Zadnji vikend ljeta. Kako ga provesti okolo?

U gradu ima desetak zanimljivih događanja, u dućanima s namještajem su odlični popusti, u Varaždinu je Špancirfest. Ipak, kada sve obiđete zagovaram da odete u opuštenu šetnju zabačenim ulicama centra grada

Ovo je onaj vikend kada se ne ostaje doma. Zadnji trzaji ljeta, barem u glavama… u ponedjeljak počinje vrtić, posao, uskoro i škola, obaveze… No, kako provesti ovaj vikend?

U gradu. Ovaj vikend završavaju Ljeto na Štrosu i Ljeto kod Matoša, udarni je vikend Zgodionice, eventa na Ribnjaku kojega klinci obožavaju.

Da sam malo mlađa u taj raspored možda bi ugurala i Dimensions festival u Puli, još i Špancifest u Varaždinu gdje bih obavezno posjetila Kreativnicu moje kolegice Ane Bacinger.

Nakon povratka iz Varaždina svratila bih u Lesninu XXL koja ovaj vikend slavi 17 godina, i to s velikim popustima. Od petka do ponedjeljka 2. rujna imaju 15 posto popusta na asortiman namještaja, roštilje i baby program te 20 posto popusta na asortiman opreme za dom.

No, nikako ne mislim propustiti šetnju gradom. Onako opuštenu, lijepu… I to uživajući u festivalu koji uistinu uljepšava grad o projektu ‘Okolo.

‘Okolo’ je projekt koji se održava drugu godinu zaredom i koji na ulice grada donosi niz umjetničkih instalacija i urbanih intervencija.

Ovaj tjedan ‘Okolo’ je na zagrebačke ulice donio nove umjetničke priče – keramičke minijature Maše Barišić, anti-stress plakat Pavla Kuharića, skulpturu od svile Ide Blažičko, veliki podni mural Borisa Bare, zelenu interaktivnu intervenciju Botanika i svjetlosnu landscape instalaciju Javiera Riere.

Zahvaljujući Biljkoborcima i Vooni, tu su i male zelene i vunene intervencije koje su u
suradnji s nepravilnostima grada stvorile ljepše uglove, zidove, pločnike… kao i Knjiga
ljubavnih žalbi u koju se možete požaliti na ljubav i okrenuti novu stranicu u životu.

Boris Bare vratio nas je u djetinjstvo balonom u Vlaškoj ulici, a ako poželite leći na travu i pročitati koju dobru knjigu, uvijek možete svratiti do Kućica za knjige na Vranicanijevoj poljani.

– Kada se u hodu susretnete s nekom duhovitom minijaturom, interaktivnom instalacijom ili
velikim muralom, to će vam zasigurno uljepšati dan i učiniti svakodnevicu drugačijom.
Upravo je taj spontani ulični susret umjetnosti i prolaznika, taj moment iznenađenja koji se
dogodi u tom trenutku i neka ljepša slika grada koju nosite dalje sa sobom, ono što smo
željele postići ovim projektom – poručuju organizatorice Ana Mikin i Tina Kovačiček.

Bravo cure! Bravo svi koji nam uljepšavate ovaj zadnji vikend pred jesenju buru. A sada još malo fotografija s projekta Okolo.