Ovo morate vidjeti. Divan novi odvjetnički ured u Zagrebu

Idemo kod odvjetnika? Nitko ne voli tu rečenicu. Može li se s interijerom postići da odlazak kod odvjetnika postane manje stresan i cool? Vodim vas u jedan novouređeni odvjetnički ured kojega su uredili arhitekti iz studija SKROZ

Neki prostori mi stvaraju nelagodu. Bolnice, zatvori, odvjetnički uredi… Odmah mi se znoje dlanovi. Arhitektica Daniela Škarica kaže da nisam jedina. Upravo o tome je zajedno sa svojim arhitektonskim uredom SKROZ razmišljala kada su krenuli u uređenje interijera jednog zagrebačkog odvjetničkog ureda.

Ivan Dorotić

– Većina ljudi osjeća određenu dozu nelagode kada odlazi kod odvjetnika. Većinom su to neki problemi i hrpa papira koju treba riješiti. S druge strane, prostor kojega smo trebali urediti je u novoj poslovnoj zgradi visoke kvalitete u kojoj je predodređen pod, stolarija, raspored… prostor u kojem s minimalno intervencija treba napraviti puno – prisjetila se Daniela Škarica.

Ivan Dorotić

I zato su s minimalnim intervencijama, napravili puno… Pogledajte strop…

Ivan Dorotić

– Jedna od prvih asocijacija na odvjetnički ured bila je hrpa papira… I zato smo odlučili sve te “papire” staviti na strop i od njih napraviti instalaciju. Ta instalacija, osim što daje vizualni identitet prostoru, ima razne funkcije.

Ivan Dorotić

Jedna od funkcija je što “omekšava” sjajan crni pod kojeg nismo mogli mijenjati i koji je u prostoru djelovao jako hladno i korporativno. S “papirnatom” instalacijom smo ga malo omekšali i utišali i u njoj smo sakrili rasvjetu, koja je samim time mogla biti standardnija – objasnili su arhitekti iz studija SKROZ.

Ivan Dorotić

A koji je to materijal?

– Smijali bi se kada bi vam rekli. To je vrlo jednostavan, lagan i prozračan materijal kojega smo ovjesili na mrežicu i spušteni strop od knaufa – priča mi arhitektica Daniela te nastavlja:

Ivan Dorotić

– Naš osnovni zadatak bio je uređenje lobija sa čekaonicom i info pultom, prostorna organizacija kompletnog prostora s uredima, salon za sastanke i kuhinjicom te dizajn pojedinih elemenata poput vješalica, samostojećih lampi, klupa za sjedenje… – objašnjava mi arhitektica.

Ivan Dorotić

Prioritet je dakle, bio put kojim prolazi klijent, od ulaznog prostora do sale za sastanke.

Ivan Dorotić

– Taj “koridor” kretanja trudili smo se napraviti što zanimljivijim i intuitivnim. Zidovima su formirane svojevrsne niše kao prostor čekaonice, info pult i ulaz u salu za sastanke. Monokromnim tamnim koloritom naglašena je dinamičnost prostora hodnika, dok se oduzimanjem pune plohe „na kraju hodnika“ te stvaranjem jakog kontrasta posjetitelj intuitivno usmjerava prema glavnoj javnoj prostoriji ureda, sali za sastanke – objašnjavaju arhitekti koji su uređenju ureda pristupili na drugačiji način, s vidnim odmakom od klasičnih odvjetničkih ureda.

Ivan Dorotić

– Drugačiji pristup rješenjima u prostoru proizlazi iz ideje da ova profesija, čak i u okvirima svoje nužne ozbiljnosti i profesionalnosti, ujedno može biti kreativna i inovativna, a sam prostor posjetitelju pruža određeni odmak od uobičajene atmosfere kakva prati boravak u klasičnom odvjetničkom uredu – kažu arhitekti iz arhitektonskog ureda SKROZ.

Ivan Dorotić

Promatram i zamišljam… Bez problema bi ovo mogao postati divan dizajnersko-arhitektonski studio. I ne znoje mi se više dlanovi.

Ivan Dorotić

Uživajte u divnim slikama Ivana Dorotića.

 

Boba Blašković
30 plus, mama, supruga, urednica, novinarka i stilistica brojnih lifestyle izdanja o dizajnu i uređenju doma.