Kako sam se zaljubila u indukciju. Dnevnik kućanice. Prvi dio

Jeste li znali da je gotovo 100 posto ploča za kuhanje u Njemačkoj na indukciju? Zašto je toliko superiorna i zašto ne treba imati predrasude od novih tehnologija, donosim vam u mom dnevniku iz perspektive mame, ne baš sjajne kuharice, ali sasvim solidne kućanice

Zašto se bojimo novih tehnologija? Zašto većina ljudi koristi na starinski način nove kućanske uređaje s novim tehnologijama i funkcijama? Zašto ne koristimo smart funkcije, ne programiramo rad aparata i ne olakšamo si život? I u konačnici zašto u prosjeku koristimo 20 posto mogućnosti svojih kućanskih uređaja i zašto nikada ne proučimo svoje aparate?

Kako pravilno koristiti kućanske uređaje i sve njihove funkcije koje oni danas imaju? To su teme s kojom ćemo se susretati u mom dnevniku kućanice iz perspektive mene kao mame dvojce dječaka i supruge koja balansira između tava, krpe za suđe, usisavača i štikli…

Danas pišem prvi tekst iz te perspektive, a tema je indukcija.

Gorenje

Povod tekstu je nedavno predstavljanje Gorenja i njihovih novih tehnološki naprednih OmniFlex indukcijskih ploča koje pojednostavljuju kuhanje i čine ga potpuno sigurnim. Zahvaljujući tehnologiji pametnih IQ senzora, ove indukcijske ploče garantiraju sigurne, kontrolirane operacije s optimiziranim korištenjem energije gotovo bez potrebe za izravnim nadzorom čovjeka. No, jesmo li uopće spremni za indukciju?

Prvo da riješimo dilemu. Djetinjstvo sam provela kuhajući svoje prve obroke na plinu, da bi se u studentskim danima na moje očajanje prebacila na struju, a potom vrlo brzo na staklokeramiku koju sam koristila 10-ak godina.

Prije pet godina, kada smo se selili u novi stan, odluka je pala da uzmemo indukciju i od tada ni sekunde nisam zažalila. Doslovno indukcija je u mojoj kuhinji označila preporod.

Gorenje

Naime, indukcija zapravo funkcionira kao plin, samo što je u potpunosti sigurna. Naime, zahvaljujući magnetnim poljima stvara se frekvencija koja zagrijava posude i grije ih doslovno u trenu. Kada vam zavre mlijeko, ugasite ploču i ona se vrlo brzo ohladi jer instantno prestane grijati. Dakle, nema zagorenog mlijeka jer je ploča i dalje bila topla, ne morate ništa micati kao na staklokeramici, niti se bojati plina i servisirati uređaje ili gnjaviti se s plinskim bocama…

Uopće vam ne želim pričati o svojim paranojama vezanim uz plin…

Gorenje

Možda sam baš zbog toga toliko i zavoljela indukciju, a zasigurno je pridonijela činjenica da površina ploče nije tako osjetljiva kao kod staklokeramike te se puno lakše održava i čisti.

I vjerojatno zbog svega toga, ali i niske potrošnje električne energije, Nijemci su u gotovo 99 posto kućanstva prešli na indukciju, a plin je postao rezerviran samo za profesionalne kuhinje, gdje se kuha na malo drugačiji način od onog uobičajenog.

Gorenje

Ipak, reći će mnogi – za indukciju ti treba posebno suđe odgovarajuće veličine i promjera, ovisno o veličini ploče, a to je dodatan izdatak, gnjavaža…

Možda je tako bilo nekada kada je indukcija tek dolazila na tržište, a danas gotovo svo novo posuđe ima opciju kuhanja na indukciju. Nove indukcijske ploče imaju, primjerice, takozvanu AutoDetect funkciju koja detektira položaj tave i automatski aktivira više magnetnih polja tako da veličina tave više nije važna.

Gorenje

Bez obzira kuhate li nešto lagano, konkretniji obrok ili kuhate specijalitet, možete jednostavno postaviti bilo koju veličinu i broj posuda za kuhanje ili tava bilo gdje na površini za kuhanje, a unutar 10 sekundi AutoDetect će otkriti njezin položaj te se automatski aktivirati i u skladu s tim sam iskombinirati polja za kuhanje.

To u pravilu znači da vi o ničemu posebnom ne morate razmišljati i da će se jelo ravnomjerno speći bez obzira na kojoj ploči kuhali i kakvu tavu koristili.

Gorenje

Uz to, AreaFlex omogućava kuhanje ili pečenje u većim posudama za kuhanje i tavama spajanjem dvije okomite zone za kuhanje u jednu. Povrh svega, intuitivnim aspektom, funkcija StepZone spaja dvije zone za kuhanje u jednu, ali s različitim razinama snage.

Ova funkcija oponaša način na koji su radile stare peći na drva, kako bi se hrana održala toplom dok se istovremeno priprema nešto drugo.

A što je to drugo?

Gorenje

Ufff… može biti štogod. Naime, posebna IQcook ploča opremljena je IQ programima, što znači da senzori ugrađeni u svaku zonu kuhanja, automatski nadziru i kontroliraju proces kuhanja. Time se eliminira potreba da stalno nadzirate kuhanje, nego se temperatura sama regulira. Dakle, vrenje, kuhanje, grilanje, topljenje i zagrijavanje bez nereda, buke i stresa.

Evo pogledajte u videu kako to može biti prilično jednostavno i zabavno…

Da ja osobno sada biram ploču za kuhanje, model IT643BCSC bio bi moj favorit.


Ovaj sadržaj kreiran je u suradnji s partnerom Gorenje, ali odražava osoban stav autorice teksta Bobe Blašković.