Kako izgleda kad mladi par poželi stan inspiriran New Yorkom usred Moskve?

Kako izgleda kad se u moskovsku arhitekturu želi unijeti dašak New Yorka? Nastane suradnja mladog bračnog para i arhitektonskog ureda Crosby Studio, a rezultat je – divan. Prostrano i mladenački…

Zamislite stan u zgradi iz 1900. godine, u koji cijelog dana, od zore pa do sumraka, dolazi svjetlost, a k tome je, iako inspiriran Brooklynom i New Yorkom, smješten u centru Moskve? Jeste li ga ovakvim zamišljali?

Evgeny Evgrafov

To je rezultat je suradnje mladog para koji u stanu živi i arhitektonskog ureda Crosby Studios koji su pri cijelom osmišljavanju i uređivanju imali vrlo sličan ukus. Prostor su odlučili pretvoriti u studio u brooklyinskom stilu – jednostavan, s čistim oblicima i crno-bijelim elementima. Tim je inspiraciju pronašao u skulpturama Donalda Judda, arhitekturi Konstantina Melnikova te amosferi dvaju njujorških četvrti – Greenpointa i West Villagea, kao i u fotografijama grada iz 1980-ih godina.

Evgeny Evgrafov

Osim što su željeli da stan bude inspiriran njujorškom arhitekturom, još jedna želja mladog para bila je vrlo jednostavna: stan treba biti prostran i prozračan. Upravo iz tog razloga, iz stana su uklonili sve pregrade tako da proces renovacije nije bio nimalo jednostavan. Stan je podijeljen u dvije dominantne zone – onu unutar i izvan crnog boxa.

Evgeny Evgrafov

Po uzoru na newyorške urede iz 80-ih, unutar crnog boxa nalazi se spavaća soba i radni kutak, a izvan njega ostatak stana – kuhinja, blagovaonica i zona za odmor s televizorom skrivenim u ormaru.

Evgeny Evgrafov

Vlasnici su željeli smanjiti i vidljivost kuhinje pa su gornji ormari bijeli poput zidova, a hladnjak je skriven tako da je vidljiva samo tanka linija između poda i gornjih vrata.

Evgeny Evgrafov

Sa stropa je maknut sloj žbuke kako bi se dobio osjećaj stvarne visine, a i arhitektima i vlasnicima svidio se izvoran izgled betona te ga nisu više dirali. Bijeli epoksi pod pokriva cijeli stan, a obodni zidovi presvučeni su u bijelu opeku.

Evgeny Evgrafov

Atraktivna je i kupaonica koja je u prostoru tuša ima vrlo zanimljivu nišu.

Evgeny Evgrafov

Iz spavaće sobe omogućen je ulaz u malenu garderobu, a ured, osim za posao, služi i kao dodatna, gostinjska soba. Arhitektonski ured Crosby Studios zaslužan je i za dio namještaja: potpisuju kuhinju, stol, otok, komodu, stoliće, umivaonik i slavinu u kupaonici, ormariće te viseće i staklene pregrade. Stolci, stol i svjetiljke kupljeni su u staroj trgovini namještaja Mobeledom, a za dekoracije su zaslužni sami vlasnici koji su ih prikupljali na različitim putovanjima, dugi niz godina.

Evgeny Evgrafov

Ostatak fotografija ovog predivnog stana pogledajte u galeriji.