Mjesto koje želim posjetiti. Spoj Pariza i Danske

Zanima vas tko su trenutno među najtraženijim novim nadama svjetskog dizajna i čiji stolac će nedvojbeno postati novi klasik? Oni su GamFratesi. Jedna Dankinja i jedan Talijan. Upoznajte ih kroz njihove nove interijere

Tko je dizajnirao Beetle chair? Famozna je. Jel udobna? Prije godinu dana od jedne čitateljice dobila sam ovo pitanje.

GamFratesi / Beetle chair / Gubi

Odgovor je bio: udobna je, predivna je. Za skandinavsku tvrtku Gubi dizajnirao ju je dizajnersko-arhitektonski studio GamFratesi. I da, trenutno je to i moj favorit među stolicama. Sigurna sam da će ubrzo postati bestseller, a i klasik.

Gubi / GamFratesi / Flora Danica

I onda, polako promatram interijere i primjećujem da se Beetle chair, stolac koji je prvi put predstavljen u Milanu 2012. godine, sve češće pojavljuje u interijerima i to ili kao original danske tvrtke Gubi ili kao jeftinija kopija. Ponekad kao blagovaonski, a ponekad kao barski stolac.

Gubi / GamFratesi / Flora Danica

Vodim vas danas u carstvo Beetleica. U Floru Danicu i fine dining restoran Copenhague u Parizu, restorane koje su oboje uređivali GramFratesi.

Gubi / GamFratesi / Copenhague

Riječ je, naime, o takozvanoj danskoj kući na Champs-Élyséesu u kojem su se smjestila dva restorana koji sjedinjuju dansku jednostavnost, profinjenost i dobar dizajn.

Gubi / GamFratesi / Copenhague

Prvi i neformalniji je Flora Danica koja je zamišljena kao taverna s prostranom terasom u botanical stilu na odmjeren danski način.

Gubi / GamFratesi / Flora Danica

Fini materijali, bogate teksture, pomno odabrani komadi namještaja, nenadmašne Beetlice te detalji iz prirode koje odaju dojam prirodnosti i jednostavnosti, poput…

Gubi / GamFratesi / Flora Danica

Da, herbarij na zidu. Odličan detalj.

Gubi / GamFratesi / Copenhague

Puno formalniji, luksuzniji, elitniji je susjedni Copenhague, restoran koji pruža užitak u fine diningu.

Gubi / GamFratesi / Copenhague

Za potrebe ovog restorana GamFratesi je redizajnirao jednu svoju stolicu. Riječ je, naime, o atraktivnoj Muscolo stolici koja je za ovu priliku dobila nove noge. Naime, umjesto takozvanih “sanjki” Muscolo stolac dobio je noge koje potenciraju retro izgled 50-ih te se naslanja na tradiciju slavnog danskog namještaja iz sredine 20. stoljeća.

Gubi / GamFratesi / Copenhague

Osim Muscolo chaira, za restoran Copenhague nastala je i lampa Cobra te ogledala…

Gubi / GamFratesi / Copenhague

Odmjereno, luksuzno, sa stilom… Uopće me ne čudi što su Apple i Hermes nedavno zvali upravo GamFratesi za uređenje izložbenog prostora za njihov zajednički limitiran iWatch. Ovako je to izgledalo…

GamFratesi / Hermès Japon_/ Photos Nacása & Partners

Sigurna sam da ćemo još puno puta čitati o ovom zanimljivom studiju i njegovim osnivačima, danskoj arhitektici Stine Gam i talijanskom arhitektu Enricu Fratesiju. Divan spoj talijanske i skandinavske estetike…

GamFratesi

A sada uživajte u tom zanimljivom spoju s pariškom gastronomijom.