Nešto novo u Gundulićevoj. XD

Danas je sve u znaku žena, pa vas zato vodim u jedan netipičan butik ženske mode – Xenia Design modne dizajnerice Ksenije Vrbanić kojeg su uređivale žene s nekoliko muških kolega

Sretan vam dan žena. Danas sam na Perfectinom blogu gostovala s tekstom o ženama koje su obilježile svijet dizajna unatoč muškom svijetu u kojem živimo, a na Dblogu sam vam odlučila pokazati jedan prostor koji i te kako ima veze sa ženama, no nimalo nije “ženskast”.

Jure Živković

Idemo u butik XD Xenia design iza kojeg već tri desetljeća stoji dizajnerica Ksenija Vrbanić. Njezin prostor u Gundulićevoj 5 zaista izgleda posebno, atraktivno, arhitektonski čisto.

Jure Živković

Prostorom dominira ekspresivna metalna vješalica koja prostoru daje karakter, a za uređenje interijera i koncept design zaslužan je arhitektonski studio Biro arhitekti, odnosno projektni tim: Saša Košuta, Mario Kralj, Dora Lončarić, Hrvoje Arbanas, Anita Elez, Josipa Slaviček.

Jure Živković

Prostor ima 75 kvadrata prodajnog dijela, a sastoji se od prednjeg prezentacijskog dijela  s vješalicama i odjećom dok su u stražnjem smještene kabine. One se na prvi pogled ne vide s ulaza pa je stvoren mirniji prostor za ležerno isprobavanje odjeće.

Jure Živković

– Projekt se razvijao više od godinu i pol dana, od prezentacije idejnih rješenja, ispitivanje rješenja kroz radne modele i makete (od najmanjeg mjerila do mjerila 1:1) do konačne realizacije prvog dućana u Designer Outlet centru prije pola godine. Druga realizacija je dućan u Gundulićevoj ulici. Koncept se dorađuje pa je u drugom projektu uveden tepih kao podna obloga. Meki materijal na podu trebao bi doprinijeti ugodi i atmosferi prostora.

Jure Živković

Također, za drugi projekt su osmišljene limene obloge koje na sebe primaju nosače za cipele, remenje i ostale modne dodatke. Postav na limenim oblogama je fleksibilan, ovisi o potrebi, količini predmeta koji se izlažu i slično… – objasnili su arhitekti.

Jure Živković

Neutralnu bazu prostora čine sivi zidovi grublje strukture, perforirane limene obloge i punoplošna zidna ogledala.

Tri različita materijala ostvaruju jedinstvenu monokromatsku cjelinu, neutralnu pozadinu za prepoznatljivu XD estetiku.

Jure Živković

Dinamiku u prostor unose ekspresivne metalne vješalice, prostorne rešetke oslonjene na vitke čelične stope. Neobična forma doprinosi preglednosti robe uz povećanje istovremeno izloženih odjevnih predmeta. Poredane rubno, vješalice stvaraju dinamični vizualni okvir prostora.

Jure Živković

Uživajte u slikama Jure Živkovića. A tu je link i na još jedan divan butik kojega su uređivali Biro arhitekti.