Trend je nesavršena savršenost

Moderno, a tradicionalno? Rustikalno, a urbano? Serijski, a hand made. Kako postići taj efekt?

Kako ručno napraviti savršeno uredan tanjur, zdjelu, stolicu, stol, ormar…? Ta želja za savršenošću i majstorskom izvrsnošću je nešto čemu su generacije težile. A onda se dogodila serijska proizvodnja, digitalizacija, laserizacija i sve je odjednom postalo savršeno.

Savševno ravno. Savršeno precizno. Precizno i često dosadno.

Kad želiš savršeno uredan tanjur, onda ideš u supermarket i kupiš ga. Rekla mi je jednom prilikom Hana Karim, slovenska umjetnica koja izrađuje keramičke tanjure čija je posebnost to što su nesavršeni. Neravni, grbavi, vidno ručno rađeni.

No, taj trend savršene nesavršenosti izazov je s kojim se nose i veliki proizvođači namještaja, a Kare Hrvatska je najnoviju kolekciju namještaja upravo posvetio tom velikom svjetskom trendu.

Namještaj koji izgleda kao da je ručno rađen, već korišten, naslijeđen od bake… Namještaj koji ima slojeve povijesti, emocija koji izgleda kao da ga je strpljivo radio neki majstor.

Većina kolekcije napravljena je od mango drva koji izgleda sam po sebi vrlo rustikalno.

Korištenje mango drva je vrlo ekološki prihvatljivo jer stablo manga raste brzo i može postići maksimalnu visinu od 25 metara. Oko 15 godina daje nam ukusno voće. Kada se proizvodnja voća smanji, stabla se sijeku i njihovo drvo se koristi za izradu kućanskog namještaja.

Drvo manga je vrlo teško i izdržljivo, a posebnim ga stvara jedinstvena površina i boja drva, tekstura grana te godova i pukotina u drvu koje mu daju unikatni izgled.

Proizvodi od manga lako se održavaju i to suhom ili vlažnom krpom. Prolivenu tekućinu trebalo bi odmah ukloniti i važno je izbjegavati abrazivna sredstva za čišćenje.

Drveni namještaj uvijek reagira na sunce, vlagu i toplinu i preporuča se štititi ga od jakog sunčevog svjetla i direktne topline. Kako biste sačuvali ljepotu drva i bili sigurni da će drvo živjeti dulje, potrebna je dobra cirkulacija zraka i izbjegavanje klima uređaja.

A sada moj izbor 60+ proizvoda iz Kare Hrvatska.