u Zagrebu, a radnici u Splitu sve je išlo vrlo glatko. Ponekad vas ta ograničenja, prisile da razmišljate drugačije nego što biste vi sami to za sebe napravili… Ponekad baš zbog toga stvari i ispadnu dobre – zaključuje Švelić Škevin.

MARIO ŠPANJIĆ

Uživajte u fotogaleriji…