Restoran o kojem priča cijeli svijet

Under je svjetska atrakcija. Restoran koji je prije par dana otvorio svoja vrata i koji je bookiran do daljnjeg. Vjerojatno godinu dana unaprijed. Evo što o njemu kažu njegovi autori, arhitekti iz svjetski poznatog norveškog ureda Snøhetta

Under će biti svjetska atrakcija, vidjet ćete. Priča mi glavni dizajner Grohea Michael Seum na predstavljanju prve 3D mješalice na svijetu koja je ugrađena upravo u restoran Under. Desetak dana je prošlo od tog našeg razgovora u Frankfurtu i svijet su obišle fotografije Undera. Uistinu, Michael je imao pravo – Under je u trenu postao svjetska atrakcija o kojoj izvještavaju svi svjetski mediji.

Snøhetta

Projektirao ga je renomirani norveški arhitektonski ured Snøhetta, autori Nacionalne opere u Oslu, nove knjižnice u Aleksandriji, jedne od kućica na stablu Treehotela na sjeveru Švedske… a zgodno – i stare kultne Nome u Kopenhagenu.

“Under” na norveškom znači “ispod” i “čudo” – poluuronjena monolitna forma dužine 34 metra, naslonjena s jedne strane na hridi, a s druge na morsko dno.

Snøhetta

Ne znam da li će Under postati i ostati “čudo” i najuzbudljiviji restoran na svijetu, ali izgledom definitivno privlači pažnju. Evo što o njemu kažu arhitekti.

– Restoran se nalazi u Lindesnesu u Norvrškoj, inače najjužnijoj točki norveške obale, gdje se susreću morske oluje sa sjevera i juga, mjestu koje je poznato po bogatoj bioraznolikosti.

Snøhetta

Restoran je zanimljiv jer sadrži tri projekta u jednom paketu: prvi treba promatrati kao inovacije u gastronomiji, drugi kao istraživanje mora te treći, kao eksperiment u obliku koji slijedi funkcionalne i ekološke zahtjeve.

Snøhetta

Naime, osim restorana kojem je glavni kuhar Nicolai Ellitsgaard, i njegov tim od 16 ljudi s iskustvom iz vrhunskih Michelinovih restorana, Under će služiti kao istraživački centar za morski život. Restoran će ugostiti interdisciplinarne istraživačke timove koji će proučavati morsku biologiju i ponašanje riba, putem kamera i drugih mjernih alata koji su ugrađeni na i izvan fasade restorana.

Snøhetta

Na morskom dnu, pet metara ispod razine mora, nalazi se panoramski pogled restorana. Prozor širok 11 metara i visok 3,4 metra, nudi vizualni ulaz u more i povezuje goste s morskim životom.

Snøhetta

– Za razliku od drugih podvodnih gastronomskih iskustava koje nalazimo po svijetu – na primjer Dubai ili Maldivi – morski uvjeti ovdje su u drugačijoj ligi. Lindesnes je poznat po svojim intenzivnim vremenskim uvjetima koji se mogu mijenjati od mirnog do olujnog nekoliko puta dnevno – stoji u obrazloženju arhitekata.

A kako to izgleda kada uđete u “Under”?

Snøhetta

– Po dolasku, dojmovi grubosti i nepovjerenja posjetitelja brzo se smekšavaju ulaskom u foyer obložen hrastovinom. Interijer s oblogama od hrasta i tekstila stvaraju toplu i ugodnu atmosferu. S vanjske strane, gruba i hrapava betonska ljuska, sa zidovima debljine 50 centimetara se u potpunosti uklapa u stjenoviti okoliš i funkcionira kao umjetni greben na kojeg će s s vremenom nataložiti razni oblici života – objašnjavaju u Snøhetti.

Snøhetta

Obloge i namještaj napravljen je od hrasta, a dizajnirala ga je Snøhetta u suradnji s lokalnom stolarskom radionicom Hamran, koja je za ovaj restoran osmislilla i izradila seriju namještaja. Stolica je zamišljena kao jedna kontinuirana forma koja oponaša način na koji grane prirodno napreduju od debla prema vrhovima. Korištenjem tradicionalnih metoda rukotvorstva, serija namještaja predstavlja filozofiju projekta kao cjeline – izgraditi čvrste strukture za budućnost koristeći prirodne ljepote sirovog materijala.

Snøhetta

Večera u Underu stoji 2400 do 2800 kuna, ovisno o tome da li hranu sljubljujete sa sokovima ili s vinom, a evo što i njima i o iskustvu u Underu kaže Wallpaper:

Snøhetta

“Očekivano, i cijene menija su robusne i sirove kao i upotrebljeni materijali, ali s obzirom na to da hvatate dvije ribe odjednom: restoran i akvarij, “Under” je vrijedan liste čekanja, tranfer-letova i ekpedicije preko fjordova. Bilo da se radi o gastro entuzijastu, ljubitelju morskog života ili samo o radoznalosti, cijela će vas saga ostaviti potpuno bez teksta.”

Jedva čekamo isprobati.