D mjesto za gledanje Aurore borealis

Već dugo pikiram Treehotel u Švedskoj. Luksuzni hotel čije se sobe nalaze u kućicama na stablu. Za vikend je službeno otvorena i sedma apartmanska kućica koju je projektirala Snøhetta. Počela sam opako štedjeti lovu…

Da dobijem na lotu ne bi ni trenutak razmišljala. Kupili bi avionske karte za Stockholm, uzeli rent a car i nas četvero bi se zaputilo na sjever Švedske u ovaj Treehotel. Mjesec dana vjerojatno bi nam bilo dovoljno da se malo odmorimo, opustimo, otrijeznimo od šoka i napravimo neki plan za dalje…

The 7th room – Snøhetta

Sigurno bi našim ludim planovima potpomogla činjenica da spavamo 10 metara od tla, u krošnjama i da navečer prije spavanja gledamo Auroru borealis umjesto tv programa. Imali bi apsolutno svu komociju koju bi poželjeli, a da previše ne odljepimo od stvarnosti pobrinula bi se švedska hladnoća koja se čini dobro otriježnjenje.

The 7th room – Snøhetta

Zamislite samo kakve sve genijalne ideje bi čovjeku pale napamet dok leži na ovoj mreži i zabundan promatra zvjezdano nebo. Ok. Možda je to samo za hrabre ili samo za fotkanje, ali morate priznati da dobro izgleda.

The 7th room – Snøhetta

No, hajmo iz početka. O čemu se tu točno radi?

2010. godine bračni par Kent i Britta Lindvall došli su na zanimljivu ideju. Napravit će nekoliko kućica na stablu koje će nazvati Treehotel i bit će namijenjene gostima koji dolaze u arktički krug promatrati polarno svjetlo. Ideja se odmah mnogima svidjela i uskoro je postalo jasno da takav sadržaj traži proširenje.

The Dragonfly – Rintala Eggertsson Architects, Sami Rintala

Iz godine u godinu nadopunjavaju svoju kolekciju kuća, a svake godine to im projektira neki drugi, poznati skandinavski arhitektonski studio.

The 7th room – Snøhetta

2017. je započela i sedma kućica je otvorena, nazvana The 7th room. Nju su radili norvežani Snøhetta, arhitektonski studio koji me sa svakim novim projektom sve više oduševljava.

Snøhettina kućica za sada je najveća i najviša od svih. Nalazi se 10 metara od tla, ukupne je površine 55 kvadrata i u njoj se može smjestiti 5 gostiju. Sastoji se od dvije spavaće sobe, dnevnog boravka, kupaonice, wc-a, terase. U kućicu se ulazi po stepenicama koje se uvijaju oko stabala, a za prtljagu tu je poseban lift.

U kući ima mnogo zanimljivih rješenja. Krenimo od najočitijih.

The 7th room – Snøhetta

Kuća ima šestu fasadu. Odnosno baza kuće je obložena aluminijskom pločom na kojoj je crno-bijeli print drveća.

Kuća je obložena s pougljeniziranim drvenim letvicama, metodom obrade drva kojom se povećava otpornost na atmosferilije i trenutno je vrlo popularno u skandinavskim zemljama i  Velikoj Britaniji..

U kontrastu s pougljenjenim eksterijerom, u interijeru dominiraju svjetli tonovi, obloge od breze (furnir), podovi od jasenovog parketa i svjetli tonovi u namještaja, između ostaloga i Scandia chair norveškog dizajnera Hansa Brattruda.

The 7th room – Snøhetta

Ateljé Lyktan ekskluzivno su dizajnirali i proizveli dvije podesive drvene lampe: viseće za dnevni boravak i lampe uz uzglavlje kreveta.

The 7th room – Snøhetta

U kući varira visina podova, time se dodatno naglašavaju različite funkcionalne cjeline… dnevni boravak je tako 30 cm niži od spavaćih soba, a kreveti su upušteni u pod.

The 7th room – Snøhetta

Dnevni boravak, kolokvijalno nazvan “Northern Light lounge”, najatraktivniji je dio kuće i njime dominiraju staklene stijene u punoj visini sjevernog pročelja koje omogućavaju nesmetano promatranje Aurore borealis.

Za one hrabrije tu je i otvorena “terasa” od dvostrukog sloja debele mreže koja omogućava gostima da spavaju na otvorenom. A do otvorene terase moguće je doći i iz dnevnog boravka i spavaćih soba.

The 7th room – Snøhetta

Poludjeli bi od dosade! Ne bi. Šveđani su jako domišljati i oni od svega naprave atrakciju. U sklopu Teeehotel resorta imate niz aktivnosti, od wellnesa sa saunom i jacuzzijem, do restorana u kojem možete i sami naučiti raditi pizzu iz krušne peći, sve uz niz ostalih zimskih radosti… Birajte hoćete li vožnju saonicama s haskijima, sobovima, ski-jetom, segweyima, želite li isprobati nordijsko skijanje, jahanje, ice-fishing, lov…

The 7th room – Snøhetta

Ako vam sve to dosadi za 25 minuta ste s helikopterom u najbližem gradu Luleau i u civilizaciji pijete kavu.

Koliko sve to košta? Puno… Ali ekskluzivitet je nemjerljiv. Noćenje za četvero u ovoj Room No. 7 je 12.000 kruna, odnosno 9.500 kuna, a u njoj se može maksimalno smjestiti 5 ljudi.

Mirrorcube – Tham & Videgård Arkitekter

Ostale kućice su nešto jeftinije, ali i manje, i stoje od početnih 4.900 kruna, odnosno oko 3.900 kuna, dakle u prosjeku oko 2000 kuna po osobi i po danu.

The Ufo – Inredningsgruppen, Bertil Harström

Dosta brojki. Idemo uživati i maštati. I da, ima i opcija za sve one koji se boje visine…

The Blue Cone – SandellSandberg

Pogledajte i ostale sobe… I javite svoje favorite.

Mirrorcube – Tham & Videgård Arkitekter

The Bird’s nest – Inredningsgruppen, Bertil Harström

The Blue Cone – SandellSandberg

The Cabin – Cyrén & Cyrén

The Dragonfly – Rintala Eggertsson Architects, Sami Rintala

The Ufo – Inredningsgruppen, Bertil Harström

The 7th room – Snøhetta