Posebna kategorija – art turizam i privatne izložbe

Na Mlinovima i na Lopudu organizirane su dvije vrlo posebne izložbe umjetnina… Vodimo vas ondje…

Ona stara poslovica kaže trećina u nekretninama, trećina u zlatu (za današnje prilike u novcu), a trećina u umjetninama. Ima jako puno istine u tome. Sjetite se samo vrtoglavih cifri koje dostižu djela starih majstora moderne…

S čime fascinirati nekoga tko sve ima. Što mu pokazati da ga se osvoji? S čim ga još očarati?

Veliki trend u svijetu su privatne izložbe u divnim jedinstvenim prostorima poput vila i privatnih kuća koje za razliku od muzeja nemaju cilj da ih pogleda što više ljudi, nego što manje, odnosno samo manji ciljani krug ljudi.

Nedavno sam vam pisala o jednoj takvoj izložbi djela Picassa, Cezana i Moneta u Amanu na Svetom Stefanu. No, nešto slično, ali opet različito možete uz najavu pogledati i na Lopudu i u Mlinovima.

Na Lopudu u samostanu Gospe od Špilice tijekom ljeta možete razgledati privatnu kolekciju umjetnina iz doba renesanse, ali i moderne umjetnosti, koju neumorno kroz četiri generacije prikupljaju obitelji Thyssen-Bornemisza.

Kustosice izložbe naziva “Blaga Thyssen-Bornemisza kolekcije: od renesanse do modernog”, praunuka Augusta Thyssena, začetnika kolekcije, Francesca Thyssen-Bornemisza i njena dugogodišnja savjetnica Maria de Peverelli ističu kako se izložbom želi dočarati atmosfera dvaju domova obitelji Thyssen-Bornemisza – Schloss Landsberg u Njemačkoj i Ville Favorita u Švicarskoj te strast njihovih vlasnika prema umjetnosti.

– Ova je izložba nastala iz neizmjerne ljubavi prema umjetnosti koja se prožima mojom obitelji već četiri generacije. Mnogo je truda uloženo u stvaranje ove kolekcije i upravo sam zbog toga neizmjerno ponosna što svoju strast prema umjetnosti mogu podijeliti sa svim ljubiteljima umjetnosti te im, uz to, otkriti i predivan otok Lopud koji već više od deset godina predstavlja mjesto gdje umjetnici, mislioci i znanstvenici iz cijeloga svijeta crpe inspiraciju za svoj rad – izjavila je Francesca Thyssen-Bornemisza.

Na samom ulazu u samostan, posjetitelje će dočekati dva drvena anđela iz 18. stoljeća koji su nekad stajali na ulazu u Villu Favorita, a moći će vidjeti i veličanstvenu renesansnu tapiseriju iz Francuske te izvanredna renesansna zlata i srebra, bjelokosti i emajle. Uz sve to, izloženo je i firentinsko remek-djelo – Sv. Sebastijan drži strijelu (kasne 1620.-e) te Oslobođenje sv. Petra (1645.), djelo koje je prvotno stekao princ Eugene-Rose de Beauharnais u Italiji, prateći oca Napoleona, čija je vojska stigla sve do Dubrovačke Republike i otoka Lopuda.

Počeci zbirke Thyssen-Bornemisza sežu sve do Augusta Thyssena, osnivača industrijskog carstva i prvog člana obitelji koji je pokazao interes za umjetnost. Zbirka umjetnina rasla je i postajala sve bogatija tijekom sljedećih generacija, kada je sakupljena značajnu količinu renesansnog namještaja, skulptura, bjelokosti, srebra, tepiha, tapiserija i emajliranih predmeta, ali i djela s područja moderne umjetnosti. Njegova praunuka Francesca Thyssen-Bornemisza, stvorila je jednu od najvažnijih zbirki suvremene umjetnosti nastale kao rezultat predanosti i uključenosti u multidisciplinarne umjetničke projekte i brojne svjetske ekspedicije.

Samostan u kojem se izložba održava jedan je od rijetkih obnovljenih renesansnih nalazišta na otoku Lopudu, nekadašnjem strateškom mjestu brodogradnje Dubrovačke Republike, a danas predstavlja novo živopisno kulturno središte.

Inače sam otok Lopud priča je za sebe i obiluje izvanrednim prirodnim i arhitektonskim znamenitostima, uključujući samostane, manje pustinjačke kuće, velike raskošne vile, tvrđave i mnogobrojne crkve i kapele. Izložba će se moći razgledati sve do 13. listopada 2019. godine.

A što se to događa u drugom dijelu Hrvatske u zagrebačkim Mlinovima?

Marko Gregurić

U naselju Bel Village u zagrebačkim Mlinovima napravljena je izložba Trokut -Vernissage à la Bel Village…

Marko Gregurić

Sam događaj zamišljen je kao umjetnička intervencija u ekskluzivne i neobične prostore, fuzija umjetnosti i poduzetništva, arhitekture i dizajna. Izloženi radovi su dva dijela različitih faza: Viva la Muerte, posvećena španjolskom građanskom ratu sa serijama slika, instalacija i kolaža, te grafike iz njegove Atributivne participacije.

Marko Gregurić

Vladimir Dodig Trokut bio je umjetnik, kolekcionar, povjesničar umjetnosti, antropolog, teoretičar, šaman i alkemičar. Njegov život i vizija bili su u svakom smislu jedinstveni.

Marko Gregurić

Autor je više od 700 izložaka, događanja, performansa i instalacija, kabineta radoznalosti, živih kazališta i monodrama. Kreator je koncepta Antimuzeja, zapravo goleme zbirke pronađenih svakodnevnih objekata koje je prikupljao protekla četiri desetljeća, a kojih je sada više od 500.000 komada. Koncept Antimuzeja postao je poznat diljem svijeta i izložen je u dijelovima u Zagrebu, Rijeci, Ljubljani, Italiji, Austriji i Njemačkoj. Njegova vizija time nije završena; on je stvorio Otvoreni muzej, Ratni muzej, Muzej svakodnevice i Muzej bez zidova. Ti su koncepti njegovo intelektualno, ali i duhovno vlasništvo, njegov način prijenosa i širenja znanja.

Marko Gregurić

Iako je riječ o umjetniku svjetske klase, za svojega života nije doživio međunarodno priznanje. S tom je namjerom održano je pop-up art događanja pod nazivom Trokut – Vernissage à la Bel Village.

Marko Gregurić

Izložena djela dio su izložbe iz St. Moritza 2018. godine, kao i djela iz privatne kolekcije Silvija Hraste, prijatelja, kolekcionara i glavnog promotora ovog projekta. Okruženje događanja je luksuzno stambeno naselje Bel Village u Mlinovima u Zagrebu koje je stavio na raspolaganje investitor Sven Uwe Ernst, veliki poklonik Trokuta. Ovo je zapravo vrlo neuobičajeno okruženje za izlaganje Trokutova djela jer on je više volio rubne, čudne okoline…

Marko Gregurić

Tko zna kako bi reagirao na ovakvo okruženje…

Marko Gregurić

Izložba ostaje otvorena do početka rujna, uz najavu na mail info@belvillage.hr

Marko Gregurić